Αγρότες: Πανθεσσαλική κινητοποίηση στον ΕΛΓΑ την 1η Ιουλίου

Πανθεσσαλική κινητοποίηση, στο κατάστημα του ΕΛΓΑ στην Λάρισα, στις 11 το πρωί, την ερχόμενη Τετάρτη 1 Ιουλίου, θα πραγματοποιήσουν οι αγρότες, υλοποιώντας απόφαση της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων για την πανελλαδική ημέρα κινητοποίησης ενάντια στο σημερινό ΕΛΓΑ.Οπως ανέφερε στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, ο πρόεδρος της ΕΟΑΣ ν. Λάρισας κ. Ρ. Μαρούδας η κινητοποίηση γίνεται με αιτήμα τη δημιουργία ενός ΕΛΓΑ με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους κινδύνους, τις φυσικές καταστροφές σε όλα τα στάδια της παραγωγής και τις νόσους. Στα αιτήματα της κινητοποίησης επίσης περιλαμβάνεται η άμεση καταβολή του υπολειπόμενου 35% των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές έτους 2019, ενώ όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας η όποια σκέψη υπάρχει στην κυβέρνηση για ιδιωτικοποίηση του ΕΛΓΑ, θα επιφέρει με μαθηματική ακρίβεια υψηλότερες εισφορές και χαμηλότερες αποζημιώσεις.

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΒΟΡΙΔΗ

Αναφερόμενος στην συνάντηση αντιπροσωπείας της ΕΟΑΣΝΛ με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μ Βορίδη, ο κ. Μαρούδας σημείωσε μεταξύ άλλων για τα θέματα που τέθηκαν.
«Με την σωστή επιχειρηματολογία από την πλευρά μας για τα σημαντικά ζητήματα που αφορούν τους αγρότες και κτηνοτρόφους, και ότι αποτελεί προϋπόθεση για την συνέχιση της παραγωγικής διαδικασίας η ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας, αναγκάστηκε ο υπουργός να παραδεχτεί ορισμένες αλήθειες ή και να δεσμευτεί σε ορισμένες ενέργειες τις οποίες περιμένουμε να δούμε για να εκτιμήσουμε, διότι από εξαγγελίες έχουμε χορτάσει.

ΚΑΤΩΤΕΡΕΣ ΕΓΓΥΗΜΕΝΕΣ ΤΙΜΕΣ: Ως τώρα έλεγε ότι αποτελεί κομμουνιστικό και σοβιετικού τύπου αίτημα. Μας δήλωσε ότι αναγνωρίζει ότι το είχαν υιοθετήσει και αρκετές μη κομμουνιστικές χώρες, η ίδια η Ε.Ε με την τιμή στόχου παλιότερα, αλλά δεν μπορεί να υλοποιηθεί επειδή πέρα από τις όποιες ενστάσεις προβάλει, επί της ουσίας η κυβέρνηση και ο ίδιος διαφωνούν πολιτικά και ιδεολογικά με το αίτημα. Για το ζήτημα των ανοιχτών τιμών κάτω από την επιχειρηματολογία μας συμφώνησε ότι υπάρχει θέμα και ότι το επόμενο διάστημα το υπουργείο θα καταθέσει νομοσχέδιο που να εμποδίζει τις «αθέμιτες πρακτικές» , τις ανοιχτές τιμές κλπ στην εμπορία και διάθεση των προϊόντων.

ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: Μας δήλωσε ότι στο πρόγραμμα της ΝΔ δεν προβλέπεται εξαγγελία για το αγροτικό πετρέλαιο και ο ίδιος υλοποιεί το πρόγραμμα της ΝΔ. Άραγε η προεκλογική δημόσια δέσμευση του Πρωθυπουργού στην Λάρισα για άμεση επιστροφή φόρου καυσίμων για ποιο σκοπό έγινε τότε; Για τις ψήφους; Μας επε ότι αν το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες θα το «δουν». Στην υπενθύμιση μας πως οι δημοσιονομικές συνθήκες επιτρέπουν αφορολόγητο πετρέλαιο σε εφοπλιστές, ξενοδόχους, κλινικάρχες κ.α μας είπε ότι αυτή ήταν επιλογή της κυβέρνησης, δείχνοντας ξεκάθαρα ποιους υποστηρίζουν. Για το ρεύμα μας είπε να βάλουμε φωτοβολταικά όταν πολλοί αγρότες δεν έχουν να αγοράσουν μέσα και εφόδια να καλλιεργήσουν. Από την άλλη πλευρά δίνουν πάμφθηνο ρεύμα στους βιομηχάνους χωρίς να τους ζητάνε να βάλουν φωτοβολταικά.

ΕΛΓΑ: Μας είπε ότι θέλουν να κάνουν εξορθολογισμό του προυπολογισμού του ΕΛΓΑ και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προστεθούν νέα ζημιογόνα αίτια αλλά με ταυτόχρονη αύξηση των ασφαλίστρων. Πήραμε λόγια συμπάθειας για το γεγονός ότι πληρωνόμαστε και εξοφλούμαστε τις αποζημιώσεις μετά από 14-16 μήνες από την ζημιά. Είπε ότι ήταν στο πρόγραμμα της ΝΔ η ιδιωτικοποίηση μέρος της ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής και οι αγρότες ενέκριναν με την ψήφο τους τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Δεν δέχτηκε να υπάρχει συμψηφισμός των οφειλών των αγροτών στο ΕΛΓΑ με το ποσό των αποζημιώσεων που είναι να πάρουν από τον ΕΛΓΑ. Ζητήσαμε να καταβληθεί άμεσα το υπόλοιπο 35% από τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ στους δικαιούχους παραγωγούς αλλά δεν έδωσε απάντηση.

ΤΕΛΟΣ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΟΣ: Ένα νέο χαράτσι ύψους 650€ τον χρόνο προστίθεται για τους αγρότες και κτηνοτρόφους που κρατάνε λογιστικά βιβλία. Ένα χαράτσι που με τις μεγάλες κινητοποιήσεις το 2013 είχαμε αποσπάσει 5ετή αναστολή καταβολής. Τονίσαμε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια στις τσέπες μας για να πληρωθεί και αυτό το χαράτσι και ζητήσαμε να σταματήσει άμεσα η καταβολή του. Μας απάντησε ότι εναπόκειται στο υπουργείο οικονομικών, θα το συζητήσουν και θα δουν.

ΑΧΕΛΩΟΣ: θέσαμε το ζήτημα του Αχελώου και της σημασίας του για την Θεσσαλία δεν το συζητήσαμε διεξοδικά λόγω χρόνου.

ΤΣΙΠΟΥΡΟ: Θέσαμε το θέμα της αλλαγής της ονομασίας μετά την άδικη και παράτυπη απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης. Μας απάντησε ότι όντως υπήρχε εάν ζήτημα αστοχίας από την πλευρά του υπουργείο Ανάπτυξης, ότι είχε ενστάσεις, αλλά δήλωσε ότι δεν διαπιστώθηκε πως
υπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα στην διάθεση του τσίπουρου από αμβυκούχους και μικρούς παραγωγούς από την αλλαγή της ονομασίας. Είπε ότι θα το κοιτάξουν ξανά ώστε να μην καταργηθεί η ονομασία τσίπουρο για το χύμα προϊόν.

ΑΛΛΑ ΤΡΕΧΟΝΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ: Για το θέμα του απεγκλωβισμού από τον ΓΟΕΒ των 4 δημοτικών διαμερισμάτων Πλατυκάμπου, Γαλήνης, Μελισσοχωρίου, Κιλελέρ είπαν ότι θα το κοιτάξουν άμεσα και αναγνώρισαν το δίκαιο του αιτήματος.
Για το πρόβλημα που έχει ανακύψει στις φορολογικές δηλώσεις με τους κωδικούς 37 και 38 όπου χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι δεν αναγνωρίζονται με συνέπεια να φορολογούνται με 22% από το πρώτο ευρώ για τα εισοδήματα τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις να πάνε στο ΚΕΠΥΕΛ να πάρουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά ώστε να αναγνωριστούν ως αγρότες και κτηνοτρόφοι.
Για το θέμα πότε θα δοθούν οι αποζημιώσεις από ΠΣΕΑ (τώρα ΚΟΕ) στα αμύγδαλα για το 2017, ζητήσαμε να δοθούν άμεσα και συμφώνησαν να το κάνουν.
Για τους συναδέλφους που πάνε στις λαϊκές αγορές και είχαν απώλεια εισοδήματος και εμπορευμάτων λόγω του κορονοιού χωρίς να έχουν αποζημιωθεί ούτε ένα ευρώ, δεν μας έδωσαν σαφή απάντηση τι προτίθεται να κάνουν.
Εκφράσαμε την αντίθεση μας για τις χαμηλές ως εξευτελιστικές αποζημιώσεις από τις συνέπειες του κορονοιού για τους κτηνοτρόφους. Δήλωσε πολύ ικανοποιημένος και ότι οι κτηνοτρόφοι πήραν περισσότερα και από όσα ζητούσαν και δικαιούταν.
Εκφράσαμε την αντίθεση μας με το νόμο για τους συνεταιρισμούς που επιτρέπει στους επιχειρηματίες να κατέχουν το 35% των μερίδων που εύκολα τους δίνει την διαχείριση των συνεταιρισμών και καλούμε τους συνεταιρισμούς να μην δεχτούν σε καμιά περίπτωση επιχειρηματίες ως μέλη. Τον καλέσαμε να δοθεί η περιουσία των συνεταιρισμών προς εκκαθάριση στους υπάρχοντες συνεταιρισμούς και όχι σε ιδιώτες όπως γίνεται σήμερα. Η ΕΟΑΣΝΛ καλεί τους αγρότες και κτηνοτρόφους του Νομού να συνειδητοποιήσουν ότι τέτοιες συναντήσεις για να έχουν αποτελέσματα θα πρέπει να πιέζουν με αγωνιστικές μορφές την εκάστοτε κυβέρνηση και το υπουργείο. Μέσα από τους μαζικούς αγώνες μας αποσπάσαμε κατακτήσεις και είχαμε αποτελέσματα. Όταν οι αγώνες ατονούν ή δεν ήταν μαζικοί πάντα η πολιτική των κυβερνήσεων γίνεται πιο καταστροφική για μας. Τους καλούμε να συσπειρωθούν στους αγροτικούς συλλόγους, την ΕΟΑΣΝΛ και όλοι μαζί να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε λύσεις και να έχουμε αποτελέσματα. Είναι και ζήτημα ατομικής ευθύνης του καθένα μας».

Πηγή: ert.gr

Αγροτικές Ειδήσεις

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 54 επισκέπτες και κανένα μέλος

Δωρεά στο e-geoponoi

Κέρασε μας ένα καφέ με 1,50 €Είσοδος μέλους

  

 

 

 

Έρευνα

Περιβάλλον

Διατροφή

  • Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), την περίοδο 2015-2019 οι συνολικές εισαγωγές τροφίμων και ζώντων ζώων στη χώρα μας ανήλθαν σε αξίες 28 δισ. ευρώ περίπου, εκ των οποίων τα 9,3, δηλαδή το 33%, αφορούσαν τρόφιμα ζωικής προέλευσης (κρέας, αυγά, γάλα, τυριά, γαλακτοκομικά προϊόντα). 

  • Ο ΕΦΕΤ, σε συνέχεια των μέτρων για την αποφυγή διάδοσης του νέου κορωνοϊού συνιστά στις επιχειρήσεις τροφίμων αυξημένη επαγρύπνηση και λήψη πρόσθετων μέτρων για τη διασφάλιση υψηλού επιπέδου λειτουργικής υγιεινής και ασφαλούς παραγωγής και διάθεσης/έκθεσης των τροφίμων.

  • Όπως αναφέρει η SCMP ερευνητές στην Κίνα πήραν δείγμα αίματος από 2000 ασθενείς μολυσμένους από τον COVID-19 στην Ουχάν, το επίκεντρο της επιδημίας και συνέκριναν τα δείγματα αυτά, με αντίστοιχα ανθρώπων που δεν είχαν νοσήσει.

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
DMC Firewall is a Joomla Security extension!