Η φερτάρδευση για απόβλητα ελαιοτριβείων

Εν όψει της ψήφισης από το ΥΠΕΚΑ του σχετικού νόμου που θα επιτρέπει τη μέθοδο της φερτάρδευσης για τη διαχείριση των αποβλήτων των ελαιοτριβείων είναι ιδιαίτερα θετικό και ευχάριστο να μαθαίνουμε από τον Τύπο ότι ένας καταξιωμένος επιστήμονας-γεωπόνος, ο πρώην Διευθυντής του Ινστιτούτου Υποτροπικών Φυτών και Ελαίας Χανίων,

συνταξιούχος σήμερα, ο κ. Κώστας Χαρτζουλάκης συμφωνεί με τη μέθοδο της φερτάρδευσης για τη διαχείριση των αποβλήτων των ελαιουργείων (ελαιοτριβείων). Επισημαίνει μάλιστα ότι το Ινστιτούτο Χανίων την είχε προτείνει εγγράφως στην κωφεύουσα πολιτεία από το 2005.

Ας μνημονεύσουμε όμως ότι και άλλοι επιστήμονες, όπως οι κ.κ. Γιώργος Ζερβάκης (Ινστιτούτο Ελαίας Καλαμάτας) και Κώστας Οιχαλιώτης (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο) είχαν προηγηθεί εργαζόμενοι για την εν λόγω μέθοδο, είχαν μάλιστα δημοσιεύσει σχετικό άρθρο στο περιοδικό ΕΛΙΑ & ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ, τ. 28, Ιούνιος 2002 (βλ. Η λύση της φερτάρδευσης στη διαχείριση των αποβλήτων, 2/9/2013).

Μάλιστα, ως ΕΛΙΑ & ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ είχαμε μεταφράσει και δημοσιεύσει στο τ.74, Φεβρουάριος 2011 τον αντίστοιχο ιταλικό νόμο (βλ. Η διαχείριση των αποβλήτων στην Ιταλία, 13/10/2014)

 

 

Πηγή: olivenews.gr  

Αγροτικές Ειδήσεις

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Έρευνα

  • Σημαντικά στοιχεία για την σωστή λίπανση των ελαιόδεντρων προκειμένου να περιοριστεί το φαινόμενο της παρενιαυτοφορίας (η κατάσταση όπου ενώ το δέντρο βρίσκεται σε πλήρη καρποφορία, την επόμενη χρονιά παρατηρείται απότομη πτώση της παραγωγής του) παρουσιάζει πρόσφατη διεθνής πανεπιστημιακή έκθεση.

  • Στη δημιουργία ενός αισθητήρα με τη μορφή ταινίας, ο οποίος είναι σε θέση να δώσει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τις ποσότητες του νερού που απορροφούν και μετακινούν τα φυτά (από τις ρίζες έως τα φύλλα) δημιούργησαν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Αϊόβα των Ηνωμένων Πολιτειών.

  • Η Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων (ΑΠΧ) απειλεί να εξαπλωθεί στην Ευρώπη. Τι θα πρέπει να γνωρίζετε

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
Our website is protected by DMC Firewall!