Γάλλοι Γεωπόνοι: Η Βιολογική Γεωργία εφάμιλλα αποτελεσματική στην καταπολέμηση εχθρών & ασθενειών

Στο συμπέρασμα ότι η βιολογική γεωργία είναι εφάμιλλα αποτελεσματική με τη συμβατική, όσον αφορά τον έλεγχο των επιβλαβών οργανισμών και κατ’ επέκταση την καταπολέμηση των εχθρών και ασθενειών των καλλιεργειών, κατέληξε ομάδα Γάλλων εμπειρογνωμόνων.

 

Απαλλαγμένη από φυτοφάρμακα και άλλες μορφές εισροών, η βιολογική γεωργία ευνοεί τη βιοποικιλότητα, καθώς καταπολεμά με φυσικό τρόπο τα φυτικά παράσιτα και δεν θυσιάζει τις καλλιεργητικές αποδόσεις.

Λαμβάνοντας υπόψη περίπου 177 επιστημονικές δημοσιεύσεις με στόχο τη μέτρηση του αντίκτυπου των βιολογικών αγροτικών πρακτικών, η ομάδα γεωπόνων του γαλλικού Εθνικού Ινστιτούτου Αγρονομικών Ερευνών (INRA) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτός ο τύπος καλλιέργειας διευκολύνει την αυτορρύθμιση μεταξύ των φυτών, των επιβλαβών οργανισμών και άλλων ζωντανών ειδών.

Πιο συγκεκριμένα, οι βιολογικές καλλιέργειες προωθούν βιολογικές και χημικές διεργασίες, όπως οι εκπομπές πτητικών ουσιών, για την καταπολέμηση επιβλαβών εντόμων, παθογόνων μικροοργανισμών όπως είναι οι μικροσκοπικοί μύκητες, τα βακτήρια ή οι ιοί, καθώς και των ζιζανίων.

«Έχουμε διαπιστώσει ότι η φυσική αυτορρύθμιση όσον αφορά τη λειτουργία των επιβλαβών οργανισμών είναι πιο σημαντική στη βιολογική γεωργία από ό,τι στη συμβατική, και αυτό ισχύει για όλους τους τύπους επιβλαβών οργανισμών», υπογραμμίζει ο Adrien Rusch, ερευνητής του Πανεπιστημίου του Μπορντό.

Τα αποτελέσματα της εν λόγω έρευνας μπορούν να χαρακτηριστούν έως και επαναστατικά, εφόσον δημιουργήσουν εύφορες συνθήκες για τη μείωση της χρήσης χημικών παρασιτοκτόνων. Υπενθυμίζεται ότι, τον Απρίλιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδωσε το πράσινο φως για τη νέα νομοθεσία της ΕΕ για τα βιολογικά προϊόντα, η οποία αποσκοπεί στην ενίσχυση του τομέα και στην παροχή νομικής ασφάλειας στους Ευρωπαίους παραγωγούς.

Πηγή: euractiv.gr

Αγροτικές Ειδήσεις

  • Σημαντικές ζημιές προκλήθηκαν σε αμπελοκαλλιέργειες στον δήμο Παγγαίο Καβάλας από το πέρασμα της σφοδρής χαλαζόπτωσης το απόγευμα της Παρασκευής.

  • Τριήμερη ταχύρρυθμη εκπαίδευση μελισσοκόμων, στα πλαίσια του Εθνικού Προγράμματος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, 1.3 “Εκπαιδεύσεις Μελισσοκόμων”

  • Σε τροχιά "ανάστασης" φαίνεται πως έχουν µπει οι συνεταιρισµοί στη χώρα µας, βελτιώνοντας σταδιακά την αρνητική εικόνα κακοδιαχείρισης, υπερχρέωσης και χρεοκοπίας των τελευταίων δεκαετιών, που είχε οδηγήσει σε απαξίωση τη συνεταιριστική ιδέα.

  • Την παράταση του χρόνου της εμπρόθεσμης καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς έτους 2018, έως τις 31 Ιουλίου 2019, αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛ.Γ.Α, κατά τη συνεδρίασή του στις 22/03/2019 με την με την αριθ. 42/22.3.2019 απόφασή του.

  • Τα τιμολόγια των αρδευτικών υπηρεσιών προσδιορίζονται από τους παρόχους των υπηρεσιών αυτών (ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ, ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού) και αυτό πρέπει να γίνει έως το τέλος Ιουνίου 2019. Αυτό τονίστηκε στη συνάντηση εργασίας που πραγματοποίησε ο Αν. ΥΠΕΝ κ. Σωκράτης Φάμελλος με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστό και Προέδρους ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ της Θεσσαλίας. Επίσης το «περιβαλλοντικό τέλος», δηλαδή η οικονομική συνεισφορά του τελικού χρήστη ανά κυβικό μέτρο καταναλωθέντος ύδατος, που αντιστοιχεί στο περιβαλλοντικό κόστος και στο κόστος πόρου, θα το τεκμηριώσει ο φορέας άρδευσης. Όπως επισημαίνει το ΥΠΕΝ, οι πάροχοι των αρδευτικών υπηρεσιών πρέπει να υπολογίσουν το…

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Έρευνα

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
DMC Firewall is a Joomla Security extension!