Τι βρήκε ερευνητική ομάδα μεταξύ glyphosate και ζιζανίου ήρα σε ελαιώνες & εσπεριδοειδή

Ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου της Córdoba (UCO) ανακάλυψε το λόγο για τον οποίο ένα είδος ζιζανίου που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στον ελαιώνα και τα εσπεριδοειδή είναι ανθεκτικό σε ένα από τα πιο διαδεδομένα ζιζανιοκτόνα

στην Ισπανία. Η μελέτη κατέληξε ότι το συγκεκριμένο ζιζανιοκτόνο (το οποίου η ανανέωση της άδειας χρήσης στην ΕΕ εκκρεμεί), μόλις που επηρεάζει το Lolium rigidum (ήρα), ένα από τα πιο προβληματικά ζιζάνια των καλλιεργειών ελιάς και εσπεριδοειδών που μπορεί να γίνει ο εφιάλτης του καλλιεργητή.

Η ομάδα των ερευνητών (με επικεφαλής των καθηγητή της έδρας Αγροτικής Χημείας και Εδαφολογίας Rafael A. De Prado) ανακάλυψε ότι ο βιότυπος του Lolium rigidum είναι ανθεκτικός στο glyphosate. Από τη δεκαετία του 1990 γίνεται συνεχής χρήση του glyphosate σε ελαιώνες και καλλιέργειες εσπεριδοειδών σε όλη την ισπανική επικράτεια. Η εκτεταμένη χρήση του επηρέασε δύο διαδεδομένα είδη ζιζανίων, το Lolium rigidum και το Conyza spp. Το αποτέλεσμα ήταν το Lolium rigidum να καταφέρνει και να επιβιώνει από δόση του glyphosate που (θεωρητικά) θα έπρεπε να το είχε εξαλείψει.

Σύμφωνα με τη μελέτη -η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Plant Science- οι επιστήμονες απέδειξαν, μέσω της χρήσης άνθρακα 14 (14C) y και του συστήματος "Fosforo Imager", πως το glyphosate μόλις που διεισδύει και κινείται μέσα στο φυτό, χωρίς να καταφέρει να νικήσει τους μηχανισμούς άμυνάς του. Οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν στη Jaén (για ελαιώνες) και σε Córdoba, Sevilla και Huelva για εσπεριδοειδή.

Η έρευνα (η οποία μελέτησε τη συμπεριφορά του glyphosate αφού εφαρμοστεί στο ζιζάνιο) έδειξε ότι η ανθεκτικότητα των ζιζανίων στο glyphosate δε σχετίζεται με ανθρώπινη παρέμβαση, ούτε με κλιματολογικά φαινόμενα, αλλά είναι κάτι εγγενές στο φυτό και ανταποκρίνεται στη δαρβινική θεωρία της προσαρμογής των ειδών. Η ομάδα ερευνά, τώρα, αν το φαινόμενο επαναλαμβάνεται με άλλα είδη ζιζανίων και άλλα ζιζανιοκτόνα.

(Σχετικά βλ. Fernández-Moreno, PT; Bastida, F; De Prado, R. ‘Evidence, Mechanism and Alternative Chemical Seedbank-Level Control of Glyphosate Resistance of a Rigid Ryegrass (Lolium rigidum) Biotype from Southern Spain. ‘FRONTIERS IN PLANT SCIENCE’ Vol. 8, Μάρτιος 2017)

Πηγή: agroinformacion.com / olivenews.gr 

Αγροτικές Ειδήσεις

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Έρευνα

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd