Ευκαιρία ή καταστροφή η αλλαγή αυτοπρόσωπης παρουσίας Γεωπόνου κατά την πώληση Γεωργικών Φαρμάκων ;

Είναι πλέον γνωστή η είδηση, μέσω  μόνο του διαδικτύου (ευτυχώς που υπάρχει και αυτό!), σχετικά με την κατάργηση της αυτοπρόσωπης παρουσίας Γεωπόνου από τα  σημεία πώλησης Γεωργικών Φαρμάκων. 

(παράγραφος 5 Σχεδίου Νόμου «Διακίνηση και εμπορία νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων και άλλες διατάξεις»)

Η Είδηση είναι σημαντική και προεξοφλεί αλλαγές και ευκαιρίες κατά την γνώμη μας.

Είναι επίσης Γεγονός ότι ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και η Κυβέρνηση πήρε αυτή την απόφαση χωρίς να ρωτήσουν κανέναν. Αντίθετα εφαρμόζουν πιστά την Εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, περί απελευθέρωσης επαγγελμάτων.

Εξάλλου, το ΓΕΩΤΕΕ όπως γνωρίζουμε όλοι, δεν είναι Συνδικαλιστικός Φορέας. Είναι επιμελητήριο, με ρόλο γνωμοδοτικό και μόνο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η κάθε κυβέρνηση εξαρτάται από τις αποφάσεις του Επιμελητηρίου.

Ας δούμε όμως τι συνέπειες μπορεί να έχει η παραπάνω απόφαση.

1.       Ανοίγει ο δρόμος για πλήρη απελευθέρωση των σημείων πώλησης των Γεωργικών φαρμάκων (Ακόμα και από super-Markets)- Δημιουργία Ολιγοπωλίων.

2.       Δύναται να μειωθεί ο τζίρος των υπαρχόντων Γεωπονικών καταστημάτων κατά 30-35%  σε καιρούς κρίσης, με συνέπεια πολλά μικρά καταστήματα να μην αντέξουν το βάρος και να οδηγηθούν σε λουκέτο)

3.       Αυξάνει εμμέσως τον ανταγωνισμό με πιθανή πτώση των τιμών των Γεωργικών Φαρμάκων

4.       Μειώνει τις θέσεις εργασίας Γεωτεχνικών από τις εταιρείες εμπορίας Γεωργικών Φαρμάκων (κυρίως μικρές), που και αυτές θα πιεστούν εμπορικά (μείωση σημείων εξυπηρέτησης)

5.       Απαξιώνει στην συνείδηση του κόσμου την Γεωπονική επιστήμη καθώς και ο κάθε τυχάρπαστος μπορεί πλέον να εμπορεύεται Γεωργικά Φάρμακα και Επικίνδυνα Δηλητήρια.

6.       Δυσκολεύει πλέον ο έλεγχος της  πώλησης των Γεωργικών Φαρμάκων, αυξάνονται έτσι οι πιθανότητες εισαγωγής παράνομων φυτοφαρμάκων, στον βωμό της μείωσης του κόστους , με αρνητικές συνέπειες στην διατροφή και την μόλυνση του περιβάλλοντος.

Πως φτάσαμε όμως σε αυτή την κατάσταση; Εδώ και 2 χρόνια από το e-geoponoi.gr , αρθρογραφούμε για το άνοιγμα του επαγγέλματος, σύμφωνα με τις επιταγές των δανειστών και προτείνουμε σοβαρές και ορθολογικές λύσεις σχετικά με το θέμα. Έτσι τα πράγματα νομοτελειακά σχεδόν φτάνουν στο σημερινό αποτέλεσμα καθώς:

1.       Υπάρχει πλήρη αδιαφορία από τους ίδιους τους Γεωτεχνικούς για θέματα επαγγελματικών δικαιωμάτων.

2.       Υπάρχει συνεχής απαξίωση του ΓΕΩΤΕΕ, το οποίο έχει καταντήσει ουραγός των εξελίξεων, και αντιδρά συνήθως ως ‘’ουρά’’ , άλλων επιμελητηρίων.

3.       Η καθιέρωση της Συνταγογράφησης θα οδηγούσε νομοτελειακά στην κατάργηση της παρουσίας Γεωπόνων από τα σημεία πώλησης των Γεωργικών Φαρμάκων. Αυτό γιατί το βάρος έπεσε από την μία στην έκδοση της συνταγής και από την άλλη στην πιστοποίηση των χρηστών (αγροτών). Επομένως δεν θα είχε ποτέ νόημα στο τέλος της ημέρας, ποιος θα πουλούσε τα φυτοφάρμακα. (όσοι δεν το έβλεπαν ή δεν ενημερώθηκαν, ήταν απλά δικό τους θέμα)

4.       Υπάρχει ήδη απαξίωση στην συνείδηση του κόσμου για το Γεωπονικό επάγγελμα, μετά την εξίσωση των πτυχίων με τους Τεχνολόγους Γεωπονίας.

5.       Οι ίδιοι οι Γεωτεχνικοί δυσανασχετούσαν με την υποχρεωτική και συνεχή τους παρουσία στα Γεωπονικά καταστήματα, στις στιγμές που θέλουν να απουσιάζουν από αυτά.

6.       Υπήρχε ήδη απαξίωση στην συνείδηση του κόσμου για το Γεωπονικό Επάγγελμα καθώς στα Γεωπονικά καταστήματα δύσκολα να μιλήσεις για καλλιεργητικά θέματα με κάποιο Γεωπόνο, αλλά συνήθως θα συναντήσεις κάποιο άσχετο με την επιστήμη πρόσωπο, συνήθως συγγενικό, που εκτελεί και χρέη Γεωπόνου….

7.       Τα ίδια τα Γεωπονικά μαγαζιά αποφάσισαν να δίνουν δωρεάν την συνταγή των Φυτοφαρμάκων, που πουλούσαν ακριβώς από πίσω τους !!! (απαξιώνοντας εν γένει το επάγγελμα ξανά)

Γνώμη μας είναι λοιπόν ό,τι το Γεωπονικό επάγγελμα δεν έχει να κάνει αποκλειστικά με την εμπορία Φυτοφαρμάκων, Λιπασμάτων, γλαστρών και εργαλείων. Η Γεωπονική επιστήμη είναι εντελώς άσχετη με όλα τα παραπάνω και δεν καταστρέφεται το Γεωπονικό επάγγελμα, εάν τα Φυτοφάρμακα θα βρεθούν στα Super Market. Επιπλέον γνώμη μας είναι ότι Γεωτεχνικός και δη ο Γεωπόνος δεν είναι μόνο αυτός που κάποια στιγμή στην ζωή του αποφάσισε να κάνει τον έμπορο ανοίγοντας ένα κατάστημα πώλησης Γεωργικών Εφοδίων.  

Προσοχή λοιπόν. Εμείς δεν είμαστε υπέρ της απελευθέρωσης των Φυτοφαρμάκων. Δεν υποστηρίζουμε ότι θέλουμε να πωλούνται από τον οποιοδήποτε. Δεν λέμε ότι τα Γεωπονικά καταστήματα δεν είναι τα κατάλληλα σημεία πώλησης, έστω από κάποιον έμπορο-επιστήμονα. Δεν λέμε ότι οι συνάδελφοι δεν παρέχουν τις κατάλληλες οδηγίες χρήσης και προφύλαξης και τις απαιτούμενες συμβουλές (όταν και όπου μπορούν φυσικά).

Αντίθετα με το παρόν άρθρο θέλουμε να διαχωρίσουμε τα πράγματα στην έννοια, τι είναι επιστήμη, τι είναι εμπόριο και ποια είναι τα λάθη του ίδιου μας του κλάδου.

Εμείς λοιπόν προτείνουμε γι άλλη μια φορά:

1.       Να σταματήσουν οι συντεχνίες συμφερόντων στο Γεωπονικό επάγγελμα.

2.       Να αφυπνιστούν οι συνάδελφοι νέοι και παλαιότεροι, σχετικά με επαγγελματικά δικαιώματα του κλάδου.

3.       Για το συγκεκριμένο θέμα να εφαρμοστεί το σύστημα γιατρού-φαρμακείου. Οι Γεωπόνοι να αμείβονται για την έκδοση της συνταγής όπως οι Γιατροί. Δεν είδαμε ποτέ κανέναν γιατρό να θέλει να γίνει και έμπορος Φαρμάκων και να ανοίγει Φαρμακείο. Υπάρχει ασυμβίβαστο σε αυτά τα δύο πράγματα που είναι εντελώς διαφορετικά. Μας είχε κάνει εντύπωση η επιμονή της συντεχνίας των εμπόρων-Γεωπόνων για να μην φύγει η συνταγογράφηση από το μαγαζί τους. Μετά υπήρχε γκρίνια για το κόστος και τον χρόνο που απαιτεί η συνταγογράφηση, με αποτέλεσμα να μην εφαρμόζεται για μήνες !! Λοιπόν, πρέπει να σταματήσουν αυτές οι κοντόφθαλμες λογικές. Υπάρχει μεγάλη ανεργία στον κλάδο και δεν μπορούμε, ούτε πρέπει να τα θέλουμε όλα δικά μας. Ο Επιστήμονας πρέπει να δίνει τις γνώσεις του ,την υπογραφή του και να παίρνει την ευθύνη της συνταγής και ο έμπορος να ζει από το κέρδος της πώλησης.

4.       Πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των Γεωπόνων στην συνείδηση των Παραγωγών. Ο Γεωπόνος δεν είναι έμπορος και το αντίθετο. Ο Γεωπόνος πρέπει να είναι στον χώρο της παραγωγής, να ελέγχει, να δίνει λύσεις φυτοπροστασίας και θρέψης, να παίρνει την ευθύνη και να αμείβεται σωστά για όλα τα παραπάνω. Οι αγρότες πρέπει να κατανοήσουν ότι υπάρχει κόστος τεχνογνωσίας για την παραγωγή περισσότερων και ποιοτικότερων τροφίμων. Αυτό το κόστος μπορεί να καλυφθεί κάλλιστα από την μείωση της χρήσης των εισροών στην καλλιέργεια, απλά πρέπει να αλλάξει η λογική τους. (Φάρμακα και Λιπάσματα, όταν πρέπει, όπως πρέπει και όπου πρέπει….)

Έχουμε την πεποίθηση λοιπόν ό,τι πρέπει να περάσουμε από πολλά στάδια ακόμα ως λαός , έως ότου φτιάξουμε έναν καλύτερο κόσμο και ένα πιο οργανωμένο κοινωνικό σύνολο. Κάποιοι πιστεύουν, ότι έχουμε τον χρόνο και κάποιοι άλλοι ότι τελειώνει ο χρόνος για να μάθουμε από τα λάθη μας. Καλή τύχη σε όλους….

 

Από το e-geoponoi.gr 21-10-2017

 

  

Last modified on Σάββατο, 21 Οκτώβριος 2017 01:46

Αγροτικές Ειδήσεις

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 46 επισκέπτες και κανένα μέλος

Δωρεά στο e-geoponoi

Κέρασε μας ένα καφέ με 1,50 €Είσοδος μέλους

  

 

 

 

Έρευνα

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
Our website is protected by DMC Firewall!