Αποτελεί η Ψηφιακή Γεωργία ευκαιρία για Αγρότες και Γεωπόνους;

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, συμβαίνουν πολύ σημαντικά πράγματα, στον Γεωργικό χώρο, που θα καθορίσουν τόσο το αγροτικό μοντέλο της χώρας, όσο και το καθεστώς εργασίας, αγροτών και Γεωτεχνικών.

 

Βεβαίως, άποψη μας είναι ό,τι πολλοί λίγοι είναι αυτοί που αντιλαμβάνονται τις αλλαγές, καθώς, οι περισσότεροι, ούτε διαβάζουν, ούτε ενημερώνονται, ούτε ενδιαφέρονται σοβαρά. Ουσιαστικά αφήνουν κάποιους άλλους να αποφασίσουν για το μέλλον και τις συνθήκες παραγωγής και εργασίας στον Αγροτικό χώρο.

Σε αυτό το άρθρο δεν θα κάνουμε, άλλη μια περιγραφή των γεγονότων, αλλά θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε τα νέα δεδομένα.

Όσοι λοιπόν από εσάς, Αγρότες ή Γεωτεχνικοί, έχετε μπει στον κόπο να διαβάσετε και να ενημερωθείτε για τις τελευταίες εξελίξεις, θα έχετε μπει στην διαδικασία να δεχθείτε πληροφορίες σχετικά με την Ψηφιακή Γεωργία, τις νέες Ψηφιακές Εφαρμογές, τα νέα ρομποτικά εργαλεία σε οχήματα, drones κλπ, τους νέους αισθητήρες , τις νέες προσλήψεις 180 Γεωτεχνικών μέσα στο 2019, την αλλαγή προγράμματος σπουδών στα Πανεπιστήμια, ώστε να ενταχθούν οι νέες τεχνολογίες (που πλασάρονται από μια εταιρεία στην Ελλάδα…) και τέλος από τον καθορισμό των επιδοτήσεων, στην νεα ΚΑΠ με βάση την χρήση, όλων των παραπάνω τεχνολογιών.

Όσοι από εμάς, εσάς, έχουμε εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα, ξέρουμε δύο βασικές έννοιες.  Το κόστος τεχνογνωσίας και το κόστος τεχνολογίας σε μια επιχείρηση (όποια τεχνολογία και να χρησιμοποιεί αυτή, από έναν από Η/Υ έως ένα εξειδικευμένο μηχάνημα…)

Με βάση λοιπόν τα νέα δεδομένα, την επιθυμία του Υπουργείου (με την βοήθεια γνωστής Ελληνικής Εταιρείας), τον νέο σχεδιασμό της Ελληνικής Αγροτικής Παραγωγής που θα εφαρμοστεί αρχικά στο 50% των συνολικά καλλιεργούμενων εκτάσεων, όλα τα παραπάνω ‘’μεταφράζονται’’ ως εξής:

1.       Το κόστος τεχνογνωσίας, επιχειρείται να παρέχεται εμμέσως μέσω των επιδοτήσεων στους Αγρότες

Ως κόστος τεχνογνωσίας, ορίζεται όλο το επιστημονικό και συμβουλευτικό έργο, που μπορεί να παράσχει ένας Γεωτεχνικός σε κάποιον Αγρότη- Παραγωγό. Η αλήθεια εδώ είναι ότι, όσο και να προσπάθησαν κάποιοι να κάνουν ή να θεωρούν το Αγρότη-Παραγωγό ως επιχειρηματία, αυτό δεν είχε ποτέ πραγματική υπόσταση στην Ελλάδα, για διάφορους λόγους. Οι συνθήκες παραγωγής, η δομή του εμπορίου, ο κόσμος της Αγροτικής Παραγωγής και γενικά ποτέ το παραγωγικό μοντέλο, δεν είχαν εντάξει ή συνυπολογίσει το κόστος της τεχνογνωσίας. Αυτό σημαίνει ότι η πλειοψηφία των παραγωγών, δύσκολα πλήρωσε ποτέ κάποιον επιστήμονα, για να δώσει λύση στα καλλιεργητικά του προβλήματα. Η γενική εικόνα που επικρατεί είναι ό,τι υπάρχουν οι παραδοσιακές καλλιεργητικές πρακτικές για την αντιμετώπιση των καλλιεργητικών προβλημάτων, αλλά παράλληλα και ότι έχει διάθεση να μεταδώσει ο Γεωπόνος-Έμπορος των Γεωργικών εφοδίων (δωρεάν) ως γνώση και τεχνική, προς τον κάθε μεμονωμένο παραγωγό.

Τώρα λοιπόν, αφού πολιτεία, Γεωτεχνικοί, Πανεπιστήμια, δεν μπόρεσαν να οργανώσουν ένα σύγχρονο σύστημα παραγωγής, με βάση τις προκλήσεις της εποχής ή τις μελλοντικές προκλήσεις, επιχειρείται ένα νέο σχέδιο.

Οι αγρότες θα λαμβάνουν όλη αυτή την γνώση που απαιτείται, δηλαδή, μετεωρολογικά δεδομένα, δεδομένα άρδευσης, στοιχεία προσβολών εχθρών και ασθενειών, απευθείας στο κινητό τους μέσω εφαρμογών, οι οποίες θα λαμβάνουν όλα τα δεδομένα με αισθητήρες.

Ουσιαστικά λοιπόν την δουλεία ενός Γεωτεχνικού ή του ίδιου του Αγρότη, που θα έπρεπε να μπει σε μια καλλιέργεια, να δει, να διαπιστώσει και να αντιμετωπίσει όλα τα παραπάνω, θα τα κάνει η Έξυπνη-Ψηφιακή Γεωργία.

Γιατί γίνεται αυτό; Γιατί οι εποχές αλλάζουν. Τα πράγματα πάντα αλλάζουν. Γιατί αλλάζουν όμως. Μα για να καλύψουν πάντα ένα κενό, μια ανάγκη. Στην συγκεκριμένη φάση η ανάγκη είναι να εφαρμοστεί, μια συγκεκριμένη τεχνογνωσία στην παραγωγής και μια συγκεκριμένη τεχνολογία.

Αφού λοιπόν, οι Παραγωγοί δεν πληρώνουν τους Γεωτεχνικούς να κάνουν την ‘’πραγματική’’ τους δουλεία και οι Γεωτεχνικοί δεν ζητούν ή δεν πληρώνονται να κάνουν την δουλειά τους (δηλαδή να εφαρμόσουν την επιστήμη τους), έρχεται ο νέος Ψηφιακός Σχεδιασμός του Υπουργείου.

Ποιος πληρώνει το κόστος τεχνογνωσίας; Ο Αγρότης – Παραγωγός, καθώς για να μπορέσει να πάρει μέρος των επιδοτήσεων, θα υποχρεωθεί να εφαρμόσει τον Ψηφιακό σχεδιασμό και όλα τα παραπάνω.

Επομένως ουσιαστικά, δεν χρειαζόμαστε τους κλασικούς Γεωτεχνικούς των πανεπιστημίων, καθώς την δουλειά θα την κάνουν οι αισθητήρες. Τα δεδομένα θα φτάνουν στο κινητό του παραγωγού, μαζί με ένα πλήθος οδηγιών μέσω cloud, για το τι πρέπει να κάνει !!!

Οι συνέπειες είναι κατανοητές σε όλους και δεν χρειάζεται περισσότερη ανάλυση….

2.       Κόστος τεχνολογίας, που θα παρέχεται εμμέσως, μέσω των επιδοτήσεων στους Αγρότες

Επειδή ζούμε στην σύγχρονη εποχή, οι φίλοι μας οι Ευρωπαίοι, με ενθουσιασμό  δέχθηκαν το νέο Ψηφιακό Σχέδιο της Αγροτικής Παραγωγής της Ελλάδας.

Γιατί τόσος ενθουσιασμός; Μα γιατί,  για να μπορέσουν να εφαρμοστούν όλα τα παραπάνω χρειάζεται πολύ εξοπλισμός. Αισθητήρες, drones, κινητά, εφαρμογές, αυτόματα συστήματα, μπαταρίες, λογισμικό, βάσεις δεδομένων, συστήματα ίντερνετ και χίλια δύο , που τα κατασκευάζουν οι ίδιοι. Είναι μια υπέροχη ευκαιρία να κινηθεί η συγκεκριμένη βιομηχανία !

Η Ελλάς λοιπόν, η χώρα που λαμβάνει 4,3 δις σε αγροτικές επιδοτήσεις, αλλά εισάγει 4,6 δις σε αγροτικά προϊόντα (για όσους διαβάζουν τα δεδομένα…), καλείται να πληρώσει κόστος τεχνολογίας και τεχνογνωσίας, μέσω της Νέας ΚΑΠ. Η ίδια η χώρα, κατέθεσε σχέδιο που θα υποχρεώνει τους Έλληνες Παραγωγούς να κάνουν όλα τα παραπάνω, για να λαμβάνουν μέρος των επιδοτήσεων. Δηλαδή ένας Αγρότης παραγωγός, αφού πληρώσει, όλο αυτό τον εξοπλισμό, αφού κατεβάσει και εφαρμόσει όλες τις παραπάνω εφαρμογές, αφού αποδείξει ότι χρησιμοποιεί όλα τα παραπάνω καλούδια της εποχής, θα μπορεί να πάρει τελικά χρήματα ως επιδότηση.

Δεν χρειάζεται περισσότερη ανάλυση….

Βέβαια οι εποχές αλλάζουν. Όλα αλλάζουν. Και ουδέν καλόν, αμιγές κακού, που λέει και η σοφή ρήση των αρχαίων μας προγόνων.

Ποια είναι τα καλά;

1.       Θα μπούμε σε σύγχρονο τρόπο καλλιέργειας και παραγωγής

2.       Θα μειώσουμε το κόστος παραγωγής έως 20%

3.       Θα μειώσουμε την χρήση των φυσικών πόρων έως 50%

4.       Θα παράξουμε πιο ασφαλή προϊόντα

5.       Θα μειώσουμε το κόστος του εργατικού δυναμικού

6.       Θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας

7.       Θα μπορεί να ελέγχεται η παραγωγή σε άμεσο χρόνο με λιγότερο κόπο.

Πόσο θα κοστίσουν λοιπόν όλα αυτά τα καλούδια; Όλα τα παραπάνω που διαβάσατε. Γιατί γίνονται όλα αυτά; Για να καλυφθούν οι νέες ανάγκες της εποχής, αλλά και για να βοηθήσουμε την Βιομηχανία του κλάδου να πουλήσει, όλα αυτά τα καλούδια που έφτιαξαν για εμάς.

Ως γεωτεχνικός πάντως, δεν είμαι σίγουρος ποιος θα εφαρμόσει όλα τα παραπάνω. Ξέρω ότι από την θεωρία στην πράξη , υπάρχει μεγάλη απόσταση. Ξέρω ότι η χώρα μου, έχει ένα στρεβλό μοντέλο Αγροτικής παραγωγής. Ξέρω ότι η έννοια του κόστους τεχνογνωσίας είναι άγνωστη στους ‘’Επιχειρηματίες’’- Αγρότες μας. Ξέρω ότι αλλάζουν τα προγράμματα σπουδών των νέων συναδέλφων , με τεχνολογικές γνώσεις, όλης της παραπάνω τεχνολογίας, αλλά δεν ξέρω, ποιος θα τους πληρώσει για όλα αυτά που θα κάνουν. Ποιος θα τα κάνει; Ένας Γεωτεχνικός; Ένας πληροφορικάριος; Ένας έμπορος που θα πουλάει τα drones και τους αισθητήρες; Υποψιάζομαι ότι 180 ‘’high-Tech Γεωτεχνικοί’’, θα κληθούν να αποδείξουν την επιστημοσύνη τους στις νέες θέσεις του Υπουργείου, για να μπορούν να ‘’παρακολουθούν’’ όλα τα παραπάνω….

Ο νέος Ψηφιακός σχεδιασμός της χώρας δεν δίνει απαντήσεις σε όλα αυτά. Σίγουρα όμως, δημιουργεί ένα νέο περιβάλλον με ευκαιρίες και αλλαγή δεδομένων παραγωγής και εργασίας σε Αγρότες και παραγωγούς. Νέα δεδομένα εισοδημάτων για πολλούς ανθρώπους, σε διάφορους κλάδους.

Όσοι πιάσουν το ‘’πνεύμα’’ της εποχής θα είναι οι κερδισμένοι. Οι υπόλοιποι, απλά θα χάσουν το τρένο…..

 

Από το www.e-geoponoi.gr 31.10.2018

 

 

 

 

Αγροτικές Ειδήσεις

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 64 επισκέπτες και κανένα μέλος

Δωρεά στο e-geoponoi

Κέρασε μας ένα καφέ με 1,50 €Είσοδος μέλους

  

 

 

 

Έρευνα

Περιβάλλον

Διατροφή

  • Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), την περίοδο 2015-2019 οι συνολικές εισαγωγές τροφίμων και ζώντων ζώων στη χώρα μας ανήλθαν σε αξίες 28 δισ. ευρώ περίπου, εκ των οποίων τα 9,3, δηλαδή το 33%, αφορούσαν τρόφιμα ζωικής προέλευσης (κρέας, αυγά, γάλα, τυριά, γαλακτοκομικά προϊόντα). 

  • Ο ΕΦΕΤ, σε συνέχεια των μέτρων για την αποφυγή διάδοσης του νέου κορωνοϊού συνιστά στις επιχειρήσεις τροφίμων αυξημένη επαγρύπνηση και λήψη πρόσθετων μέτρων για τη διασφάλιση υψηλού επιπέδου λειτουργικής υγιεινής και ασφαλούς παραγωγής και διάθεσης/έκθεσης των τροφίμων.

  • Όπως αναφέρει η SCMP ερευνητές στην Κίνα πήραν δείγμα αίματος από 2000 ασθενείς μολυσμένους από τον COVID-19 στην Ουχάν, το επίκεντρο της επιδημίας και συνέκριναν τα δείγματα αυτά, με αντίστοιχα ανθρώπων που δεν είχαν νοσήσει.

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
Our website is protected by DMC Firewall!