Νέα μέθοδος: Βιοακουστική αντιμετώπιση του δάκου

Το ίδρυμα CITOLIVA και η INOLEO (οργάνωση επιχειρήσεων ανάπτυξης τεχνολογιών για τον ελαιοκομικό τομέα) στην Ισπανία ανέπτυξαν ένα πρωτοπόρο σύστημα βιοακουστικής και εξ αποστάσεως διάγνωσης της προσβολής του ελαιώνα από δάκο.

Πρόκειται για μια τεχνολογία που σε λίγα χρόνια μπορεί να είναι κομμάτι της καθημερινότητας, δίνοντας απάντηση στις ανάγκες της ελαιοκομίας.

Η τεχνολογία αυτή βασίζεται σε μια επανασχεδιασμένη παγίδα τύπου McPhail που περιλαμβάνει οπτικο-ηλεκτρονικό αισθητήρα δάκου και σύστημα επικοινωνίας χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης. Μέσω του συστήματος επικοινωνίας, οι προειδοποιήσεις για πληθυσμούς δάκου σε μια συγκεκριμένη περιοχή μπορούν άμεσα να είναι διαθέσιμες σε μια διαδικτυακή πύλη. Η έγκαιρη προειδοποίηση θα διευκολύνει την καταπολέμηση του εντόμου και θα μειώσει τυχόν βλάβες στον καρπό της ελιάς και στην παραγωγή ελαιολάδου. Στα οφέλη συμπεριλαμβάνεται και η στοχευμένη και ορθολογική χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, καθώς και η εξοικονόμηση ενέργειας.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, σε εργαστηριακές συνθήκες, οι αισθητήρες είχαν 91% επιτυχία στον εντοπισμό του είδους Batrocera oleae, ενώ το σύστημα επικοινωνίας, είχε ποσοστά επιτυχίας πάνω από 95% στην σωστή και έγκαιρη μετάδοση της προσβολής στο σύστημα (περίοδος δοκιμής 200 ημερών).

 

Πηγή: innovagri.es / olivenews.gr 

Αγροτικές Ειδήσεις

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Έρευνα

  • Σημαντικά στοιχεία για την σωστή λίπανση των ελαιόδεντρων προκειμένου να περιοριστεί το φαινόμενο της παρενιαυτοφορίας (η κατάσταση όπου ενώ το δέντρο βρίσκεται σε πλήρη καρποφορία, την επόμενη χρονιά παρατηρείται απότομη πτώση της παραγωγής του) παρουσιάζει πρόσφατη διεθνής πανεπιστημιακή έκθεση.

  • Στη δημιουργία ενός αισθητήρα με τη μορφή ταινίας, ο οποίος είναι σε θέση να δώσει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τις ποσότητες του νερού που απορροφούν και μετακινούν τα φυτά (από τις ρίζες έως τα φύλλα) δημιούργησαν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Αϊόβα των Ηνωμένων Πολιτειών.

  • Η Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων (ΑΠΧ) απειλεί να εξαπλωθεί στην Ευρώπη. Τι θα πρέπει να γνωρίζετε

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
Our website is protected by DMC Firewall!