ΓΕΩΤΕΕ: Κατάρτιση επαγγελματικών μητρώων Γεωτεχνικών. Όχι για Δακοκτονίες από τον κ. Αντωνόγλου

Tο Συντονιστικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης στις 28 και 29 Ιουνίου, με τη συμμετοχή του συνόλου των μελών του Δ.Σ. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. και 3 μελών από κάθε Διοικούσα Επιτροπή των Περιφερειακών Παραρτημάτων του Επιμελητηρίου.

 

H τελετή έναρξης του Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 28 Ιουνίου στις 20:00, στο ξενοδοχείο ATRION HOTEL.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και απηύθυναν χαιρετισμό οι κ.κ. Χνάρης Εμμανουήλ, Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα της Περιφέρειας Κρήτης, Ινιωτάκης Πέτρος, Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, Οργάνωσης, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Διαφάνειας, Περιβάλλοντος, Αγροτικής Ανάπτυξης και Συντονισμού Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Ηρακλείου, Κοζυράκη Μαρία, Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Παττακός Μαρίνος, Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας, Ορφανός Στέλιος, Περιφερειακός Σύμβουλος του ΚΚΕ, ως εκπρόσωπος του Βουλευτή του ΚΚΕ, κ. Συντυχάκη Εμμανουήλ και Κουκιαδάκης Ευριπίδης, Αντιπεριφερειάρχης της ΠΕ Ηρακλείου. Επιπλέον, το Συντονιστικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου χαιρέτισαν με επιστολή τους, οι Βουλευτές του Ν. Ηρακλείου, κ.κ. Αυγενάκης Ελευθέριος, Βουλευτής της ΝΔ, Κεγκέρογλου Βασίλειος, Βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Δανέλλης Σπυρίδων, Βουλευτής ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΙΟΥ και Βαρδάκης Σωκράτης, Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολούθως τον λόγο πήρε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, κ. Σπυρίδων Μάμαλης, ο οποίος κήρυξε την έναρξη εργασιών του Συντονιστικού Συμβουλίου και η πρώτη ημέρα τελείωσε με την εισήγηση του Προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., κ. Αλέξανδρου Στεφανάκη σχετικά με τη συμμετοχή του Παραρτήματος Κρήτης στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση του Προγράμματος Ανάπτυξης του Αγροδιατροφικού τομέα της Κρήτης.

Οι εργασίες του Συμβουλίου ξεκίνησαν την επόμενη ημέρα, Πέμπτη 29 Ιουνίου, στις 10:00 π.μ.. Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συντονιστικού Συμβουλίου συζητήθηκαν  σοβαρότατα ζητήματα που απασχολούν το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο και τους γεωτεχνικούς και αναπτύχθηκε γόνιμος διάλογος και έντονος προβληματισμός.

Συγκεκριμένα, συζητήθηκε η «Κατάρτιση Μητρώων από το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. κατά τα πρότυπα άλλων Επιμελητηρίων», με εισηγητές  τους κ.κ. Δ. Γκούτη, Γ. Λώλο και Σπ. Μάμαλη και αποφασίστηκε η δημιουργία μητρώων επαγγελματικών δραστηριοτήτων από το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. κατ’ εφαρμογή της Οδηγίας C111. Επίσης, αποφασίστηκε ενδεικτικά η συμμετοχή του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. στην τήρηση και λειτουργία του, υπό ίδρυση από την Γ.Γ.Υ. του ΥΠΟΜΕΔΙ, Μητρώου Φυσικών Προσώπων Παραγωγής Τεχνικών Έργων, καθώς και η θέσπιση Μητρώων του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. όπως Μητρώου Πραγματογνωμόνων, Μητρώου Συντακτών Μελετών ΠΑΑ, Μητρώου Πιστοποιημένων Ελεγκτών – Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, Μητρώου Ελεγκτών Μελετών Γεωλογικής Καταλληλότητας, Πληροφοριακού Συστήματος Έκδοσης Αδειών Χρήσης Ύδατος, κ.λπ., ενώ ήδη βρίσκεται στο τελικό στάδιο ψήφισης το Προεδρικό Διάταγμα για τα Μητρώα Απασχολουμένων.

Τέλος αποφασίστηκε να ζητηθεί από το Υπ.Α.Α.Τ. η τήρηση και διαχείριση του Μητρώου Γεωργικών Συμβούλων.

Ο κ. Ευθ. Σπυρίδης στην εισήγησή του που αφορούσε στην «Οικονομική βιωσιμότητα του Επιμελητηρίου και προγραμματισμός αναγκαίων δράσεων» εξέθεσε τη δεινή οικονομική κατάσταση που βρίσκεται το Επιμελητήριο, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα εξεύρεσης νέων οικονομικών πόρων προκειμένου το Επιμελητήριο να επιβιώσει και να εξακολουθήσει να παίζει επαρκώς το θεσμοθετημένο ρόλο του και αποφασίστηκε από το σώμα να ζητηθεί από το Υπ.Α.Α.Τ. να αναλάβει τη μισθοδοσία των υπαλλήλων, που αποτελεί και τη μεγαλύτερη πάγια δαπάνη του Επιμελητηρίου, προκειμένου να συμβάλλει στην βιωσιμότητά του.

Κατά τη συζήτηση του θέματος «Τροποποίηση νομοθετικού πλαισίου (εκλογή πειθαρχικών οργάνων)» ο Πρόεδρος του Δ.Σ.  του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. κ. Σπ. Μάμαλης, ενημέρωσε το σώμα για τις τροποποιήσεις που έχουν γίνει ήδη σε διατάξεις του Ν. 1474/1984, καθώς και για αυτές που θα πρέπει να ακολουθήσουν, καθώς και όσων ήδη έχουν προταθεί ήδη από το Δ.Σ. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε..

Στη συνέχεια συζητήθηκε η «Πορεία του Π.Α.Α., προτάσεις ΓΕΩΤ.Ε.Ε., για τον σχεδιασμό της ΚΑΠ μετά το 2020». Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. στην εισήγησή του εξέφρασε θέσεις και απόψεις για την διαπραγμάτευση εκ μέρους της Ελλάδας, για το σχεδιασμό της ΚΑΠ μετά το 2020 που υιοθετήθηκαν από το σώμα του Σ.Σ. κατά τη διάρκεια της συζήτησης που ακολούθησε.

Επίσης συζητήθηκε το πρόβλημα της στελέχωσης του Παραρτήματος Κρήτης και αποφασίστηκε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες σε συνεργασία με το Υπ.Α.Α.Τ..

Ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Αιγαίου κ Ν. Ταταράκης αναφέρθηκε στον πολυνησιωτικό χαρακτήρα του παραρτήματος και τα λειτουργικά προβλήματα που δημιουργούνται εξαιτίας αυτού, ενώ ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Πελοποννήσου κ. Σ. Λαμπρόπουλος αναφέρθηκε στα προβλήματα που δημιουργούνται από το γεγονός ότι στην περιοχή δικαιοδοσίας του παραρτήματος Πελοποννήσου και Δυτ. Στερεάς Ελλάδας περιλαμβάνονται περιοχές που ανήκουν σε τρεις διοικητικές περιφέρειες της χώρας.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συντονιστικού Συμβουλίου παραβρέθηκε ο Γ.Γ. του ΥΠΑΑΤ κ. Ν. Αντώνογλου μετά από την επίσκεψη του Προεδρείου του Δ.Σ. και των Προέδρων των Παραρτημάτων στα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης.

Στη συζήτηση ο κ. Αντώνογλου υπεραμύνθηκε της απόφασής του για τις προσλήψεις στη Δακοκτονία, ενώ διαφώνησε με το σύνολο του σώματος για το ρόλο των Γεωπόνων στη δακοκτονία και ζήτησε την αποφυγή εκ μέρους του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. έκφρασης θέσεων με συντεχνιακό χαρακτήρα. Δεσμεύτηκε πάντως να συζητήσει με το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. την οργάνωση της Δακοκτονίας για το επόμενο έτος. Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. έθεσε θέμα νομιμότητας της απόφασης και της Κ.Υ.Α. και τόνισε ότι το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. θα συνεχίσει τις ενέργειές του.

Ο Γ.Γ. του Υπ.Α.Α.Τ. ζήτησε επίσης από το ΓΕΩΤ.Ε.Ε., σε πλήρη συμφωνία με την απόφαση του Συντονιστικού, τη δημιουργία επαγγελματικών μητρώων, ώστε το Υπουργείο να διευκολυνθεί στη λειτουργία του καθώς και να καθορίζονται διακριτά και να διασφαλίζονται τα επαγγελματικά δικαιώματα σε όλους τους επαγγελματικούς κλάδους. Δεσμεύτηκε ότι η Κ.Υ.Α. και ο νόμος για τον ΕΛΓΟ θα τεθεί σε διαβούλευση και το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. θα εκφράσει τη γνώμη του, ενώ για το θέμα των γεωργικών συμβούλων τόνισε τη σημασία τους για το γεωτεχνικό κόσμο.

Τέλος δεσμεύτηκε να βοηθήσει στη στελέχωση του Παραρτήματος Κρήτης και στην εξεύρεση νέων πόρων για τη βιωσιμότητα του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., ενώ ζήτησε στενότερη συνεργασία με το Επιμελητήριο.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. και το σώμα του Σ.Σ. τόνισαν ότι υπάρχει διάθεση για συνεργασία στην κατεύθυνση της ανάδειξης του επιστημονικού ρόλου των γεωτεχνικών και της συμβολής τους στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας.

 

 

   Από το

 

ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ

Αγροτικές Ειδήσεις

  • Σε τροχιά "ανάστασης" φαίνεται πως έχουν µπει οι συνεταιρισµοί στη χώρα µας, βελτιώνοντας σταδιακά την αρνητική εικόνα κακοδιαχείρισης, υπερχρέωσης και χρεοκοπίας των τελευταίων δεκαετιών, που είχε οδηγήσει σε απαξίωση τη συνεταιριστική ιδέα.

  • Την παράταση του χρόνου της εμπρόθεσμης καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς έτους 2018, έως τις 31 Ιουλίου 2019, αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛ.Γ.Α, κατά τη συνεδρίασή του στις 22/03/2019 με την με την αριθ. 42/22.3.2019 απόφασή του.

  • Τα τιμολόγια των αρδευτικών υπηρεσιών προσδιορίζονται από τους παρόχους των υπηρεσιών αυτών (ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ, ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού) και αυτό πρέπει να γίνει έως το τέλος Ιουνίου 2019. Αυτό τονίστηκε στη συνάντηση εργασίας που πραγματοποίησε ο Αν. ΥΠΕΝ κ. Σωκράτης Φάμελλος με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστό και Προέδρους ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ της Θεσσαλίας. Επίσης το «περιβαλλοντικό τέλος», δηλαδή η οικονομική συνεισφορά του τελικού χρήστη ανά κυβικό μέτρο καταναλωθέντος ύδατος, που αντιστοιχεί στο περιβαλλοντικό κόστος και στο κόστος πόρου, θα το τεκμηριώσει ο φορέας άρδευσης. Όπως επισημαίνει το ΥΠΕΝ, οι πάροχοι των αρδευτικών υπηρεσιών πρέπει να υπολογίσουν το…

  • Υπογράφτηκαν σήμερα από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρο Αραχωβίτη, οι αποφάσεις που καθορίζουν το ύψος των συνδεδεμένων με την παραγωγή ενισχύσεων για επτά σημαντικές καλλιέργειες το έτος 2018. Δείτε  στον παρακάτω πίνακα αναλυτικά τα ποσά ανά στρέμμα:

  • Η ελιά (Olea europaea L.) είναι το πιο εμβληματικό δένδρο της Μεσογείου και καλλιεργείται από την αρχαιότητα σε όλες τις χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο θάλασσα.

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Έρευνα

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
DMC Firewall is a Joomla Security extension!