Επιστολή ΠΟΣΓ για την εξίσωση Πτυχίων Γεωπόνων με Τεχν. Γεωπονίας στις Δακοκτονίες

          H Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Γεωπόνων με την παρούσα επιστολή οφείλει να καταγγείλει την εσφαλμένη πρόθεση του  Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων  για πλήρη ισοτιμία των γεωπόνων με τους τεχνολόγους γεωπονίας, η οποία  συντελείται  με την πρόσφατη προκήρυξη της «δακοκτονίας». 

 

         Με απορία και ερωτηματικά διαπιστώσαμε ότι στην πρόσφατα  εκδοθείσα προκήρυξη της δακοκτονίας υπήρξε πλήρης εξομοίωση γεωπόνων και τεχνολόγων γεωπονίας.

         Αυτό, που μας θλίβει ιδιαίτερα, είναι το γεγονός  ότι δεν εισακουστήκαμε, καθώς  θέσαμε το θέμα το προηγούμενο χρονικό διάστημα  στις συναντήσεις μεταξύ εκπροσώπων του Δ.Σ της  Ομοσπονδίας μας  με σύσσωμη την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

        Με   την  υπ’ αριθ. 5239/58793/30-5-2017 απόφαση με θέμα «Κατανομή εποχικού προσωπικού σε Περιφερειακές Ενότητες - Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής για το Πρόγραμμα Καταπολέμησης του Δάκου της Ελιάς έτους 2017», προκύπτει  πλήρη εξομοίωση στις θέσεις Τομεαρχών Δακοκτονίας μεταξύ των Γεωπόνων και των αποφοίτων Τεχνολόγων Γεωπονίας και άλλων τμημάτων, που καμία σχέση δεν έχουν με προγράμματα φυτοπροστασίας.

      H Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Γεωπόνων επισημαίνει ότι η δακοκτονία αποτελεί μια δραστηριότητα, που έχει ιδιαίτερα βαρύνουσα σημασία για την προστασία του καρπού των ελαιοδένδρων, επηρεάζοντας σε πολύ μεγάλο βαθμό την παραγωγή και την ποιότητα του ελαιολάδου και εντέλει το εισόδημα του παραγωγού, που το παράγει.

Για το λόγο αυτό, οι θέσεις Τομεαρχών Δακοκτονίας καλυπτόταν μέχρι σήμερα κατά προτεραιότητα από επιστήμονες με αναβαθμισμένες γνώσεις στην προστασία της φυτικής παραγωγής και την εντομολογία, όπως είναι οι Γεωπόνοι. Μόνο σε περίπτωση έλλειψής τους μπορούσαν να επιλεγούν για τις θέσεις αυτές Τεχνολόγοι Γεωπονίας. Κι αυτό, γιατί οι επιστημονικές γνώσεις  των  Γεωπόνων  πάνω  στα  συγκεκριμένα  αντικείμενα  είναι  δεδομένες  και αδιαμφισβήτητες, η δε επαγγελματική τους ενασχόληση με αυτά, αναφέρεται ρητά στις διατάξεις του Π.Δ. 344/2000 (άρθρα 8 και 9).

          Κρίνουμε επιτακτική την ανάγκη να συγκληθεί σύσκεψη  των Γεωπονικών Σχολών της χώρας, του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και των Γεωπονικών φορέων  με την ηγεσία του  Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων,  καθώς με την παραπάνω απόφαση, δημιουργούνται συνθήκες, όπου άνισα προγράμματα σπουδών οδηγούν σε ίσα επαγγελματικά δικαιώματα. Αν υπάρχει δε η πρόθεση πλήρους εξομοίωσης σπουδών και επαγγελματικών δικαιωμάτων μεταξύ γεωπόνων και τεχνολόγων γεωπονίας, θεωρούμε τουλάχιστον επιτακτική την ανάγκη και την υποχρέωση των αρμοδίων υπουργείων να ενημερώσουν τους τωρινούς υποψηφίους φοιτητές και σπουδαστές ότι, παρά την διαφορετικότητα και την ανισότητα σε επίπεδο βάσεων εισαγωγής προγραμμάτων σπουδών και διάρκειας σπουδών μεταξύ των εν λόγω Πανεπιστημιακών και Τεχνολογικών Σχολών, θα έχουν το ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα στην αγορά εργασίας.

Εν κατακλείδι, επειδή θεωρούμε ότι με αφορμή την προκήρυξη της «δακοκτονίας» εδραιώνονται συνθήκες κατάφωρης αδικίας εις βάρος των συναδέλφων Γεωπόνων αποφοίτων Πανεπιστημιακών Σχολών, σας παρακαλούμε όπως επανεξετάσετε τις σχετικές αλλά και μελλοντικές αποφάσεις σας προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των Γεωπόνων, αποφοίτων Πανεπιστημιακών Σχολών.

 

 

                           

Με εκτίμηση,

  Για το Δ.Σ. της Π.Ο.Σ.Γ.

 

 

          Ο Πρόεδρος                                                Ο Γεν. Γραμματέας

Δημήτρης Σοφολόγης     ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ        Χρήστος Παναγούλης

 

 

Η Επιστολή μας εστάλη στις 23-6-2017

Αγροτικές Ειδήσεις

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 98 επισκέπτες και κανένα μέλος

Δωρεά στο e-geoponoi

Κέρασε μας ένα καφέ με 1,50 €Είσοδος μέλους

  

 

 

 

Έρευνα

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
Our website is protected by DMC Firewall!