ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΠΕΠΤΕΓ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΠΟΣΤΟΥΛΟΥ

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ

 

 Οι Πτυχιούχοι των Γεωπονικών Σχολών του Τεχνολογικού Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης συνιστούν τον Επιστημονικό και Επαγγελματικό κλάδο των Τεχνολόγων Γεωπόνων – Τροφίμων και εκπροσωπούνται επισήμως από την ΠΕΠΤΕΓ και την ΠΑΣΤΕΓ-ΤΔΥ.

Οι Γεωπόνοι Τ.Ε. είναι πτυχιούχοι επιστήμονες παραγωγής που καλούνται να εφαρμόσουν τις επιστημονικές τους γνώσεις και να χρησιμοποιήσουν την εξειδικευμένη ανώτατη εκπαίδευση τους, προς την κατεύθυνση της ποιοτικής ανάπτυξης της Ελληνικής αγροτικής παραγωγής, να σταθούν αρωγοί στην καθημερινή αγωνία και προσπάθεια του Έλληνα αγρότη και να συνεισφέρουν στο έργο που επιτελούν όλοι οι Γεωτεχνικοί επιστήμονες της Ελλάδος.

Οι Πτυχιούχοι του κλάδου μας βιώνουν τον επαγγελματικό αποκλεισμό που οφείλεται σε συντεχνιακές αντιλήψεις και καθίσταται επιζήμιος για την αγροτική ανάπτυξη.

Με την Απόφαση Υπουργού της 26-04-2016 για την Κατανομή εποχικού προσωπικού σε Περιφερειακές Ενότητες ‐ Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής για το Πρόγραμμα Καταπολέμησης του Δάκου της Ελιάς έτους 2016, με ΑΔΑ: ΨΟ384653ΠΓ-ΞΧΑ προβλεπόταν η ισότιμη συμμετοχή ΠΕ Γεωπόνων ή ΤΕ Τεχνολόγων Φυτικής Παραγωγής στο εποχικό προσωπικό προγράμματος δακοκτονίας έτους 2016. Η απόφαση αυτή τροποποιήθηκε την 18-05-2016 με μόνο σκοπό τον αποκλεισμό των Γεωπόνων ΤΕ από την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα δακοκτονίας. Σύμφωνα με την τροποποίηση οι Γεωπόνοι ΤΕ μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα δακοκτονίας μόνο ελλείψει Γεωπόνων ΠΕ..

Το αίτημα των Γεωπόνων Τ.Ε. είναι το αυτονόητο και αφορά στην εφαρμογή των κατοχυρωμένων με Π.Δ. επαγγελματικών δικαιωμάτων, τίποτα περισσότερο αλλά και τίποτα λιγότερο.

Η συμμετοχή των Γεωπόνων Τ.Ε. στα προγράμματα δακοκτονίας προβλέπεται από τα επαγγελματικά δικαιώματα Π.Δ. 109 ΦΕΚ 47/Α/10-02-1989 άρθρο 1 σημείο ε «Συμμετοχή σε διενέργεια μαζικών ψεκασμών για την καταπολέμηση φυτονόσων, καθώς και συστηματικών απεντομώσεων ή απολυμάνσεων που διενεργούνται από το κράτος ή οργανισμούς, συνεταιρισμούς, κοινοπραξίες ή ιδιώτες στη φυτική παραγωγή»

 

Θεωρούμε λοιπόν απαράδεκτο οι Γεωπόνοι Τ.Ε. να συμμετέχουν στο πρόγραμμα της δακοκτονίας μόνο ελλείψει Γεωπόνων Π.Ε., τη στιγμή που στο ΠΔ 107 Οργανισμός Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, .άρθρο 6 Γ παρ. 4 (ΦΕΚ 174/Α/28-08-2014) προβλέπεται ότι «Της Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής παραγωγής, προΐσταται υπάλληλος των κλάδων ΠΕ1 Γεωπονικού ή ΤΕ1 Γεωπονικού. Των Τμημάτων της Διεύθυνσης προΐσταται υπάλληλος των κλάδων ΠΕ1 Γεωπονικού ή ΤΕ1 Γεωπονικού». Είναι τουλάχιστον ανεξήγητο πως μπορούν οι Γεωπόνοι ΤΕ να αναλάβουν θέση Προϊσταμένου Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής αλλά μόνο ελλείψει Γεωπόνου ΠΕ να ασχοληθούν με τη δακοκτονία

 Κύριε Υπουργέ η εξυπηρέτηση συντεχνιακών συμφερόντων στην παρούσα συγκυρία εκτός από το γεγονός ότι οδηγεί στην ανεργία δεκάδες Γεωπόνους Τ.Ε. είναι καταστροφική για την αγροτική ανάπτυξη ενώ ταυτόχρονα βρίσκεται και σε αντίθεση με τις προσπάθειες της κυβέρνησης για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

Παρακαλούμε να επιδείξετε την αναγκαία μέριμνα ώστε να αποκατασταθεί άμεσα η συμμετοχή των Γεωπόνων Τ.Ε. στο πρόγραμμα δακοκτονίας έτους 2016 χωρίς αποκλεισμούς σύμφωνα με τα κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα.

 

Με εκτίμηση

Για Το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο

- Ο -

ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΠΕΠΤΕΓ

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

- Ο -

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΕΠΤΕΓ

 

ΑΝΤΩΝΗΣ ΡΟΥΤΣΑΣ

Αγροτικές Ειδήσεις

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 160 επισκέπτες και κανένα μέλος

Δωρεά στο e-geoponoi

Κέρασε μας ένα καφέ με 1,50 €Είσοδος μέλους

  

 

 

 

Έρευνα

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd