Νέα μέθοδος: Βιοακουστική αντιμετώπιση του δάκου

Το ίδρυμα CITOLIVA και η INOLEO (οργάνωση επιχειρήσεων ανάπτυξης τεχνολογιών για τον ελαιοκομικό τομέα) στην Ισπανία ανέπτυξαν ένα πρωτοπόρο σύστημα βιοακουστικής και εξ αποστάσεως διάγνωσης της προσβολής του ελαιώνα από δάκο.

Πρόκειται για μια τεχνολογία που σε λίγα χρόνια μπορεί να είναι κομμάτι της καθημερινότητας, δίνοντας απάντηση στις ανάγκες της ελαιοκομίας.

Η τεχνολογία αυτή βασίζεται σε μια επανασχεδιασμένη παγίδα τύπου McPhail που περιλαμβάνει οπτικο-ηλεκτρονικό αισθητήρα δάκου και σύστημα επικοινωνίας χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης. Μέσω του συστήματος επικοινωνίας, οι προειδοποιήσεις για πληθυσμούς δάκου σε μια συγκεκριμένη περιοχή μπορούν άμεσα να είναι διαθέσιμες σε μια διαδικτυακή πύλη. Η έγκαιρη προειδοποίηση θα διευκολύνει την καταπολέμηση του εντόμου και θα μειώσει τυχόν βλάβες στον καρπό της ελιάς και στην παραγωγή ελαιολάδου. Στα οφέλη συμπεριλαμβάνεται και η στοχευμένη και ορθολογική χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, καθώς και η εξοικονόμηση ενέργειας.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, σε εργαστηριακές συνθήκες, οι αισθητήρες είχαν 91% επιτυχία στον εντοπισμό του είδους Batrocera oleae, ενώ το σύστημα επικοινωνίας, είχε ποσοστά επιτυχίας πάνω από 95% στην σωστή και έγκαιρη μετάδοση της προσβολής στο σύστημα (περίοδος δοκιμής 200 ημερών).

 

Πηγή: innovagri.es / olivenews.gr 

Αγροτικές Ειδήσεις

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Έρευνα

  • Σημαντικές μειώσεις στις αποδόσεις των καλλιεργειών λαχανικών θα υπάρξουν διεθνώς έως τα μέσα του αιώνα, λόγω του συνδυασμού διαφόρων περιβαλλοντικών παραγόντων, όπως η κλιματική αλλαγή, η λειψυδρία και η μείωση της βιοποικιλότητας.

  • Οι διαχειριστές της ιστοσελίδας "Δάσκαλοι Μελισσοκομίας" απέστειλαν προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και κοινοποίησαν προς τα ΜΜΕ μία ενδιαφέρουσα επιστολή-καταγγελία στην οποία καταγγέλλουν ότι μεγάλο ποσοστό των μελισσοτροφών του εμπορίου είναι ακατάλληλες έως και επικίνδυνες, ενώ παράλληλα επισημαίνουν και την έλλειψη των σχετικών ελέγχων από την πλευρά του Υπουργείου.

  • Έξυπνες εκμεταλλεύσεις που μπορούν όχι μόνο να μεγιστοποιήσουν την παραγωγή των πουλερικών, αλλά ακόμη και να εντοπίσουν τη γρίπη των πτηνών χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, αναπτύσσονται στην Άπω Ανατολή.

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd