ΚΟΣΤΟΣ 27.000 ΕΥΡΩ ΤΟ ΜΗΝΑ ΣΤΗΝ ΚΑΠ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΘΕΣΗ ΑΓΡΟΤΗ ΠΟΥ ΣΩΖΕΤΑΙ

Συγκεκριµένα, περίπου 181.000 αγρότες εγκαταλείπουν ετησίως το επάγγελµά τους στην Ευρώπη, και αν είναι να σωθεί έστω και ένας από αυτούς, θα κοστίσει στην ΚΑΠ µηνιαίως 27.000 ευρώ.

 

Το ποσό αυτό µοιάζει υπερβολικό, ωστόσο είναι ενδεικτικό των πιέσεων που δέχεται η πρωτογενής παραγωγή, επιβεβαιώνοντας όσους λένε πως σε πολλές περιπτώσεις «η γεωργία είναι ένα ιδανικό επάγγελµα στο να χάσεις λεφτά». Συγκεκριµένα, η έρευνα που προέρχεται από τέσσερα φηµισµένα οικονοµικά ινστιτούτα (LICOS και CEPS του Βελγίου, Πανεπιστήµιο του Μιλάνο και Ανώτατη Οικονοµική Σχολή της Ρωσίας) αναφέρει πως µια αύξηση 10% του ποσοστού των επιδοτήσεων θα «έσωζε» µόλις 16.000 αγροτικές εκµεταλλεύσεις από την εγκατάλειψη. Συγκριτικά, συνολικά 12,1 εκατ. αγροτικές  επιχειρήσεις και εκµεταλλεύσεις δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη των 27.

Μάλιστα, πολλές από αυτές τις θέσεις εργασίας στον πρωτογενή τοµέα θα σωζόντουσαν όχι από τις άµεσες ενισχύσεις αλλά από τα διαρθρωτικά προγράµµατα, τονίζει  η µελέτη. Καθώς, αν όλη η αύξηση έπεφτε στις άµεσες πληρωµές τότε, οι αγρότες που θα έµεναν τελικά θα µειωνόντουσαν στους 12.950.

Υπερβολικά ποσά: Τα ποσά που θα χρειαζόντουσαν για την παραµονή ορισµένων αγροτών σίγουρα µοιάζουν υπερβολικά, ωστόσο είναι ενδεικτικά των δυσκολιών που βιώνει το αγροτικό επάγγελµα

Ακόµα µικρότερη θα ήταν η παραµονή αν τα χρήµατα αφορούσαν τις συνδεδεµένες ενισχύσεις. Αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι τα Προγράµµατα Αγροτικής Ανάπτυξης θα υποστούν µεγάλες µειώσεις στο µπάτζετ της ερχόµενης περιόδου, τότε γίνεται σαφές ότι η τάση εξόδου από το αγροτικό επάγγελµα είναι αδύνατον να αναστραφεί. Ακόµα και αν παραµείνουν σε σχετικά σταθερό επίπεδο οι άµεσες ενισχύσεις.

«Αυτά είναι µεγάλα ποσά σε σύγκριση µε το µέσο εισόδηµα στην ΕΕ, στη γεωργία ή στο εξωτερικό.. Είναι πολύ πιο αποτελεσµατικό να χρησιµοποιούνται άλλα µέσα πολιτικής για τη στήριξη της βιώσιµης απασχόλησης στις αγροτικές περιοχές», καταλήγουν στη µελέτη τους οι συγγραφείς.

 

Αγροτικές Ειδήσεις

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 53 επισκέπτες και κανένα μέλος

Δωρεά στο e-geoponoi

Κέρασε μας ένα καφέ με 1,50 €Είσοδος μέλους

  

 

 

 

Έρευνα

Περιβάλλον

Διατροφή

  • Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), την περίοδο 2015-2019 οι συνολικές εισαγωγές τροφίμων και ζώντων ζώων στη χώρα μας ανήλθαν σε αξίες 28 δισ. ευρώ περίπου, εκ των οποίων τα 9,3, δηλαδή το 33%, αφορούσαν τρόφιμα ζωικής προέλευσης (κρέας, αυγά, γάλα, τυριά, γαλακτοκομικά προϊόντα). 

  • Ο ΕΦΕΤ, σε συνέχεια των μέτρων για την αποφυγή διάδοσης του νέου κορωνοϊού συνιστά στις επιχειρήσεις τροφίμων αυξημένη επαγρύπνηση και λήψη πρόσθετων μέτρων για τη διασφάλιση υψηλού επιπέδου λειτουργικής υγιεινής και ασφαλούς παραγωγής και διάθεσης/έκθεσης των τροφίμων.

  • Όπως αναφέρει η SCMP ερευνητές στην Κίνα πήραν δείγμα αίματος από 2000 ασθενείς μολυσμένους από τον COVID-19 στην Ουχάν, το επίκεντρο της επιδημίας και συνέκριναν τα δείγματα αυτά, με αντίστοιχα ανθρώπων που δεν είχαν νοσήσει.

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
Our website is protected by DMC Firewall!