Την αγανάκτηση τους εκφράζουν οι Γεωπόνοι Ιδιωτικοί Υπάλληλοι για την φορολόγηση των εταιρικών αυτ/των.

Με επιστολή της, η Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωπόνων Ιδιωτικών Υπαλλήλων προς τους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς και προς τα πολιτικά κόμματα εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της σχετικά με την φορολόγηση των υπαλλήλων για τα εταιρικά αυτοκινήτα τα οποία αποτελούν εργαλεία δουλειάς.

 

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Ν.4172/2013, άρθρο 13 παράγραφος 2, η παραχώρηση εταιρικού οχήματος σε εργαζόμενο αποτελεί για αυτόν παροχή σε είδος και φορολογείται σαν εισόδημα από μισθωτή εργασία.

Τον Οκτώμβριο του 2014 εκδόθηκε από την Διεύθυνση Φορολόγησης Εισοδήματος του Υπουργείου Οικονομικών ερμηνευτική εγκύκλιος που διευκρινιζόταν αρκετά σημεία του νόμου μεταξύ των οποίων και η εξαίρεση για τα αυτοκίνητα, τα οποία παρέχουν οι επιχειρήσεις σε συγκεκριμένους πωλητές, τεχνικούς και λοιπούς εργαζόμενους των οποίων η εργασία απαιτεί συχνή μετακίνηση εκτός των εγκαταστάσεων του εργοδότη ( tool cars ) και χρησιμοποιούνται για την επιχειρηματική δραστηριότητα του εργοδότη.

Μετά την ψήφιση του Ν. 4389/2016 με ΦΕΚ 94/Α/30-5-16 που έγινε πρόσφατα, προβλέπεται το 80% του κόστους (Μίσθωση leasing, έξοδα) να επιβαρύνει τον εργαζόμενο ιδιωτικό υπάλληλο ως εισόδημα, για το οποίο και θα φορολογείται.

Ζητάμε να εκδοθεί άμεσα, αντίστοιχη ερμηνευτική εγκύκλιος για τον πρόσφατο Νόμο, εφαρμόζοντας το ίδιο σκεπτικό και συμβάλλοντας να αποκατασταθεί η αδικία απέναντι στους εργαζόμενους ιδιωτικούς υπαλλήλους για τους οποίος τα αυτοκίνητα είναι απαραίτητο εργαλείο δουλειάς.

Η επιστολή:

ΘΕΜΑ: Φορολόγηση εταιρικού αυτοκινήτου σαν παροχή σε είδος.

Σύμφωνα με το Ν.4172/2013, άρθρο 13 παράγραφος 2, η παραχώρηση εταιρικού οχήματος σε εργαζόμενο αποτελεί για αυτόν παροχή σε είδος και φορολογείται σαν εισόδημα από μισθωτή εργασία.

Μετά την ερμηνευτική ΠΟΛ 1219/6-10-2014 που εκδόθηκε από την Διεύθυνση Φορολόγησης Εισοδήματος του Υπουργείου Οικονομικών, διευκρινιζόταν αρκετά σημεία του νόμου μεταξύ των οποίων και η εξαίρεση από την εφαρμογή του παραπάνω Νόμου για τα αυτοκίνητα, τα οποία παρέχουν οι επιχειρήσεις σε συγκεκριμένους πωλητές, τεχνικούς και λοιπούς εργαζόμενους των οποίων η εργασία απαιτεί συχνή μετακίνηση εκτός των εγκαταστάσεων του εργοδότη ( tool cars ) και χρησιμοποιούνται για την επιχειρηματική δραστηριότητα του εργοδότη, ανεξάρτητα αν τα αυτοκίνητα αυτά μπορούν να χρησιμοποιούνται από τον δικαιούχο και εκτός του ωραρίου εργασίας του.

Μετά την ψήφιση του Ν. 4389/2016 με ΦΕΚ 94/Α/30-5-16 που έγινε πρόσφατα, ζητάμε να εκδοθεί η ίδια ερμηνευτική εγκύκλιος για αυτόν τον Νόμο, όπως αυτή της ΠΟΛ 1219/6-10-2014 που είχε εκδοθεί για τον Ν. 4172/2013, εφαρμόζοντας το ίδιο σκεπτικό.

Με εκτίμηση

Για το Δ.Σ.

Β.Γουτούλης ( Πρόεδρος) Π.Κολοκοτρώνης (Γραμματέας)

 

 

Αγροτικές Ειδήσεις

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Έρευνα

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd