Με μια βαλίστα Όνειρα οι Συμβασιούχοι Γεωπόνοι εκτιμητές του ΕΛΓΑ.

Ξεκίνησε από την περασμένη Πέμπτη η 15νθήμερη προθεσμία υποβολής των δηλώσεων ζημιάς για τους πληγέντες, από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις-χαλαζοπτώσεις, παραγωγούς στα υποκαταστήματα του ΕΛΓΑ, ενώ συνεργεία του Οργανισμού συνεχίζουν να επισκέπτονται περιοχές που χτυπήθηκαν από τα καιρικά φαινόμενα.

 

Οι αγρότες κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα, αφού οι μετεωρολόγοι προβλέπουν νέες βροχοπτώσεις στο τέλος της εβδομάδας, οι οποίες ενδεχομένως καταστρέψουν ό,τι γλίτωσε από τα άκαιρα καιρικά φαινόμενα των προηγούμενων ημερών.

Την Παρασκευή γεωπόνοι του ΕΛΓΑ βρέθηκαν στο Ζάππειο, ενώ χθες Δευτέρα στο Αργυροπούλι Τυρνάβου. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις οι καλλιέργειες που χτυπήθηκαν ανεπανόρθωτα, αφού βρίσκονταν στο στάδιο της συγκομιδής, είναι κυρίως τα όσπρια και τα ψυχανθή, τα δημητριακά και σε δεύτερο βαθμό η ντομάτα, η οποία όμως έχει κάποια περιθώρια με τις σωστές καλλιεργητικές φροντίδες να ορθοποδήσει μερικώς. Αντιθέτως για το βαμβάκι δεν μπορεί να υπάρξει αυτή την περίοδο ασφαλής πρόβλεψη για τις επιπτώσεις σε ποιότητα και ποσότητα, ενώ στον αντίποδα και στις περιοχές του Δήμου Τεμπών, όπου υπάρχει ηλιόσπορος οι συνεχείς βροχές θεωρήθηκαν σωτήριες, καθώς η καλλιέργεια απαιτούσε νερό.

Υπενθυμίζεται ότι οι περιοχές και οι καλλιέργειες που χτυπήθηκαν περισσότερο είναι τα χωριά της επαρχίας Φαρσάλων (Δασόλοφος), όπου επλήγησαν κυρίως όσπρια και ψυχανθή, το Ζάππειο (Δήμος Κιλελέρ) όπου ζημιές υπέστησαν όσα κριθάρια δεν είχαν μαζευθεί, σιτηρά, τα οποία επρόκειτο να συγκομισθούν τις επόμενες ημέρες και ντομάτα. Στην επαρχία Τυρνάβου και ιδιαίτερα στο Αργυροπούλι επλήγησαν αμπελοκαλλιέργειες και κάποια δέντρα (βερίκοκα, ροδάκινα). Στις τυχερές περιοχές ανήκουν το Αρμένιο, η Γλαύκη, και χωριά του πρώην Δήμου Κραννώνα, τα οποία δεν... βράχηκαν.

Σύμφωνα με ντοματοπαραγωγούς του νομού «και εφόσον δεν προκύψουν νέες βροχές, με τις σωστές καλλιεργητικές φροντίδες μπορεί η στρεμματική απόδοση να φθάσει τους 5-6 τόνους (σε σχέση με τους προβλεπόμενους 10-11 τόνους). Στα όσπρια όσοι καταφέρουν να μαζέψουν 50-60 κιλά θα είναι ευχαριστημένοι (αρχικός στόχος ήταν τα 250 κιλά).

Όσον αφορά στην επάρκεια του προσωπικού του ΕΛΓΑ, προκειμένου να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες που προέκυψαν, μετά τις πρόσφατες ζημιές και με δεδομένο την απόσπαση 11 υπαλλήλων στο αντίστοιχο κατάστημα της Βέροιας, ο αριθμός των αιτήσεων που θα υποβληθούν από τους πληγέντες αγρότες του νομού Λάρισας, θα καθορίσει και την αναγκαιότητα ενίσχυσής του. Εάν τελικά οι υποβληθείσες αιτήσεις είναι αρκετές, τότε και μόνο η τοπική Διεύθυνση θα αιτηθεί την ενίσχυση του υποκαταστήματος.

Γ. Ρούστας

 

Πηγή: eleftheria.gr 

Αγροτικές Ειδήσεις

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 101 επισκέπτες και κανένα μέλος

Δωρεά στο e-geoponoi

Κέρασε μας ένα καφέ με 1,50 €Είσοδος μέλους

  

 

 

 

Έρευνα

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd