Έρευνα: Νέα τεχνική παραγωγής μαρουλιού

Μια αυστραλιανή εταιρεία υποστηρίζει ότι η τεχνολογία ψύξης της ριζικής ζώνης έχει οδηγήσει σε τεράστια αύξηση των αποδόσεων μαρούλι θερμοκηπίου και ταχύτερους χρόνους ανάπτυξης.

 

Η εταιρεία Roots Sustainable Agricultural Technologies Limited πραγματοποίησε μια πιλοτική δοκιμή της τεχνολογίας ψύξης RZTO στην ερευνητική της περιοχή στο κεντρικό Ισραήλ το καλοκαίρι.

Διαπίστωσε, όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της, ότι τα ψυγμένα μαρούλια είχαν μέσο βάρος νωπού 502g σε σύγκριση με ένα μέσο βάρος 216g για μη ψυχθέντα φυτά – σημειώνοντας αύξηση κατά 132%.

Σύμφωνα με την εταιρία αυτό επιτεύχθηκε σε 27 ημέρες, σε σύγκριση με τα δεδομένα των κατασκευαστών σπόρων που δείχνουν ένα κανονικό εύρος κύκλου ανάπτυξης 30-50 ημερών.

Η τεχνολογία περιλαμβάνει ένα σύστημα κλειστού βρόχου σωλήνων. Το κατώτερο μέρος είναι εγκατεστημένα σε ένα βάθος όπου η θερμοκρασία του εδάφους είναι σταθερή και δεν επηρεάζεται από ακραίες καιρικές συνθήκες και το πάνω μέρος στη ζώνη της ρίζας της συγκεκριμένης καλλιέργειας, ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του εδάφους.

Το νερό που ρέει μέσω των κάτω σωλήνων φορτίζεται από τη σταθερή θερμοκρασία του εδάφους. Το θερμασμένο (ή ψυχρό) νερό αντλείται μέσω των σωλήνων που είναι εγκατεστημένοι στη ζώνη ριζών, όπου εκκενώνεται η θερμότητα (ή το κρύο).

“Αυτά τα αποτελέσματα τονίζουν τα πολλά οφέλη της ψύξης των ριζικών ζωνών στη σύγχρονη γεωργία, όπως η αυξημένη ανάπτυξη των φυτών, η βελτιωμένη ποιότητα, οι βραχύτεροι κύκλοι ανάπτυξης, η μεγαλύτερη ομοιομορφία στην ανάπτυξη, καθώς και η εξοικονόμηση ενέργειας σε σύγκριση με τα παραδοσιακά συστήματα ψύξης θερμοκηπίων”, δήλωσε ο Sharon Devir, Διευθύνων Σύμβουλος της Roots, αναφέρει το freshfruitportal.com.

Η ψύξη των ριζών των φυτών το καλοκαίρι όχι μόνο αυξάνει σημαντικά την απόδοση των καλλιεργειών μαρουλιών αλλά και μειώνει τη διάρκεια του κύκλου ανάπτυξης και αυξάνει την ομοιομορφία της απόδοσης. Αυτά τα οφέλη από κοινού θα βοηθούσαν τους αγρότες να σχεδιάσουν αύξηση της ετήσιας καλλιέργειας και επομένως να αυξήσουν το εισόδημα.

Τα συστήματα RZTO μας είναι ευπροσάρμοστα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ψύξουν τις ρίζες των καλλιεργειών σε ανοικτά χωράφια, να καλλιεργήσουν σάκους, υδροπονικά και στο έδαφος. Μέχρι στιγμής έχει αποδειχθεί αποτελεσματική και για τη σταθεροποίηση των φυτικών ριζών του βασιλικού, και τη φαρμακευτική κάνναβη.

“Είμαστε η μόνη εταιρεία στον κόσμο με μια εμπορική τεχνολογία ψύξης ρίζας. Ως εκ τούτου είμαστε αισιόδοξοι για την ικανότητά μας να δημιουργούμε αυξημένες πωλήσεις, καθώς τα αποτελέσματα αυτών των πειραμάτων διεξάγονται σε περιοχές που αντιμετωπίζουν ακραίες καιρικές συνθήκες ” σημειώνει η Roots Sustainable Agricultural Technologies Limited.

Πηγή: agropost.gr

 

Αγροτικές Ειδήσεις

  • Σημαντικές ζημιές προκλήθηκαν σε αμπελοκαλλιέργειες στον δήμο Παγγαίο Καβάλας από το πέρασμα της σφοδρής χαλαζόπτωσης το απόγευμα της Παρασκευής.

  • Τριήμερη ταχύρρυθμη εκπαίδευση μελισσοκόμων, στα πλαίσια του Εθνικού Προγράμματος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, 1.3 “Εκπαιδεύσεις Μελισσοκόμων”

  • Σε τροχιά "ανάστασης" φαίνεται πως έχουν µπει οι συνεταιρισµοί στη χώρα µας, βελτιώνοντας σταδιακά την αρνητική εικόνα κακοδιαχείρισης, υπερχρέωσης και χρεοκοπίας των τελευταίων δεκαετιών, που είχε οδηγήσει σε απαξίωση τη συνεταιριστική ιδέα.

  • Την παράταση του χρόνου της εμπρόθεσμης καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς έτους 2018, έως τις 31 Ιουλίου 2019, αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛ.Γ.Α, κατά τη συνεδρίασή του στις 22/03/2019 με την με την αριθ. 42/22.3.2019 απόφασή του.

  • Τα τιμολόγια των αρδευτικών υπηρεσιών προσδιορίζονται από τους παρόχους των υπηρεσιών αυτών (ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ, ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού) και αυτό πρέπει να γίνει έως το τέλος Ιουνίου 2019. Αυτό τονίστηκε στη συνάντηση εργασίας που πραγματοποίησε ο Αν. ΥΠΕΝ κ. Σωκράτης Φάμελλος με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστό και Προέδρους ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ της Θεσσαλίας. Επίσης το «περιβαλλοντικό τέλος», δηλαδή η οικονομική συνεισφορά του τελικού χρήστη ανά κυβικό μέτρο καταναλωθέντος ύδατος, που αντιστοιχεί στο περιβαλλοντικό κόστος και στο κόστος πόρου, θα το τεκμηριώσει ο φορέας άρδευσης. Όπως επισημαίνει το ΥΠΕΝ, οι πάροχοι των αρδευτικών υπηρεσιών πρέπει να υπολογίσουν το…

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Έρευνα

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
DMC Firewall is a Joomla Security extension!