Η ΕΕ απαγορεύει βοηθητική ουσία για το glyphosate

Τα κράτη μέλη χθες (11 Ιουλίου) υποστήριξαν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να θέσει όρια στη χρήση του ζιζανιοκτόνου glyphosate στην ΕΕ απαγορεύοντας μια βοηθητική ουσίας που ονομάζεται POE-tallowamine (πολυοξυαιθυλιωμένη αμίνη ζωικού λίπους), σύμφωνα με πληροφορίες της EurActiv.com.

 

Εθνικοί εκπροσώποι της Μόνιμης Επιτροπής της ΕΕ για τα Φυτά, τα Ζώα, τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές, ψήφισε με ειδική πλειοψηφία την υποστηριζόμενη από την Επιτροπή πρόταση, ανέφερε εκπρόσωπος της ΕΕ στη EurActiv.com.
Οι όροι περιλαμβάνουν απαγόρευση της πολυοξυαιθυλιωμένης αμίνης ζωικού λίπους , μιας βοηθητικής ουσίας όλων των ζιζανιοκτόνων με βάση το glyphosate, συμπεριλαμβανομένου του Roundup της Monsanto.

Πολυοξυαιθυλιωμένη αμίνη ζωικού λίπους (POEA) είναι μια επιφανειοδραστική ουσία η οποία ενισχύει την δραστικότητα των ζιζανιοκτόνων όπως το glyphosate.

Τα κράτη μέλη θα πρέπει τώρα να προσαρμόσουν την εθνική νομοθεσία τους για να εξασφαλίσουν ότι τα φυτοφάρμακα που περιέχουν glyphosate δεν περιέχουν πολυοξυαιθυλιωμένη αμίνη ζωικού λίπους .

Επιστημονική αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), η οποία δημοσιεύθηκε το Νοέμβριο του περασμένου έτους, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί» αξιολόγηση του κινδύνου έκθεσης των χειριστών, των εργαζομένων, των παρευρισκομένων, των κατοίκων και των καταναλωτών σε πολυοξυαιθυλιωμένο αμίνη ζωικού λίπους .

Ωστόσο, η EFSA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «σε όλες τις παραμέτρους της έρευνας παρατηρήθηκε υψηλότερο ποσοστό τοξικότητας της πολυοξυαιθυλιωμένης αμίνης ζωικού λίπους , σε σύγκριση με το glyphosate».

Άλλα μέτρα που εγκρίθηκαν από την ομάδα εμπειρογνωμόνων της ΕΕ τη Δευτέρα περιλαμβάνουν την ενίσχυση του ελέγχου της χρήσης του glyphosate πριν τη συγκομιδή και τον περιορισμό της χρήσης της ουσίας σε περιοχές όπως δημόσια πάρκα και παιδικές χαρές.

Τα κράτη μέλη «πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην προστασία των υπόγειων υδάτων σε ευπαθείς περιοχές, ιδίως όσον αφορά στις χρήσεις που δεν σχετίζονται με τις καλλιέργειες», σύμφωνα με κανονισμό της ΕΕ ο οποίος εγκρίθηκε κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής.

Συνολικά, 22 κράτη μέλη ψήφισαν υπέρ της πρότασης της Επιτροπής, ενώ 6 απείχαν.

Χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία και η Γαλλία υποστήριξαν τα προτεινόμενα από την Επιτροπή μέτρα, ενώ η Γερμανία και η Μάλτα απείχαν. Παραδόξως, το Βερολίνο έχει ήδη απαγορεύσει τη χρήση της αμίνης ζωικού λίπους σε εθνικό επίπεδο, ενώ η Βαλέτα ήταν η μόνη χώρα που καταψήφισε μια 18μηνη παράταση του glyphosate.

Ο Χόγκαν υπερασπίζεται την Επιτροπή

Στις 29 Ιουνίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παρατείνει την άδεια του glyphosate για άλλους 18 μήνες έως ότου ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων (ECHA) στο Ελσίνκι εκδώσει τη δική του επιστημονική αξιολόγηση για την ουσία.

Η απόφαση ήρθε μετά την αποτυχία των κρατών μελών να καταλήξουν σε ειδική πλειοψηφία υπέρ ή κατά της επανέγκρισης του αμφιλεγόμενου ζιζανιοκτόνου.

Μιλώντας στην εκπομπή Kent County στο Ηνωμένο Βασίλειο (8 Ιουλίου), ο Επίτροπος για τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη, Φιλ Χόγκαν, κατηγόρησε και πάλι τα κράτη μέλη για το αδιέξοδο με το glyphosate.

«Κατανοώ ότι πρόκειται για ένα αμφιλεγόμενο θέμα, αλλά στην πρόσφατη διαδικασία επανέγκρισης ήταν τα κράτη μέλη της ΕΕ που δεν κατάφεραν να πάρουν μια σαφή απόφαση, γνωρίζοντας ότι η αποτυχία τους να το πράξουν, θα υποχρέωνε την Επιτροπή να ενεργήσει», τόνισε ο Χόγκαν.

Ο επικεφαλής της ΕΕ για την γεωργία πρόσθεσε ότι μπορεί να μην ήταν ένα ιδανικό αποτέλεσμα για τους χρήστες των προϊόντων, ωστόσο «είναι παρήγορο ότι η Επιτροπή ενήργησε για να διασφαλιστεί η συνέχεια της διαθεσιμότητάς τους».

 

 

Πηγή: euractiv.gr 

Αγροτικές Ειδήσεις

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 111 επισκέπτες και κανένα μέλος

Δωρεά στο e-geoponoi

Κέρασε μας ένα καφέ με 1,50 €Είσοδος μέλους

  

 

 

 

Έρευνα

Περιβάλλον

Διατροφή

  • Οι ευρωσκεπτικιστές του Ματέο Σαλβίνι βρήκαν ακόμα έναν λόγο για να επιτεθούν στις Βρυξέλλες, έχοντας αυτήν τη φορά την καθολική υποστήριξη των Ιταλών, καθώς επιδιώκουν να καταρρίψουν την αυξανόμενη χρήση της χρωματικής επισήμανσης στα τρόφιμα.

  • Ένα φυτικής προέλευσης υποκατάστατο του χοιρινού κρέατος λανσαρίστηκε στη CES 2020 στο Λας Βέγκας από μία από τις πιο γνωστές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του εναλλακτικού κρέατος.

  • Με την ευκαιρία της εποχής συγκομιδής της ελιάς, ενός εξαγώγιμου προϊόντος με μεγάλη απήχηση στις διεθνείς αγορές, ο ΕΦΕΤ ενημερώνει τους καταναλωτές για την επιτραπέζια ελιά, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Μεσογειακής Ελληνικής διατροφής, ιδιαίτερα σε περιόδους νηστείας, όπως αυτή που διανύουμε, εξαιτίας της θρεπτικής της αξίας αλλά και των γευστικών και αρωματικών συστατικών της.

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd