Nέα τεχνολογία αισθητήρων καταγράφει τις ελλείψεις και λειτουργίες των φυτών

Στη δημιουργία ενός αισθητήρα με τη μορφή ταινίας, ο οποίος είναι σε θέση να δώσει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τις ποσότητες του νερού που απορροφούν και μετακινούν τα φυτά (από τις ρίζες έως τα φύλλα) δημιούργησαν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Αϊόβα των Ηνωμένων Πολιτειών.

 

Αξιοποίηση υδάτινων πόρων

Οι αισθητήρες, οι οποίοι εφάπτονται πάνω στο φυτό, έχουν δοκιμαστεί σε δύο ποικιλίες καλαμποκιού. Επιπλέον, σύμφωνα με τους επιστήμονες, έχουν τη δυνατότητα να μετρούν τον χρόνο που χρειάζεται έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταφοράς του νερού.

Όπως περιγράφει στη μελέτη του ο Patrick Schnable, καθηγητής φυτολογίας του πανεπιστημίου της Αϊόβα, «με ένα εργαλείο όπως αυτό –φθηνό και εύκολο στην εφαρμογή του– μπορούμε να ξεκινήσουμε την καλλιέργεια φυτών που αξιοποιούν καλύτερα τους υδάτινους πόρους». Επίσης, τονίζει πως «αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει με ακρίβεια παλαιοτέρα, καθώς εάν δεν πραγματοποιήσεις άμεσες μετρήσεις της χρήσης νερού στις καλλιέργειες, δεν μπορείς να προβείς σε σωστές εφαρμογές». Όπως αναφέρεται σε σχετική έκθεση σχετικά με τη νέα αυτή εφαρμογή, η όλη διαδικασία ξεκινάει από το ριζικό σύστημα του καλαμποκιού, όπου το φυτό απορροφά συγκεκριμένες ποσότητες νερού, περνάει στα φύλλα που βρίσκονται χαμηλά και, στη συνέχεια, στα υψηλότερα επίπεδα.

Η τεχνολογία

Η τεχνολογία που χρησιμοποιείται αποτελείται από μικροσκοπικούς αισθητήρες φτιαγμένους από γραφίτη σε λεπτές ταινίες, οι οποίοι είναι υπερευαίσθητοι σε εξωτερικούς παράγοντες, όπως για παράδειγμα οι αλλαγές θερμοκρασίας, οι υδρατμοί και η πίεση. Περίπου οι ίδιες τεχνολογίες χρησιμοποιούνται σε καινοτομίες, όπως τα «έξυπνα γάντια», που καταγράφουν τις κινήσεις των χεριών.

 

Στην ίδια έκθεση, ο Liang Dong, αναπληρωτής καθηγητής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του πανεπιστημίου, που είναι ο άνθρωπος, ο οποίος ανέπτυξε τη συγκεκριμένη τεχνολογία των αισθητήρων, αναφέρει ότι «αυτοί είναι αξιόπιστοι, ανθεκτικοί, αποδοτικοί, εύκολοι στη χρήση τους, ενώ όσον αφορά το κόστος κατασκευής τους, αυτό ανέρχεται στο… ένα σεντ! Στο χαμηλό κόστος κατασκευής συμβάλλει, επίσης, και η χρήση της 3D εκτύπωσης», εξηγεί. Ο ίδιος καταλήγει, λέγοντας ότι «αυτού του είδους η τεχνολογία θα μπορούσε να δημιουργήσει μια νέα εποχή και σε εφαρμογές, που σχετίζονται με την παρακολούθηση καλλιεργειών (για ασθένειες ή τη σωστή χρήση φυτοφαρμάκων).

Αγροτικές Ειδήσεις

  • Τα τιμολόγια των αρδευτικών υπηρεσιών προσδιορίζονται από τους παρόχους των υπηρεσιών αυτών (ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ, ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού) και αυτό πρέπει να γίνει έως το τέλος Ιουνίου 2019. Αυτό τονίστηκε στη συνάντηση εργασίας που πραγματοποίησε ο Αν. ΥΠΕΝ κ. Σωκράτης Φάμελλος με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστό και Προέδρους ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ της Θεσσαλίας. Επίσης το «περιβαλλοντικό τέλος», δηλαδή η οικονομική συνεισφορά του τελικού χρήστη ανά κυβικό μέτρο καταναλωθέντος ύδατος, που αντιστοιχεί στο περιβαλλοντικό κόστος και στο κόστος πόρου, θα το τεκμηριώσει ο φορέας άρδευσης. Όπως επισημαίνει το ΥΠΕΝ, οι πάροχοι των αρδευτικών υπηρεσιών πρέπει να υπολογίσουν το…

  • Υπογράφτηκαν σήμερα από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρο Αραχωβίτη, οι αποφάσεις που καθορίζουν το ύψος των συνδεδεμένων με την παραγωγή ενισχύσεων για επτά σημαντικές καλλιέργειες το έτος 2018. Δείτε  στον παρακάτω πίνακα αναλυτικά τα ποσά ανά στρέμμα:

  • Η ελιά (Olea europaea L.) είναι το πιο εμβληματικό δένδρο της Μεσογείου και καλλιεργείται από την αρχαιότητα σε όλες τις χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο θάλασσα.

  • Μόνο στη Δυτική Ελλάδα, μέχρι στιγμής, έχουν υποβληθεί περισσότερες από 2.600 αιτήσεις για αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, περισσότερες από 1.800 στους νομούς Αχαΐας και Ηλείας, ενώ άλλες 620 αιτήσεις έχουν υποβληθεί από παραγωγούς της Αιτωλοακαρνανίας.

  • Στα Αρωματικά & Φαρμακευτικά Φυτά είναι αφιερωμένη η 5η επιστημονική συνάντηση ενημέρωσης της παραγωγικής βάσης, που διοργανώνει το Κέντρο ΔΗΜΗΤΡΑ Δράμας σε συνεργασία με το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Ανατολικής Μακεδονίας.

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Έρευνα

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
Our website is protected by DMC Firewall!