Διαμαρτυρία ΓΕΩΤΕΕ για την εξομοίωση πτυχίων στο Πρόγραμμα Δακοκτονίας 2017.

Το ΓΕΩΤ.Ε.Ε., με επιστολή που έστειλε σήμερα, 1/6/2017, στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργίου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, διαμαρτύρεται έντονα για την πλήρη εξομοίωση που επιχειρείται, για άλλη μια φορά, στις θέσεις Τομεαρχών Δακοκτονίας, μεταξύ των Γεωπόνων και των Τεχνολόγων Γεωπονίας.

 

Με αφορμή την έκδοση της υπ’ αριθ. 5239/58793/30-5-2017 απόφασης με θέμα «Κατανομή εποχικού προσωπικού σε Περιφερειακές Ενότητες - Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής για το Πρόγραμμα Καταπολέμησης του Δάκου της Ελιάς έτους 2017», το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. επισημαίνει ότι η δακοκτονία αποτελεί μια δραστηριότητα που είναι ουσιαστικότατη και θεμελιώδης για την προστασία του καρπού των ελαιοδένδρων, επηρεάζοντας σε πολύ μεγάλο βαθμό την παραγωγή και την ποιότητα του ελαιολάδου και, εντέλει, το εισόδημα του παραγωγού που το παράγει. Για το λόγο αυτό, οι θέσεις Τομεαρχών Δακοκτονίας καλυπτόταν μέχρι σήμερα κατά προτεραιότητα από επιστήμονες με αναβαθμισμένες γνώσεις στην προστασία της φυτικής παραγωγής και την εντομολογία, όπως είναι οι Γεωπόνοι. Μόνο σε περίπτωση έλλειψής τους, μπορούσαν να επιλεγούν για τις θέσεις αυτές Τεχνολόγοι Γεωπονίας.

Το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. τονίζει ότι, προκειμένου τα προγράμματα Δακοκτονίας που αναμένεται να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατόν, να έχουν επιτυχή αποτελέσματα τόσο για την ελαιοπαραγωγή όσο και για τους ελαιοπαραγωγούς, είναι αναγκαία και επιβεβλημένη η άμεση τροποποίηση της ως άνω εκδοθείσας απόφασης, προκειμένου να υπάρξει σαφής διάκριση των επιστημονικών ειδικοτήτων για τις θέσεις των Τομεαρχών Δακοκτονίας, με ρητή προτίμηση επιλογής των Γεωπόνων έναντι των Τεχνολόγων Γεωπονίας

 

Αναλυτικά η επιστολή του Επιμελητηρίου έχει ως εξής:

Αξιότιμε κύριε Γενικέ Γραμματέα,

με έκπληξη και δικαιολογημένη αγανάκτηση διαπιστώσαμε, με την έκδοση της υπ’ αριθ. 5239/58793/30-5-2017 απόφασής σας με θέμα «Κατανομή εποχικού προσωπικού σε Περιφερειακές Ενότητες - Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής για το Πρόγραμμα Καταπολέμησης του Δάκου της Ελιάς έτους 2017», την πλήρη εξομοίωση που επιχειρείται, για άλλη μια φορά, στις θέσεις Τομεαρχών Δακοκτονίας, μεταξύ των Γεωπόνων και των Τεχνολόγων Γεωπονίας.

Πιο συγκεκριμένα, ως Τομεάρχες Δακοκτονίας στην εν λόγω απόφαση αναφέρονται οι «Γεωπόνοι ή Τεχνολόγοι Γεωπόνοι (Φυτικής Παραγωγής ή Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών και Ανθοκομίας ή Διοίκησης Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων)», εξομοιώνοντας έτσι πλήρως για τις θέσεις αυτές τους Γεωπόνους, αποφοίτους Α.Ε.Ι., με τους Τεχνολόγους Γεωπονίας, αποφοίτους Τ.Ε.Ι.. Σημειώνουμε ότι στις μέχρι σήμερα ανάλογες αποφάσεις που είχαν εκδοθεί (με εξαίρεση την όμοια απόφαση του 2016, στην οποία επίσης υπήρξε παρόμοια ισοπεδωτική διατύπωση), η περιγραφή των προσόντων των Τομεαρχών Δακοκτονίας διαχώριζε ρητά τις δύο ειδικότητες, με την διατύπωση «ΠΕ Γεωπόνοι ή εν ελλείψει ΤΕ Τεχνολόγοι Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής», δηλώνοντας ρητά και επιβεβαιώνοντας το προβάδισμα που διαθέτουν για τις συγκεκριμένες θέσεις οι Γεωπόνοι έναντι των Τεχνολόγων Γεωπονίας, τόσο λόγω γνώσεων και επαγγελματικών προσόντων, όσο και λόγω επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Επισημαίνουμε ότι η δακοκτονία αποτελεί μια δραστηριότητα που είναι ουσιαστικότατη και θεμελιώδης για την προστασία του καρπού των ελαιοδένδρων, επηρεάζοντας σε πολύ μεγάλο βαθμό την παραγωγή και την ποιότητα του ελαιολάδου και, εντέλει, το εισόδημα του παραγωγού που το παράγει. Είναι άλλωστε γνωστά σε όλους τους ελαιοπαραγωγούς τα μεγάλα προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει ο δάκος στην παραγωγή τους. H ζημιά που προκαλεί στον καρπό, αν δεν ληφθούν έγκαιρα τα κατάλληλα προφυλακτικά μέτρα, είναι δυνατό να υπερβεί το 50-60%. H ζημιά είναι ποσοτική και ποιοτική, διότι υποβαθμίζει την ποιότητα των επιτραπέζιων ποικιλιών ελιάς, καθώς και την ποιότητα του παραγόμενου ελαιόλαδου, με την αύξηση της οξύτητάς του.

Για το λόγο άλλωστε αυτό, οι θέσεις Τομεαρχών Δακοκτονίας καλυπτόταν μέχρι σήμερα κατά προτεραιότητα από επιστήμονες με αναβαθμισμένες γνώσεις στην προστασία της φυτικής παραγωγής και την εντομολογία, όπως είναι οι Γεωπόνοι. Μόνο σε περίπτωση έλλειψής τους, μπορούσαν να επιλεγούν για τις θέσεις αυτές Τεχνολόγοι Γεωπονίας. Κι αυτό γιατί οι επιστημονικές γνώσεις των Γεωπόνων πάνω στα συγκεκριμένα αντικείμενα είναι δεδομένες και αδιαμφισβήτητες, η δε επαγγελματική τους ενασχόληση με αυτά αναφέρεται ρητά στις διατάξεις του Π.Δ. 344/2000 (άρθρα 8 και 9).

 

Αξιότιμε κύριε Γενικέ Γραμματέα,

θεωρώντας δεδομένη και από τη δική σας πλευρά την ανάγκη για τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία των προγραμμάτων Δακοκτονίας, ώστε να εξασφαλιστεί η κορυφαία ποιότητα του ελληνικού ελαιολάδου και να διασφαλιστεί το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών, πιστεύουμε ότι είναι αναγκαία και επιβεβλημένη η άμεση τροποποίηση της ως άνω εκδοθείσας απόφασής σας, προκειμένου να υπάρξει σαφής διάκριση των επιστημονικών ειδικοτήτων για τις θέσεις των Τομεαρχών Δακοκτονίας, με ρητή προτίμηση επιλογής των Γεωπόνων έναντι των Τεχνολόγων Γεωπονίας. Είναι το ελάχιστο που πρέπει να γίνει άμεσα, ώστε τα προγράμματα Δακοκτονίας που αναμένεται να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατόν, να έχουν επιτυχή αποτελέσματα τόσο για την ελαιοπαραγωγή όσο και για τους ελαιοπαραγωγούς.

 

Με εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε.

Σπυρίδων Αν. Μάμαλης

 

 

Αγροτικές Ειδήσεις

  • Σημαντικές ζημιές προκλήθηκαν σε αμπελοκαλλιέργειες στον δήμο Παγγαίο Καβάλας από το πέρασμα της σφοδρής χαλαζόπτωσης το απόγευμα της Παρασκευής.

  • Τριήμερη ταχύρρυθμη εκπαίδευση μελισσοκόμων, στα πλαίσια του Εθνικού Προγράμματος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, 1.3 “Εκπαιδεύσεις Μελισσοκόμων”

  • Σε τροχιά "ανάστασης" φαίνεται πως έχουν µπει οι συνεταιρισµοί στη χώρα µας, βελτιώνοντας σταδιακά την αρνητική εικόνα κακοδιαχείρισης, υπερχρέωσης και χρεοκοπίας των τελευταίων δεκαετιών, που είχε οδηγήσει σε απαξίωση τη συνεταιριστική ιδέα.

  • Την παράταση του χρόνου της εμπρόθεσμης καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς έτους 2018, έως τις 31 Ιουλίου 2019, αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛ.Γ.Α, κατά τη συνεδρίασή του στις 22/03/2019 με την με την αριθ. 42/22.3.2019 απόφασή του.

  • Τα τιμολόγια των αρδευτικών υπηρεσιών προσδιορίζονται από τους παρόχους των υπηρεσιών αυτών (ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ, ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού) και αυτό πρέπει να γίνει έως το τέλος Ιουνίου 2019. Αυτό τονίστηκε στη συνάντηση εργασίας που πραγματοποίησε ο Αν. ΥΠΕΝ κ. Σωκράτης Φάμελλος με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστό και Προέδρους ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ της Θεσσαλίας. Επίσης το «περιβαλλοντικό τέλος», δηλαδή η οικονομική συνεισφορά του τελικού χρήστη ανά κυβικό μέτρο καταναλωθέντος ύδατος, που αντιστοιχεί στο περιβαλλοντικό κόστος και στο κόστος πόρου, θα το τεκμηριώσει ο φορέας άρδευσης. Όπως επισημαίνει το ΥΠΕΝ, οι πάροχοι των αρδευτικών υπηρεσιών πρέπει να υπολογίσουν το…

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Έρευνα

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
DMC Firewall is a Joomla Security extension!