Πώς παραλαμβάνεται ελαιόλαδο σε μοριακό επίπεδο

Ερευνητές του Ινστιτούτου Αγροτικής και Αλιευτικής Έρευνας και Εκπαίδευσης της Ανδαλουσίας (IFAPA) μελετούν τα συστατικά της ελιάς που δυσκολεύουν την παραλαβή (εξαγωγή)

 του παρθένου ελαιολάδου στο στάδιο της μάλαξης από ελιές , όπως είναι οι πρώιμης συγκομιδής και ποικιλίες όπως η Hojiblanca και η Picual, με αποτέλεσμα να έχουν χαμηλή απόδοση σε λάδι

Οι ελιές περιέχουν από τη φύση τους ουσίες – πηκτίνες και πρωτείνες- οι οποίες παράγουν γαλακτώματα, στα οποία δεσμεύεται το λάδι και έτσι δεν μπορεί να εξαχθεί.

Για την αντιμετώπιση αυτού του φαινόμενου, η έρευνα προτείνει την προσθήκη φυσικής τάλκης (microtalc), κατά τη διαδικασία της μάλαξης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να «απελευθερωθεί» το δεσμευμένο λάδι και να ανέβει η αποδοτικότητα της ελιάς.

Η μελέτη  αναλύει τα διαφορετικά είδη τάλκης, πώς αυτά αλληλεπιδρούν με την κάθε ποικιλία και τις ποσότητες που χρειάζεται να προστεθούν στο στάδιο της μάλαξης ανάλογα την ποικιλία της ελιάς.

Το IFAPA και το παράρτημά του στη Χαέν είναι Ινστιτούτο εξειδικεύεται σε όλους τους τομείς της ελαιοκαλλιέργειας και της παραγωγής ελαιολάδου από το χωράφι μέχρι την κατανάλωση και την οργανοληπτική αξιολόγηση.

Τα στοιχεία αυτής της έρευνας παρουσιάζονται στη διατριβή της δρ Abir Sadkaoui, την οποία επέβλεψαν οι ερευνητές Gabriel Beltrán και Antonio Jiménez, καθώς και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Χαέν Rafael Pacheco . Η διατριβή δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό ‘European Journal of Lipid Science and Technology’.

 

Πηγή: cordopolis.es/

Αγροτικές Ειδήσεις

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Έρευνα

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
Our website is protected by DMC Firewall!