Εποχή Δακοκτονίας, εκτός εποχής…..

Αυτό τον καιρό η ιστοσελίδα των γεωπόνων όπως κάθε χρόνο ασχολείται και δημοσιεύει τις θέσεις για Τομεάρχες Δακοκτονίας, ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας.

 

Είναι αστείο φυσικά για εμάς (με την εμπειρία που έχουμε) να μιλάμε σοβαρά για πρόγραμμα Δακοκτονίας στην Ελλάδα γιατί:

1.       Οι προθεσμίες συμμετοχής υποψηφίων Γεωπόνων στο πρόγραμμα συνήθως λήγει στις 30.07.2018. Η έκδοση των αποτελεσμάτων θα γίνει τουλάχιστον στις 15.08.2018 και με την βοήθεια της Παναγίας (άδειες Δεκαπενταύγουστου) κατά τις 20 Αυγούστου.

2.       Μιλάμε δηλαδή πως είμαστε οριακά στην 2η γενεά του εντόμου εάν όχι στην έναρξη της 3ης γενεάς, εάν οι συνάδελφοι πιάσουν δουλειά αρχές Σεπτέμβρη.

3.       Οι συμβάσεις λήγουν έως τις 30.11.2018. Δηλαδή θα έχουμε φορέσει τα πρώτα μακρυμάνικα μπλουζάκια, και μάλλον θα προκαλούσε πρόβλημα υπολειμμάτων του φαρμάκου τον μήνα Νοέμβριο, που ήδη σε κάποιες περιοχές της χώρας ξεκινά η συγκομιδή της Πράσινης βρώσιμης ελιάς. Ο Δάκος την εποχή εκείνη, έχει κάνει την τελευταία έξοδο από τον καρπό (η ζημιά έχει γίνει)….και βάλθηκε να διαχειμάσει !

4.       Ποιος συνάδελφος θα ασχοληθεί με πρόγραμμα δακοκτονίας με συνολική διάρκεια απασχόλησης 3 μηνών; Μάλλον κάποιοι μας κάνουν πλάκα…..

5.       Εκείνο το ξεχασμένο επιμελητήριο που εάν θυμάμαι λέγεται ΓΕΩΤΕΕ και με θυμάται μόνο για τις εισφορές μου, έκανε και εφέτος το χρέος του. Στο παιχνίδι του χαρτοπόλεμου, εξέδωσε μια ανακοίνωση (για τα μάτια του κόσμου) δήθεν και καλά για να μην απασχοληθούν οι ΤΕ Γεωπονίας στο πρόγραμμα, που τελικά ολόκληρο Υπουργείο , τους έβαλε και εφέτος στο πρόγραμμα. Μετά επαναπαύθηκε στις δάφνες του…

6.       Ολόκληρα Πανεπιστήμια, Ινστιτούτα Υποτροπικών & Ελαίας, Διευθύνσεις Γεωργίας, Μεγάλοι Συνεταιρισμοί και λοιποί παροικούντες την Ιερουσαλήμ, δεν διαμαρτύρονται καν για την αποτελεσματική καταπολέμηση του Δάκου και την υποβάθμιση της ποιότητας του καρπού και των προϊόντων του (πχ Λάδι). Μάλλον ξέρουν ότι το έντομο έχει 3 γενεές αλλά ποιος ασχολείται με την μεγαλύτερη και πιο κερδοφόρα καλλιέργεια της χώρας (Συνολικά σαν αξία εννοούμε, όχι ανά στρέμμα…)

7.       Είναι λέει σε αυτή την χώρα και κάποιοι συνειδητοποιημένοι παραγωγοί , οι οποίοι νοιάζονται για την αξία των προϊόντων τους , το brand name του λαδιού τους, κλπ (εάν δεν πουλάνε σε τενεκέδες και εάν δεν αποθηκεύουν σε πλαστικά δοχεία και εάν δεν πουλάνε το λάδι ως βαλβολίνι στους Ιταλούς) και οι οποίοι πληρώνουν παρακράτηση υπέρ Δακοκτονίας, αλλά οι άνθρωποι είναι τόσο large που εάν και πληρώνουν αναζητούνται και αυτοί μεταξύ Ανδρομέδας και των Νεφών του Μαγγελάνου….

8.       Το Υπουργείο, που είναι το κυρίως Υπεύθυνο, μάλλον σαν πρωτάρης στο πρόγραμμα, που εφαρμόζεται 30 χρόνια τώρα! κάνει πρωτότυπα πράγματα. Βγάζει καμιά δεκαριά δελτία φυτοπροστασίας (σωστά), ότι έχουμε πρόβλημα Δακοπροσβολών λόγω καιρού. Άρα σου λέει τρέξε, ξέρω πως έχουμε πρόβλημα, πήγαινε ψέκασε μετά την καρπόδεση, αλλά εγώ σαν Δημόσιο, που σου έχω πάρει τα λεφτά από την προηγούμενη σεζόν (2017), θα βγάλω επίσημα πρόγραμμα κατά τον Αύγουστο, που είναι παχές οι μύγες (εξάλλου και ο Δάκος ανήκει στις μύγες…). Παρόλα αυτά, εάν και η δουλεία του Υπουργείου έχει πληρωθεί για 3 ψεκασμούς, ωστόσο θα κάνει μόνο έναν ψεκασμό (ε έτσι για τα μάτια του κόσμου. Εκλογές θα έρθουν, μην εκθέσουμε τους Περιφερειάρχες…..να πάρουν και 2—μεροκάματα οι ψεκαστές και πάει λέγοντας)

Κάποιος είπε ότι σε αυτή την χώρα το καλοκαίρι ο πληθυσμός τετραπλασιάζεται και οι Τουρίστες είναι 30,000,000 άνθρωποι. Κάποιος άλλος είπε ότι υπάρχει ένας νόμος περί ατομικής συσκευασίας ελαιολάδου στα Τραπεζάκια με το χταποδάκι το λιαστό και την τοματοσαλάτα. Κάτι έρευνες λένε, ότι άμα δίναμε λέει όλες μας τις ελιές και το λάδι για να ταΐσουμε όλους αυτούς τους 30.000.000 ανθρώπους, δεν θα μας έφτανε η παραγωγή.

Από την άλλη, αφού μπορούμε να δίνουμε το καλό μας λαδάκι μας 2,80€ το λίτρο στον Ιταλό και εμείς να βάζουμε την βαλβολίνι στο τραπέζι (που ζεματάει τον λαιμό η άτιμη) και δεν  θέλει να την αγοράσει κανείς (αντί να την πετάμε), πάλι κερδισμένοι δεν είμαστε;

Έλα μωρέ σιγά, τι δεν καταλαβαίνεις; Πουλάει λέει ο Ιταλός το λίτρο το λάδι 15 έως 30€ στις Βόρειες χώρες, Καναδά , Αυστραλία κλπ. Κάνει έρευνα λέει ο Ιταλός και ο Ισπανός για κάτι πολυφαινόλες και κάτι νέες μεθόδους ανίχνευσης νοθείας στο λάδι κλπ κλπ. Χαλάνε εκατομμύρια τα ‘’κορόιδα’’ για βιολογικά σκευάσματα, για drone, για νέα συστήματα παραγωγής και νέα μεθόδους, για νέα μηχανήματα κλπ κλπ. Έλα τώρα τα κορόιδα. Εμείς θα πάρουμε τις μεθόδους έτοιμες, θα πάρουμε τα λιπάσματα έτοιμα, θα πάρουμε τα drone έτοιμα, θα πάρουμε τα μηχανήματα έτοιμα. Αφού είμαστε large. Και να χάσουμε και λίγα λεφτά από την νέα ΚΠΑ για καινοτομίες και προστασία του περιβάλλοντος,  τι έγινε; Που να μάθει τώρα ο παραδοσιακός Έλληνας Παραγωγός που βγάζει πάντα το καλύτερο προϊόν, τι είναι οργανικό, τι είναι οργανοχημικό, τι είναι εξοικονόμηση νερού, τι είναι app, τι είναι drone και άλλα τέτοια διαστημικά……

Πολύ χαίρομαι πάντως που ζω σε αυτή την χώρα, που η Δακοκτονία έχει περάσει σε άλλο επίπεδο. Πολύ χαίρομαι που μιλάω με παραγωγούς που τα έμαθαν όλα, κάτω από τα αστέρια της Ανδρομέδας αλλά ο γείτονας του, πεθαίνει από καρκίνο…..

Πολύ χαίρομαι που εκπαιδεύομαι συνεχώς στις νέες μεθόδους έρευνας στην φυτοπροστασία, υπό την αιγίδα των Μεγάλων Πανεπιστημίων, του Υπουργείου και των λοιπόν φορέων αυτής της χώρας…..

Τελικά αναρωτιέμαι και ας μου απαντήσει κάποιος από όλους αυτούς. Ή τότε μας τα έλεγαν λάθος στο Πανεπιστήμιο ή τώρα βαρέθηκε ο δάκος να κάνει περισσότερες γενεές ή έχουν αλλάξει τα πράγματα και πρέπει να μας κάνουν έκτακτα σεμινάρια και επιμορφώσεις (έλα ΓΕΩΤΕΕ….)

 

Από το e-geoponoi.gr 19.07.2018

 

Last modified on Πέμπτη, 19 Ιούλιος 2018 12:53

Αγροτικές Ειδήσεις

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 127 επισκέπτες και κανένα μέλος

Δωρεά στο e-geoponoi

Κέρασε μας ένα καφέ με 1,50 €Είσοδος μέλους

  

 

 

 

Έρευνα

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
DMC Firewall is a Joomla Security extension!