Σχεδόν το 53% των Γεωτεχνικών είναι κάτοχοι Μεταπτυχιακού ή Διδακτορικού

Μπορεί κάποιος να θεωρήσει πως τα ‘’σημεία των καιρών’’ ή οι συνθήκες στην αγορά εργασίας, οδηγούν τους Γεωτεχνικούς στην συνέχιση των σπουδών τους μετά το πρώτο πτυχίο.

 

Σε ερωτηματολόγιο του ΓΕΩΤΕΕ που αφορά την δημιουργία ή όχι μητρώου πραγματογνωμόνων απάντησαν συνολικά 3.160 συνάδελφοι. Από αυτούς το 63,4% ήταν άνδρες και το υπόλοιπο 36,6% γυναίκες.

Τα ποσοστά ανά ειδικότητα φαίνονται στην κεντρική εικόνα.

Μεγάλη όμως εντύπωση προκαλεί η απάντηση ότι ποσοστό 52,8% είναι κάτοχοι M.Sc ή Ph.D (Μην σας μπερδεύουν τα ποσοστά του πίνακα, καθώς το άθροισμα κάνει 113,8%. Προφανώς οι κάτοχοι πτυχίου απάντησαν και στις 2 επόμενες ερωτήσεις)

 

Αλλά από τις συνολικές απαντήσεις προκύπτει και το είδος απασχόλησης

 

 

Όλα τα παραπάνω στοιχεία πάντως δεν μπορούν να θεωρηθούν ασφαλή καθώς τα νούμερα είναι εικονικά, αφού η ανεργία στον κλάδο και ανά ειδικότητα κυμαίνεται μεταξύ 25 έως 43% στο σύνολο των συναδέλφων. (Ουσιαστικά αφορούν ως ποσοστά μόνο τις 3.160 απαντήσεις)

Ωστόσο δείχνουν οι απαντήσεις την τάση και τις προθέσεις των συναδέλφων.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό για όσους παρακολουθούν το επάγγελμα και την εξέλιξη της αγροτικής παραγωγής στην χώρα να κατανοήσουν ότι, την ώρα που η οικονομική γεωργική δραστηριότητα συρρικνώνεται στην χώρα (ειδικά τα Μνημονιακά έτη) , ο κλάδος παράγει ‘’Υπερ-επιστήμονες’’ , που σίγουρα δεν θα απορροφηθούν ποτέ από την εγχώρια γεωργική δραστηριότητα ή οι υπηρεσίες τους δεν θα πληρωθούν ποτέ όπως πρέπει από την Γεωργική δραστηριότητα στην Ελλάδα

Αξίζει τέλος να ενημερωθούν, κυρίως οι νέοι συνάδελφοι, ότι σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη και στην Αμερική, όσοι ακολουθούν μεταπτυχιακές ή Διδακτορικές σπουδές το κάνουν είτε εντός του εργασιακού τους βίου (επειδή δηλαδή το ζητάει η επιχείρηση στην οποία εργάζονται) είτε για να ετοιμαστούν ως ανώτερα (έτοιμα) στελέχη με αμοιβές από 60 έως 110.000 €/ έτος σε μεγάλες εταιρίες η ερευνητικά κέντρα (δείτε σχετικές αγγελίες εξωτερικού)

Το άρθρο σκοπό έχει την αποτύπωση της κατάστασης και οι σκέψεις ή οι προβληματισμοί είναι δικοί σας

 

Από το  e-geoponoi.gr (3/10/2018)

Last modified on Τετάρτη, 03 Οκτώβριος 2018 10:08

Αγροτικές Ειδήσεις

  • Σημαντικές ζημιές προκλήθηκαν σε αμπελοκαλλιέργειες στον δήμο Παγγαίο Καβάλας από το πέρασμα της σφοδρής χαλαζόπτωσης το απόγευμα της Παρασκευής.

  • Τριήμερη ταχύρρυθμη εκπαίδευση μελισσοκόμων, στα πλαίσια του Εθνικού Προγράμματος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, 1.3 “Εκπαιδεύσεις Μελισσοκόμων”

  • Σε τροχιά "ανάστασης" φαίνεται πως έχουν µπει οι συνεταιρισµοί στη χώρα µας, βελτιώνοντας σταδιακά την αρνητική εικόνα κακοδιαχείρισης, υπερχρέωσης και χρεοκοπίας των τελευταίων δεκαετιών, που είχε οδηγήσει σε απαξίωση τη συνεταιριστική ιδέα.

  • Την παράταση του χρόνου της εμπρόθεσμης καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς έτους 2018, έως τις 31 Ιουλίου 2019, αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛ.Γ.Α, κατά τη συνεδρίασή του στις 22/03/2019 με την με την αριθ. 42/22.3.2019 απόφασή του.

  • Τα τιμολόγια των αρδευτικών υπηρεσιών προσδιορίζονται από τους παρόχους των υπηρεσιών αυτών (ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ, ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού) και αυτό πρέπει να γίνει έως το τέλος Ιουνίου 2019. Αυτό τονίστηκε στη συνάντηση εργασίας που πραγματοποίησε ο Αν. ΥΠΕΝ κ. Σωκράτης Φάμελλος με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστό και Προέδρους ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ της Θεσσαλίας. Επίσης το «περιβαλλοντικό τέλος», δηλαδή η οικονομική συνεισφορά του τελικού χρήστη ανά κυβικό μέτρο καταναλωθέντος ύδατος, που αντιστοιχεί στο περιβαλλοντικό κόστος και στο κόστος πόρου, θα το τεκμηριώσει ο φορέας άρδευσης. Όπως επισημαίνει το ΥΠΕΝ, οι πάροχοι των αρδευτικών υπηρεσιών πρέπει να υπολογίσουν το…

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Έρευνα

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
Our website is protected by DMC Firewall!