Οι εταιρείες Αγροτικών Εφοδίων ‘’πιράνχας’’ της αγοράς.

Αφορμή του παρόντος άρθρου είναι οι τελευταίες θέσεις εργασίας που ανακοίνωσε γνωστή εταιρεία, η οποία κάθε χρόνο ζητάει, σε Πανελλαδικό δίκτυο Γεωπόνους ή πωλητές των προϊόντων της γενικά.

 

Εξαιτίας του παραπάνω γεγονότος, φίλος, συνάδελφος και επισκέπτης της Ιστοσελίδα μας επικοινώνησε μαζί μας και μας εξέφρασε τις ανησυχίες του σχετικά με το φαινόμενο της εργασιακής εκμετάλλευσης κάποιων πολύ γνωστών εταιριών προς τους Γεωπόνους.

Πρόκειται για εταιρείες ‘’πιράνχας’’ που έχουν εφαρμόσει τα τελευταία χρόνια, δικές τους μεθόδους και πρακτικές στην εργασία και την πώληση των Αγροτικών προϊόντων τους, με σοβαρές συνέπειες στο κύρος του Γεωπονικού επαγγέλματος.

Πως άλλωστε είναι δυνατόν κάθε χρόνο να μην παραμένει κανένας Γεωπόνος στις συγκεκριμένες εταιρείες και κάθε έτος να ζητούνται πωλητές σε όλες τις περιφέρειες της χώρας;

Αυθόρμητα εξάγεται το συμπέρασμα, ότι δεν μπορεί όλοι οι εργαζόμενοι να είναι δύστροποι και παράξενοι, αλλά ο εργοδότης καιροσκόπος και εκμεταλλευτής καταστάσεων.

Τι συμβαίνει λοιπόν με αυτές τις εταιρείες που βλέπετε, κάθε έτος να ζητούν πωλητές; Τι πρέπει να προσέξουν κυρίως οι νέοι συνάδελφοι, που δεν έχουν καμία εργασιακή εμπειρία και δεν γνωρίζουν τους τρόπους διαπραγμάτευσης σε μια νέα δουλειά με τον εργοδότη.

1.       Χρησιμοποιούν τους εργαζόμενους ως πωλητές για να καλύψουν την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο. Δεν θέλουν ανθρώπους που θα αποκτήσουν εμπειρία της αγοράς και των προϊόντων της. Δεν θέλουν εργαζόμενους που θα κλείσουν έτος στην εργασία για να μην πληρώσουν την εμπειρία με βάση τον Νόμο.

2.       Ζητούν από τους εργαζόμενους πωλητές, να δουλέψουν 1 μήνα δοκιμαστικά. Αυτό σημαίνει ότι στους 4-5 μήνες που θα κρατήσουν τους πωλητές τους τον 1ο μήνα τον πληρώνουν με τον ελάχιστο μισθό που ορίζει ο Νόμος.

3.       Οι Γεωτεχνικοί δηλώνονται ως ‘’πωλητές΄΄ απλοί και όχι ως Γεωτεχνικοί στο Εργάνη. Επομένως, όποιος συνάδελφος έχει την ‘’καλοτυχία’’ να συνεργαστεί μαζί τους, χάνει αρχικά την επιθυμητή προϋπηρεσία ως Γεωπόνος και επιπλέον συμβιβάζεται με μισθό όχι πτυχιούχου Ακαδημαϊκής εκπαίδευσης , αλλά απλού ΔΕ πωλητή. Προσοχή λοιπόν στις συμβάσεις που υπογράφετε. Διαβάστε τες, πριν κλείσετε οποιαδήποτε συμφωνία με εργοδότες.

4.       Οι εταιρείες, προκειμένου να έχουν τον μανδύα της νομιμότητας, τάζουν μισθό ΠΕ. Κάπου στο ενδιάμεσο όμως ή στην αρχή της σύμβασης κάνουν λόγω για μπόνους επίτευξης στόχων. Ποτέ λοιπόν μην πιστέψετε ότι θα πάρετε μπόνους από αυτές τις εταιρείες. Η εμπειρία μας λέει ότι το 95% των συναδέλφων μας τα έχουν χάσει και δεν τα πήραν ποτέ. Επιπλέον είναι εντελώς παράνομη αυτή η πρακτική. Άλλο είναι ο κανονικός μισθός και άλλο πράγμα είναι η επιβράβευση καλής απόδοσης επιπλέον του μισθού. Επίσης αυτά τα μπόνους, πρέπει να γνωρίζετε πώς θα φορολογηθούν, εάν τα πάρετε. Ακόμα μπορεί να σας δώσουν βεβαίωση για την εφορία, ότι πληρωθήκατε μπόνους, τα οποία όμως δεν τα έχετε λάβει ποτέ. Έτσι έχετε επιπλέον φορολογία για χρήματα που δεν έχετε ποτέ λάβει.

5.       Προσέξτε πάρα πολύ με τι καθεστώς σας έχουν δηλώσει στην εργασία, πέραν του μισθού. Σας έχουν δηλώσει ως ΠΕ, με τα προσόντα σας και την προϋπηρεσία ή σαν ασκούμενο ή χωρίς προϋπηρεσία; Με καθεστώς πλήρους, συνεχούς 8 ωρης απασχόλησης, ή με ημιαπασχόληση και τα γνωστά τερτίπια της αγοράς; Όλο αυτό το πλαίσιο θα επηρεάσει τα ένσημα σας, αλλά και την προϋπηρεσία σας στο μέλλον.

6.       Τέλος επειδή οι συγκεκριμένες εταιρείες ξέρουν το μέλλον σας στην εταιρεία τους, ενώ εσείς κάνετε τα πάντα για να φανείτε εργατικός και σκίζεστε για την πώληση των προϊόντων τους, ακολουθούν και άλλες πρακτικές όπως:

α) Απαιτούν να στέλνετε τα στοιχεία επικοινωνίας των αγοραστών, με το πρόσχημα ότι εσείς όντως έχετε βγει για δουλειά και έχετε καλύψει τον/τους Νομούς ευθύνης σας. Έτσι η εταιρία έχει φτιάξει δίκτυο αγοραστών μέσω εσάς και στην συνέχεια σας παρακάμπτουν αφού μπορούν να πουλούν απευθείας στον αγοραστή. Είσαστε λοιπόν ένα απλό λαγωνικό εύρεσης χρήματος και πελατών για αυτές. Αφού το βρείτε, δεν σας χρειάζονται πλέον.

Β) Πουλούν απευθείας σε παραγωγούς τα αγροτικά τους προϊόντα. Έτσι παρακάμπτουν το κέρδος των Γεωπονικών καταστημάτων που το κερδίζουν φυσικά αυτές, ενσωματώνοντάς το στην τιμή. Ο Έλληνας Αγρότης παραγωγός, είναι υπερήφανος που κλείνει μια συμφωνία με μια εταιρεία απευθείας, για την προμήθεια των γεωργικών του εφοδίων και μάλιστα το κρατάει κρυφό, να μην το μάθουν άλλοι και ανέβει η τιμή. Δεν γνωρίζει όμως τους κανόνες της αγοράς, πόσο ζημία κάνει στα Γεωπονικά καταστήματα και ότι δεν έχει κανένα οικονομικό κέρδος και καμία τεχνική στήριξη, όπως θα είχε εάν συνεργαζόταν σωστά με τον Γεωπόνο της περιοχής του.

Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι της Ιστοσελίδας μας. Σας θέλουμε ψυλλιασμένους απέναντι σε τέτοιες πρακτικές, αλλά και μαχητές απέναντι σε τέτοιες εταιρίες κανίβαλους της αγοράς εργασίας. Απομονώστε τες και παρακάμψτε τες. Είναι σίγουρο ότι δεν έχετε να κερδίσετε τίποτα από τέτοιες πρακτικές και συνθήκες εργασίας. Ακόμα και εσείς που έχετε Γεωπονικά καταστήματα, γίνετε λίγο πιο συνειδητοποιημένοι απέναντι σε αυτές τις εταιρείες. Δεν είναι όλα κέρδος στιγμιαίο. Το κέρδος έρχεται όταν κτίζετε σχέσεις εμπιστοσύνης, με συναδέλφους και παραγωγούς.

Επειδή λοιπόν η εκμετάλλευση κρύβεται πάντα κάτω από το χαλί και δεν υπάρχει καμία εκπροσώπηση του κλάδου από πουθενά, προσπαθήστε να θωρακίσετε το κύρος σας, τις σπουδές σας, τις γνώσεις σας και τα επαγγελματικά σας δικαιώματα μόνοι σας.

Καλή τύχη σε όλους εκεί έξω

Από το e-geoponoi.gr 14.05.2020

Last modified on Πέμπτη, 14 Μάιος 2020 15:29

Αγροτικές Ειδήσεις

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 49 επισκέπτες και κανένα μέλος

Δωρεά στο e-geoponoi

Εξόφληση ΥπηρεσιώνΕίσοδος μέλους

  

 

 

 

Έρευνα

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
Our website is protected by DMC Firewall!