162 προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ για δασικούς χάρτες και κτηματολόγιο

Εκτός ΑΣΕΠ με τροπολογία που ψηφίστηκε μέσα στο καλοκαίρι ξεκινά την "επιχείρηση" προσλήψεων 162 δασολόγων και διαφόρων επιστημόνων η ΕΚΧΑ, η οποία βρίσκεται ένα βήμα πριν την μετατροπή της σε νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου.

 

Με τροπολογία που ψηφίστηκε μέσα στο καλοκαίρι και υλοποιείται σήμερα, η ΕΚΧΑ αποκτά την δυνατότητα να προσλαμβάνει εκτός ΑΣΕΠ προσωπικό με συμβάσεις έργου (αγρονόμους, τοπογράφους-μηχανικούς, δασολόγους, μηχανικούς ανάπτυξης λογισμικού, οικονομολόγους κ.α), προκειμένου να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες σε προσωπικό λόγω της κύρωσης των δασικών χαρτών αλλά και της νέας γενιάς κτηματογράφησης (ΚΤΗΜΑ 16).

Στο πλαίσιο αυτό μέσα στο Δεκέμβριο υπογράφτηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση Χουλιαράκη-Γεροβασίλη, με την οποία καθορίζονται τα προσόντα 62 ατόμων που θα προσληφθούν από την ΕΚΧΑ με τριετείς συμβάσεις και θα αναλάβουν το δύσκολο έργο της κτηματογράφησης της χώρας. Από τον περασμένο Σεπτέμβριο έχει δημοσιευτεί στο ΦΕΚ μία αντίστοιχη απόφαση για την πρόσληψη 70 γεωτεχνικών με ειδικότητα δασολόγου και 30 δασοπόνων με 8μηνων συμβάσεων για την στελέχωση των Διευθύνσεων Δασών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.

 

Οι 100 νέες προσλήψεις, που προβλέπεται ότι θα επιβλέψει (άγνωστο πως) το ΑΣΕΠ, θα υποστηρίξουν «το έργο της εκτέλεσης εργασιών κατάρτισης, ανάρτησης, συμπλήρωσης και διόρθωσης των δασικών χαρτών μέχρι το στάδιο της κύρωσής τους». Μέχρι σήμερα, από τους δασικούς χάρτες έχει κυρωθεί μερικώς το 31,3% της ελληνικής επικράτειας για την οποία αναρτήθηκαν οι δασικές χάρτες εντός του 2017. Έχει ξεκινήσει η β΄φάση της ανάρτησης των δασικών χαρτών που αφορά το 17% της χώρας και τρέχει από τα τέλη Οκτωβρίου, η οποία προβλέπει δύο φάσεις: μερική κύρωση για το 9% της έκτασης ως τον Ιούλιο του 2018 (α΄φάση) και ολική Ιανουάριο ή Μάρτιο του 2019. Για την β΄ φάση που αφορά το 8% της έκτασης προβλέπει ανάρτηση από τον Γενάρη έως τον Ιούνιο του 2018.

Για το κτηματολόγιο, η ΕΚΧΑ μπαίνει στην κρισιμότερη φάση του. Μέσα στις γιορτές υπογράφτηκαν οι 27 από τις 32 συμβάσεις κτηματογράφησης. Σε εκκρεμότητα παραμένουν πέντε συμβάσεις, μέχρι να αποφανθεί το ΣτΕ για την τύχη τους, λόγω προσφυγών. Η νέα γενιά κτηματογράφησης είναι προ το πυλών. Μέχρι σήμερα η ΕΚΧΑ, υποστήριζε ότι ένας από τους κυριότερους λόγους των καθυστερήσεων στην ανάθεση των μελετών ήταν η έλλειψη επιβλεπόντων μηχανικών.

Πηγή: newmoney.gr (ΠΑ, 12/1/18)

Αγροτικές Ειδήσεις

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Έρευνα

  • Τεχνητή νοημοσύνη που βοηθά τους νεογέννητους χοίρους να επιβιώσουν τους πρώτους μήνες της ζωής τους, και μετά αποφασίζει ποιες χοιρομητέρες θα πάνε προς σφαγή, έχει αναπτυχθεί και αρχίζει να χρησιμοποιείται σε φάρμες εκτροφής χοίρων στην Κίνα.

  • Σημαντικά στοιχεία για την σωστή λίπανση των ελαιόδεντρων προκειμένου να περιοριστεί το φαινόμενο της παρενιαυτοφορίας (η κατάσταση όπου ενώ το δέντρο βρίσκεται σε πλήρη καρποφορία, την επόμενη χρονιά παρατηρείται απότομη πτώση της παραγωγής του) παρουσιάζει πρόσφατη διεθνής πανεπιστημιακή έκθεση.

  • Στη δημιουργία ενός αισθητήρα με τη μορφή ταινίας, ο οποίος είναι σε θέση να δώσει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τις ποσότητες του νερού που απορροφούν και μετακινούν τα φυτά (από τις ρίζες έως τα φύλλα) δημιούργησαν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Αϊόβα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
DMC Firewall is a Joomla Security extension!