Επιστήμονες βρίσκονται κοντά στην αντιμετώπιση της σημαντικότερης ασθένειας των ορυζοκαλλιεργειών

Μια ανακάλυψη που αναμένεται να βοηθήσει καθοριστικά στη μάχη κατά της πυρικουλάριας του ρυζιού, της μυκητολογικής ασθένειας που καταστρέφει κάθε χρόνο έως και το 30% της παγκόσμιας παραγωγής ρυζιού

(σ.σ. αρκετή ώστε να θρέψει 60 εκατομμύρια ανθρώπους), βρίσκεται μια διεθνής ομάδα επιστημόνων υπό την ηγεσία του αγγλικού πανεπιστημίου του Έξετερ.

Η πυρικουλάρια είναι η πιο σημαντική ασθένεια της ορυζοκαλλιέργειας στην Ελλάδα, όπως και στις περισσότερες χώρες παραγωγής ρυζιού σε ολόκληρο τον κόσμο, με τις απώλειες που έχουν παρατηρηθεί τα τελευταία έτη στη χώρα μας να φτάνουν σε ποσοστό μέχρι και 90% σε ορισμένες περιοχές.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αναστολή της έκφρασης μιας συγκεκριμένης πρωτεΐνης του μύκητα Pyricularia oryzae –ο οποίος έχει τη δυνατότητα να δημιουργεί πολυάριθμες φυλές με διαφορετική παθογόνο ικανότητα– εμποδίζει την εξάπλωσή του μέσα σε ένα φύλλο ρυζιού, αφήνοντάς τον παγιδευμένο μέσα σε ένα μόνο φυτικό κύτταρο.

Οι επιστήμονες φιλοδοξούν ότι η θεμελιώδης αυτή ανακάλυψη θα τους βοηθήσει να φτάσουν στην τελική λύση για την αντιμετώπιση της ιδιαίτερα επικίνδυνης ασθένειας, κάνοντας ένα βήμα κομβικής σημασίας στην προσπάθεια για την επίτευξη της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας.

Αγροτικές Ειδήσεις

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Έρευνα

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd