Πώς παραλαμβάνεται ελαιόλαδο σε μοριακό επίπεδο

Ερευνητές του Ινστιτούτου Αγροτικής και Αλιευτικής Έρευνας και Εκπαίδευσης της Ανδαλουσίας (IFAPA) μελετούν τα συστατικά της ελιάς που δυσκολεύουν την παραλαβή (εξαγωγή)

 του παρθένου ελαιολάδου στο στάδιο της μάλαξης από ελιές , όπως είναι οι πρώιμης συγκομιδής και ποικιλίες όπως η Hojiblanca και η Picual, με αποτέλεσμα να έχουν χαμηλή απόδοση σε λάδι

Οι ελιές περιέχουν από τη φύση τους ουσίες – πηκτίνες και πρωτείνες- οι οποίες παράγουν γαλακτώματα, στα οποία δεσμεύεται το λάδι και έτσι δεν μπορεί να εξαχθεί.

Για την αντιμετώπιση αυτού του φαινόμενου, η έρευνα προτείνει την προσθήκη φυσικής τάλκης (microtalc), κατά τη διαδικασία της μάλαξης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να «απελευθερωθεί» το δεσμευμένο λάδι και να ανέβει η αποδοτικότητα της ελιάς.

Η μελέτη  αναλύει τα διαφορετικά είδη τάλκης, πώς αυτά αλληλεπιδρούν με την κάθε ποικιλία και τις ποσότητες που χρειάζεται να προστεθούν στο στάδιο της μάλαξης ανάλογα την ποικιλία της ελιάς.

Το IFAPA και το παράρτημά του στη Χαέν είναι Ινστιτούτο εξειδικεύεται σε όλους τους τομείς της ελαιοκαλλιέργειας και της παραγωγής ελαιολάδου από το χωράφι μέχρι την κατανάλωση και την οργανοληπτική αξιολόγηση.

Τα στοιχεία αυτής της έρευνας παρουσιάζονται στη διατριβή της δρ Abir Sadkaoui, την οποία επέβλεψαν οι ερευνητές Gabriel Beltrán και Antonio Jiménez, καθώς και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Χαέν Rafael Pacheco . Η διατριβή δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό ‘European Journal of Lipid Science and Technology’.

 

Πηγή: cordopolis.es/

Αγροτικές Ειδήσεις

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Έρευνα

  • Σημαντικά στοιχεία για την σωστή λίπανση των ελαιόδεντρων προκειμένου να περιοριστεί το φαινόμενο της παρενιαυτοφορίας (η κατάσταση όπου ενώ το δέντρο βρίσκεται σε πλήρη καρποφορία, την επόμενη χρονιά παρατηρείται απότομη πτώση της παραγωγής του) παρουσιάζει πρόσφατη διεθνής πανεπιστημιακή έκθεση.

  • Στη δημιουργία ενός αισθητήρα με τη μορφή ταινίας, ο οποίος είναι σε θέση να δώσει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τις ποσότητες του νερού που απορροφούν και μετακινούν τα φυτά (από τις ρίζες έως τα φύλλα) δημιούργησαν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Αϊόβα των Ηνωμένων Πολιτειών.

  • Η Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων (ΑΠΧ) απειλεί να εξαπλωθεί στην Ευρώπη. Τι θα πρέπει να γνωρίζετε

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
Our website is protected by DMC Firewall!