Επιστολή ΓΕΩΤΕΕ στους Βουλευτές για την Κατάργηση των Γεωπόνων από τα σημεία πώλησης Φυτοφαρμάκων

Αξιότιμοι κύριοι συνάδελφοι,  με τροπολογία η οποία ουδέποτε συζητήθηκε στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, αλλά κατατέθηκε εντελώς αιφνιδιαστικά στην Ολομέλεια,

την ίδια μάλιστα ημέρα (σ.σ. στις 13:29) της ψήφισης του Σχεδίου Νόμου «Διακίνηση και εμπορία νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων και άλλες διατάξεις», επέρχονται σημαντικές αλλαγές στο νομικό πλαίσιο που αφορά τη χρήση και εμπορία γεωργικών φαρμάκων.

Μεταξύ των άλλων, με τις διατάξεις της παραγράφου 5 της συγκεκριμένης τροπολογίας απαλείφεται η ισχύουσα υποχρέωση της συνεχούς και αυτοπρόσωπης παρουσίας των γεωπόνων - υπεύθυνων επιστημόνων κατά τη λειτουργία των επιχειρήσεων εμπορίας γεωργικών φαρμάκων, ανοίγοντας ουσιαστικά το δρόμο για μια γενικότερη «ελαστικοποίηση» του καθεστώτος απασχόλησής τους στο μέλλον (π.χ. μερική απασχόληση). Στην ίδια κατεύθυνση «ελαστικοποίησης» κινείται και η κατάργηση της ρητής διάταξης που υπήρχε μέχρι σήμερα για ορισμό διαφορετικού υπεύθυνου επιστήμονα σε κάθε κατάστημα εμπορίας γεωργικών φαρμάκων

Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, ως θεσμοθετημένος σύμβουλος της Πολιτείας επί γεωτεχνικών θεμάτων, εκφράζει την έκδηλη απορία, αλλά και τη σοβαρή ανησυχία του για τους λόγους που επέβαλλαν την εσπευσμένη προώθηση της εν λόγω τροπολογίας, η οποία μολονότι έχει άμεσες επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, το περιβάλλον και την αγροτική παραγωγή, κατατέθηκε χωρίς καμία πρότερη διαβούλευση και αφού μάλιστα είχε ολοκληρωθεί, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, η συζήτηση και η προβλεπόμενη ακρόαση των κοινωνικών εταίρων, θέτοντας με τον τρόπο αυτό προ τετελεσμένων τόσο τα μέλη του Εθνικού Κοινοβουλίου, όσο και τους εμπλεκόμενους επιστημονικούς, επαγγελματικούς και συνδικαλιστικούς φορείς.

Υπογραμμίζοντας ότι στη σχετική Αιτιολογική Έκθεση, ως μοναδικός λόγος θέσπισης των εν λόγω διατάξεων αναφέρεται η ανάγκη υλοποίησης των συστάσεων της εργαλειοθήκης ΙΙΙ του ΟΟΣΑ, το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. οφείλει να τονίσει πως η απασχόληση των γεωπόνων - υπεύθυνων επιστημόνων, με αυτοπρόσωπη και συνεχή παρουσία καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας των επιχειρήσεων εμπορίας γεωργικών φαρμάκων, αποτελεί προαπαιτούμενο για την ασφαλή διακίνηση και ορθολογική χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων και κατ’ επέκταση την προστασία των εδαφικών και υδατικών πόρων και της βιοποικιλότητας, αλλά και την παραγωγή αγροτικών προϊόντων και τροφίμων πιστοποιημένης ποιότητας και ασφαλών για τον καταναλωτή. Οι ψηφισθείσες διατάξεις δεν εξυπηρετούν, αλλά αντιθέτως υπονομεύουν την επίτευξη των προαναφερομένων αρχών – στόχων και, σε κάθε περίπτωση, δεν συμβάλλουν στην εκπλήρωση της συνταγματικώς επιβαλλόμενης υποχρέωσης της Πολιτείας για προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.

 

Κύριοι συνάδελφοι,

πιστεύοντας ότι, ως γεωτεχνικοί και μέλη του Επιμελητηρίου μας, θα αντιμετωπίσετε το συγκεκριμένο θέμα με ιδιαίτερη ευαισθησία, αντιλαμβανόμενοι τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν από την εφαρμογή των εν λόγω διατάξεων, σας καλούμε να αναλάβετε κάθε σχετική πρωτοβουλία και να προβείτε στις ενέργειες που ενδείκνυνται με στόχο την κατάργησή τους.

Σημειώνοντας πως θεωρούμε ιδιαιτέρως σημαντική και αναγκαία τη συμβολή σας στην αντιμετώπιση του συγκεκριμένου σοβαρού ζητήματος, το οποίο αφορά και απασχολεί ένα μεγάλο μέρος του γεωτεχνικού κόσμου, ευελπιστούμε στην άμεση ανταπόκρισή σας και παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία, διευκρίνιση ή συνεργασία.

 

Με εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε.

 

 

 

 

Σπυρίδων Μάμαλης

Αγροτικές Ειδήσεις

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 45 επισκέπτες και κανένα μέλος

Δωρεά στο e-geoponoi

Κέρασε μας ένα καφέ με 1,50 €Είσοδος μέλους

  

 

 

 

Έρευνα

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
Our website is protected by DMC Firewall!