Μειώθηκαν 8% οι καλλιεργούμενες εκτάσεις στην οκταετία στην ΕΕ

Μεγαλύτερη από ό,τι στα πορτοκάλια είναι η υποχώρηση της παραγωγής μανταρινιών φέτος στην ΕΕ, η οποία υπολογίζεται σε 2,76 εκατ. τόνους, μειωμένη κατά 14% έναντι στης περσινής, αν και 4,4% υψηλότερα από την προηγούμενη εκτίμηση.

Το τελικό αρνητικό πρόσημο στην παραγωγή οφείλεται κυρίως στη μείωση κατά 23,9% στην Ισπανία, η οποία και στο μανταρίνι είναι η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα με διαφορά και φέτος, ενώ η παραγωγή της εκτιμάται ότι θα μειωθεί, σε 1,8 εκατ. τόνους.

Τα τελευταία εννέα χρόνια στην ΕΕ έχει μειωθεί κατά 8% η συνολική έκταση καλλιέργειας μανταρινιών. Μόνο η Ισπανία από το 2011 μέχρι το 2018 περιόρισε κατά 10,5% την καλλιέργεια, φτάνοντας την προηγούμενη σεζόν τα 1,08 εκατ. στρέμματα, ενώ συνολικά στην ΕΕ φέτος ανέρχονται σε 1,56 εκατ. στρέμματα.

Κύριες περιοχές της ισπανικής καλλιέργειας είναι η Βαλέντσια, η Ανδαλουσία και η Καταλονία και τα τελευταία χρόνια αναπτύσσονται ιδιαιτέρως νέες πρώιμες και όψιμες άσπερμες ποικιλίες, με στόχο να διευρυνθεί χρονικά η παρουσία του ισπανικού μανταρινιού στις αγορές.

Στην Ιταλία, οι βασικές ποικιλίες είναι οι Comune ή Oroval, η Monreal, η Avana και η Tardivo di Ciaculli και η παραγωγή της υπολογίζεται φέτος αυξημένη κατά 20,4%. Δεδομένου, όμως, ότι είναι μικρότερη και από το μισό της ισπανικής παραγωγής, δεν είναι αρκετή για να αλλάξει το αρνητικό πρόσημο της συνολικής ευρωπαϊκής παραγωγής.

Σταθερή, στους 175.000 τόνους, υπολογίζεται η ελληνική παραγωγή, με την Κλημεντίντη να κυριαρχεί ως ποικιλία και νέες φυτεύσεις σε Νόβα και Ορτανίκ.

Αγροτικές Ειδήσεις

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 22 επισκέπτες και κανένα μέλος

Δωρεά στο e-geoponoi

Εξόφληση ΥπηρεσιώνΕίσοδος μέλους

  

 

 

 

Έρευνα

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
DMC Firewall is a Joomla Security extension!