Δύσκολες ημέρες για τα Φυτώρια λόγω οικονομικής ζημίας εξαιτίας της Πανδημίας

Με Δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο Σύλλογος Φυτωριούχων Κορινθίας, περιγράφει τη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος ενώ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με την επάρκεια της χώρας σε πολλαπλασιαστικό υλικό για εμβληματικές καλλιέργειες της χώρας μας, όπως τα εσπεριδοειδή και η ελιά.

 

 

Ακολουθεί το αναλυτικό Δελτίο Τύπου:

«Οι φυτωριακές επιχειρήσεις εσπεριδοειδών και ελιάς βάλλονται από την Πανδημία. Σοβαρές επιπτώσεις στον πρωτογενή τομέα .

Ο COVID -19 ήρθε για να μείνει κι εμείς όλοι πρέπει να προσαρμοστούμε ώστε να βοηθήσουμε την Ελληνική οικονομία στην επόμενη ημέρα. Οι επιχειρήσεις του κλάδου των φυτωριακών επιχειρήσεων εκτός από τη συνήθη φορολογία, καταβάλουν στο κράτος και ανταποδοτικά τέλη. Αυτούς τους μήνες λόγω της ξαφνικής εμφάνισης της πανδημίας, χρειάζονται την αρωγή της πολιτείας, ώστε να προστατευθούν θέσεις εργασίας και φυσικά η επάρκεια της χώρας σε πολλαπλασιαστικό υλικό. Μια έννοια ξεχασμένη που έγινε κάτω από τις εξαιρετικές αυτές περιστάσεις πιο επίκαιρη από ποτέ.

Αυτό διότι  είχαμε την ατυχία, η κρίση στους κλάδους των Εσπεριδοειδών, της Ελιάς και της ανθοκομίας, να χτυπήσει στους  τρεις μήνες της άνοιξης που αποτελούν το 70%-80% του ετήσιου συνολικού κύκλου εργασιών.

Φέτος, η πτώση των πωλήσεων από την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου μέχρι σήμερα,  είναι μεγαλύτερη του 70%.  Αξίζει να σημειωθεί ότι για τα εσπεριδοειδή, η χρονιά επρόκειτο να είναι μια από τις καλύτερες της πενταετίας.

Όσον αφορά την Ελιά, που ήδη έχει πληγεί η αγορά της από την πτώση του ελαιόλαδου, έχει χαθεί η περίοδος φύτευσης, η οποία ξεκινά από το Φεβρουάριο και εκτείνεται μέχρι τα μέσα Απριλίου, με κυριότερο μήνα πωλήσεων και φυτεύσεων το Μάρτιο.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φυτωριούχων Κορινθίας, Κος Αναστάσιος Γρουμπός καθώς και άλλοι επαγγελματίες που σχετίζονται με τον κλάδο, με δεδομένες τις μηδενικές πωλήσεις, αν τα μέτρα παραμείνουν ως έχουν, οι επιχειρήσεις  θ’ αντιμετωπίσουν σοβαρά θέματα βιωσιμότητας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο σύνδεσμος φυτωριούχων Κορινθίας διακινεί το  80% του πολλαπλασιαστικού υλικού, Εσπεριδοειδών και ελιάς.

Όλα τα παραπάνω αναμένεται να οδηγήσουν  σε απώλειες θέσεων εργασίας, αδυναμία πληρωμής προμηθευτών καθώς και περαιτέρω επιβάρυνση του κλάδου, σε έναν από τους δυναμικότερους κλάδους της αγροτικής οικονομίας, ο οποίος επηρεάζει την πρωτογενή παραγωγή σε είδη όπως τα λεμόνια, τα πορτοκάλια κ.ά.

Είναι φανερό ότι ο συγκεκριμένος κλάδος, που αποτελεί βασικό στήριγμα στην αγροτική παραγωγή, συνεισφέρει στην ελληνική οικονομία και διασφαλίζει την αυτάρκεια σε βασικά προϊόντα της Ελληνικής γης, κινδυνεύει, αν δεν λάβει την απαραίτητη στήριξη των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Υπουργείου Ανάπτυξης».

Αγροτικές Ειδήσεις

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 51 επισκέπτες και κανένα μέλος

Δωρεά στο e-geoponoi

Κέρασε μας ένα καφέ με 1,50 €Είσοδος μέλους

  

 

 

 

Έρευνα

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
Our website is protected by DMC Firewall!