Πως αυξάνουν 9% την παραγωγή γάλακτος στις αγελάδες στην Ιρλανδία

Αύξηση 9% στην παραγωγή γάλακτος έφερε μία ιδέα των ερευνητών του University College στο Δουβλίνο και της εταιρείας-τεχνοβλαστού Equilume, με επικεφαλής τη δρ. Μπάρμπαρα Μέρφι της Γεωπονικής Σχολής.

 

Οι Ιρλανδοί φόρεσαν στο κεφάλι του ζώου μία ειδική μάσκα, η οποία στέλνει τεχνητό φως στα μάτια της αγελάδας και έτσι ενεργοποιείται η παραγωγή της ορμόνης μετατονίνης. Αυτό με τη σειρά του έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται η παραγωγή γάλακτος από την αγελάδα.

Οι ερευνητές ξεκίνησαν το 2012 να δοκιμάζουν τις μάσκες φωτοθεραπείας σε άλογα και τώρα έστρεψαν την προσοχή τους στις αγελάδες. Όπως είπε η Μέρφι «τα αποτελέσματα της δοκιμής μας διάρκειας 12 εβδομάδων είναι πολύ ενθαρρυντικά από άποψη αύξησης της απόδοσης στην παραγωγή γάλακτος».

Στις σύγχρονες γαλακτοκομικές μονάδες οι αγελάδες μένουν σε συνθήκες τεχνητού φωτός έως 18 ώρες τη μέρα κατά τους μήνες του φθινοπώρου και του χειμώνα. Η νέα μάσκα με την ονομασία «Equilume Light Bovine Mask» καθιστά περιττή αυτή τη διαδικασία για τόσο πολύ χρόνο.

Οι... μασκοφορεμένες αγελάδες δεν χρειάζεται πια να κρατούνται σε κλειστό τεχνητά φωτισμένο χώρο, αλλά μπορούν πλέον να τρώνε το γρασίδι τους σε ανοιχτό χώρο και παράλληλα να παράγουν περισσότερο γάλα. Το επόμενο βήμα θα είναι η μάσκα να κυκλοφορήσει στο εμπόριο μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

(Φωτογραφία από το University College Dublin)

 

Πηγή: newsbeast.gr 

Αγροτικές Ειδήσεις

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Έρευνα

  • Σημαντικές μειώσεις στις αποδόσεις των καλλιεργειών λαχανικών θα υπάρξουν διεθνώς έως τα μέσα του αιώνα, λόγω του συνδυασμού διαφόρων περιβαλλοντικών παραγόντων, όπως η κλιματική αλλαγή, η λειψυδρία και η μείωση της βιοποικιλότητας.

  • Οι διαχειριστές της ιστοσελίδας "Δάσκαλοι Μελισσοκομίας" απέστειλαν προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και κοινοποίησαν προς τα ΜΜΕ μία ενδιαφέρουσα επιστολή-καταγγελία στην οποία καταγγέλλουν ότι μεγάλο ποσοστό των μελισσοτροφών του εμπορίου είναι ακατάλληλες έως και επικίνδυνες, ενώ παράλληλα επισημαίνουν και την έλλειψη των σχετικών ελέγχων από την πλευρά του Υπουργείου.

  • Έξυπνες εκμεταλλεύσεις που μπορούν όχι μόνο να μεγιστοποιήσουν την παραγωγή των πουλερικών, αλλά ακόμη και να εντοπίσουν τη γρίπη των πτηνών χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, αναπτύσσονται στην Άπω Ανατολή.

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
Our website is protected by DMC Firewall!