Καταργείται ο Υπεύθυνος Γεωπόνος από τα καταστήματα πώλησης Γεωργικών Φαρμάκων. Ανακοίνωση ΓΕΩΤΕΕ

Σταθερά προσηλωμένο στην πάγια πρακτική της σημερινής Κυβέρνησης και αφού είχε ολοκληρωθεί, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής,

η συζήτηση και η προβλεπόμενη ακρόαση των φορέων επί του Σχεδίου Νόμου «Διακίνηση και εμπορία νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων και άλλες διατάξεις», το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε, εντελώς αιφνιδιαστικά - την ίδια μάλιστα ημέρα της ψήφισης του συγκεκριμένου νομοσχεδίου - τροπολογία με την οποία δρομολογούνται σημαντικές αλλαγές στο νομικό πλαίσιο που αφορά τη χρήση και εμπορία γεωργικών φαρμάκων. Υπενθυμίζεται βεβαίως ότι ο αιφνιδιασμός ως πρακτική θεσμοθέτησης διατάξεων δεν είναι πρωτοφανής, αντιθέτως χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν και από προηγούμενες Κυβερνήσεις. Εντούτοις, οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση το ΥΠ.Α.Α.Τ. παίρνει «Άριστα» για τη σχετική ταχύτητα και αποτελεσματικότητά του.

Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, ως θεσμοθετημένος σύμβουλος της Πολιτείας επί θεμάτων που αφορούν, μεταξύ άλλων, την αγροτική και περιφερειακή ανάπτυξη και την αειφορική διαχείριση και προστασία των φυσικών πόρων και του περιβάλλοντος, εκφράζει την έκδηλη απορία, αλλά και τη σοβαρή ανησυχία του για τους λόγους που επέβαλλαν την εσπευσμένη προώθηση της εν λόγω τροπολογίας, η οποία μολονότι έχει άμεσες επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, κατατέθηκε χωρίς καμία πρότερη διαβούλευση και σε μια προσπάθεια να περάσει απαρατήρητη χωρίς καμία αιτιολογία, θέτοντας στην ουσία προ τετελεσμένων τα μέλη του Εθνικού Κοινοβουλίου, τους εμπλεκόμενους επιστημονικούς, επαγγελματικούς και συνδικαλιστικούς φορείς, άλλα και την ελληνική κοινωνία γενικότερα.

Μεταξύ των άλλων, με τις διατάξεις της παραγράφου 5 της συγκεκριμένης τροπολογίας απαλείφεται η ισχύουσα υποχρέωση της συνεχούς και αυτοπρόσωπης παρουσίας των γεωπόνων - υπεύθυνων επιστημόνων κατά τη λειτουργία των επιχειρήσεων εμπορίας γεωργικών φαρμάκων, ανοίγοντας ουσιαστικά το δρόμο για μια γενικότερη «ελαστικοποίηση» του καθεστώτος απασχόλησής τους στο μέλλον (π.χ. μερική απασχόληση). Στην ίδια κατεύθυνση «ελαστικοποίησης» κινείται και η κατάργηση της ρητής διάταξης που υπήρχε μέχρι σήμερα για ορισμό διαφορετικού υπεύθυνου επιστήμονα σε κάθε κατάστημα εμπορίας γεωργικών φαρμάκων

Επισημαίνοντας ότι στη σχετική Αιτιολογική Έκθεση, ως μοναδικός λόγος θέσπισης των εν λόγω διατάξεων αναφέρεται η ανάγκη υλοποίησης των συστάσεων της εργαλειοθήκης ΙΙΙ του ΟΟΣΑ, το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. οφείλει, στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου, να τονίσει πως άσκηση της ως άνω οικονομικής δραστηριότητας έχει άμεσες επιπτώσεις στη δημοσία υγεία, το περιβάλλον και την αγροτική παραγωγή. Η απασχόληση των υπεύθυνων επιστημόνων, με αυτοπρόσωπη και συνεχή παρουσία καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας των συγκεκριμένων επιχειρήσεων, αποτελεί προαπαιτούμενο για την ασφαλή διακίνηση και ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων, την προστασία των εδαφικών και υδατικών πόρων και της βιοποικιλότητας και την παραγωγή αγροτικών προϊόντων και τροφίμων πιστοποιημένης ποιότητας και ασφαλών για τον καταναλωτή.

Πέραν τούτου, το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. εκφράζει, για άλλη μια φορά, την κάθετη διαφωνία του με τη μέχρι σήμερα ακολουθούμενη πολιτική της άκριτης υιοθέτησης των επιταγών που προβλέπονται στις εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ, επισημαίνοντας αφενός ότι η συγκεκριμένη πρακτική δεν έχει αποδώσει τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα και αφετέρου ότι το γενικότερο δημόσιο συμφέρον δεν μπορεί να θυσιάζεται στο βωμό οποιασδήποτε, κατ’ επίφαση και με κάθε κόστος, ανάπτυξης.

Με βάση όλα τα παραπάνω και τονίζοντας ότι η προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος αποτελεί συνταγματικώς επιβαλλόμενη υποχρέωση της Πολιτείας, το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. θέτει προ των ευθυνών της για την πλήρη απορρύθμιση του καθεστώτος απασχόλησης του υπεύθυνου επιστήμονα στις επιχειρήσεις εμπορίας γεωργικών φαρμάκων, την Πολιτική Ηγεσία του ΥΠ.Α.Α.Τ., η οποία μάλιστα απαρτίζεται κυρίως από γεωτεχνικούς και ζητά την άμεση κατάργηση των εν λόγω διατάξεων.

Σε αντίθετη περίπτωση, θα είναι έκθετη στα μάτια όχι μόνο του γεωτεχνικού κόσμου, αλλά και, κυρίως, της Ελληνικής Κοινωνίας.

 

 

 

Από το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας 

Αγροτικές Ειδήσεις

  • Σε τροχιά "ανάστασης" φαίνεται πως έχουν µπει οι συνεταιρισµοί στη χώρα µας, βελτιώνοντας σταδιακά την αρνητική εικόνα κακοδιαχείρισης, υπερχρέωσης και χρεοκοπίας των τελευταίων δεκαετιών, που είχε οδηγήσει σε απαξίωση τη συνεταιριστική ιδέα.

  • Την παράταση του χρόνου της εμπρόθεσμης καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς έτους 2018, έως τις 31 Ιουλίου 2019, αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛ.Γ.Α, κατά τη συνεδρίασή του στις 22/03/2019 με την με την αριθ. 42/22.3.2019 απόφασή του.

  • Τα τιμολόγια των αρδευτικών υπηρεσιών προσδιορίζονται από τους παρόχους των υπηρεσιών αυτών (ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ, ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού) και αυτό πρέπει να γίνει έως το τέλος Ιουνίου 2019. Αυτό τονίστηκε στη συνάντηση εργασίας που πραγματοποίησε ο Αν. ΥΠΕΝ κ. Σωκράτης Φάμελλος με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστό και Προέδρους ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ της Θεσσαλίας. Επίσης το «περιβαλλοντικό τέλος», δηλαδή η οικονομική συνεισφορά του τελικού χρήστη ανά κυβικό μέτρο καταναλωθέντος ύδατος, που αντιστοιχεί στο περιβαλλοντικό κόστος και στο κόστος πόρου, θα το τεκμηριώσει ο φορέας άρδευσης. Όπως επισημαίνει το ΥΠΕΝ, οι πάροχοι των αρδευτικών υπηρεσιών πρέπει να υπολογίσουν το…

  • Υπογράφτηκαν σήμερα από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρο Αραχωβίτη, οι αποφάσεις που καθορίζουν το ύψος των συνδεδεμένων με την παραγωγή ενισχύσεων για επτά σημαντικές καλλιέργειες το έτος 2018. Δείτε  στον παρακάτω πίνακα αναλυτικά τα ποσά ανά στρέμμα:

  • Η ελιά (Olea europaea L.) είναι το πιο εμβληματικό δένδρο της Μεσογείου και καλλιεργείται από την αρχαιότητα σε όλες τις χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο θάλασσα.

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Έρευνα

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
DMC Firewall is a Joomla Security extension!