Ισπανία: Μαθηματικά μοντέλα για την πρόβλεψη της ποιότητας του ελαιολάδου

Οι ερευνητές της ομάδας χημικών και περιβαλλοντικών μηχανικών του Πανεπιστημίου της Jaén (UJA) αναπτύσσουν νέα μαθηματικά μοντέλα για να προβλέψουν την ποιότητα του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου και να βελτιστοποιήσουν τη διαδικασία παραγωγής του. 

Ο στόχος, όπως εξήγησε ο επικεφαλής αυτής της γραμμής έρευνας και καθηγητής της UJA , Francisco Espínola, είναι να γνωρίζει πώς ορισμένα στάδια της παραγωγής επηρεάζουν τις τελικές ιδιότητες του EVOO, τόσο από πλευράς γεύσης όσο και ιδιοτήτων που είναι επωφελείς για την υγεία μας.

Συγκεκριμένα, η ομάδα εμπειρογνωμόνων της UJA έχει αποκτήσει διάφορα μαθηματικά μοντέλα που επιτρέπουν την πρόβλεψη της τελικής ποιότητας της EVOO από την ποικιλία διαφόρων τεχνολογικών και γεωπονικών παραγόντων που εμπλέκονται στην ανάπτυξή της.

Όπως αναφέρθηκε από το διδακτικό κέντρο, αυτά είναι μοντέλα βασισμένα σε στατιστικές επεξεργασίες που επιτρέπουν, με τροποποίηση ορισμένων τεχνικών πτυχών της παραγωγής πετρελαίου, να προβλεφθεί η επίδραση στο προκύπτον έλαιο, είτε με εμπλουτισμό ή μείωση της παρουσίας ορισμένων φαινολικών ενώσεων με αντιοξειδωτικά ή φλεγμονώδη (olecanthal) αλλάζοντας τις γευστικές ιδιότητες και τις υγιείς ιδιότητές του.

Οι τεχνολογικοί παράγοντες που περιλαμβάνονται σε αυτό το σύνολο μαθηματικών εξισώσεων είναι τέσσερις: το μέγεθος του κόσκινου του μύλου σφυριών που αλέθει τις ελιές, τον χρόνο και τη θερμοκρασία στην οποία αναδεύεται η πάστα ελιάς και τις δόσεις του τεχνολογικού βοηθητικού που χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση την απόδοση της ελιάς. Ο καθένας από αυτούς τους παράγοντες επηρεάζει την τελική ποιότητα του λαδιού, μεταβάλλοντας την ποσότητα των φαινολικών ενώσεων, αλλάζοντας τη γεύση του και τις ευεργετικές του ιδιότητες, επιτρέποντας έτσι την παραγωγή ελαίων με συγκεκριμένες ιδιότητες και χαρακτηριστικά.

Το κέντρο τόνισε επίσης ότι αυτά τα νέα μοντέλα δεν αποτελούν μόνο ένα εργαλείο πρόβλεψης της ποιότητας του ελαιολάδου αλλά και ένα εργαλείο για τη διευκόλυνση της αυτοματοποίησης της παραγωγής EVOO στα ελαιοτριβεία, έτσι ώστε οι μονάδες παραγωγής να διαθέτουν τεχνολογία που τους επιτρέπει – να ρυθμίζει αυτούς τους παράγοντες με συστηματικό και αυτοματοποιημένο τρόπο ώστε να επιτυγχάνεται το αναμενόμενο τελικό προϊόν.

απόδοση από mercacei.com

Αγροτικές Ειδήσεις

  • Σε τροχιά "ανάστασης" φαίνεται πως έχουν µπει οι συνεταιρισµοί στη χώρα µας, βελτιώνοντας σταδιακά την αρνητική εικόνα κακοδιαχείρισης, υπερχρέωσης και χρεοκοπίας των τελευταίων δεκαετιών, που είχε οδηγήσει σε απαξίωση τη συνεταιριστική ιδέα.

  • Την παράταση του χρόνου της εμπρόθεσμης καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς έτους 2018, έως τις 31 Ιουλίου 2019, αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛ.Γ.Α, κατά τη συνεδρίασή του στις 22/03/2019 με την με την αριθ. 42/22.3.2019 απόφασή του.

  • Τα τιμολόγια των αρδευτικών υπηρεσιών προσδιορίζονται από τους παρόχους των υπηρεσιών αυτών (ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ, ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού) και αυτό πρέπει να γίνει έως το τέλος Ιουνίου 2019. Αυτό τονίστηκε στη συνάντηση εργασίας που πραγματοποίησε ο Αν. ΥΠΕΝ κ. Σωκράτης Φάμελλος με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστό και Προέδρους ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ της Θεσσαλίας. Επίσης το «περιβαλλοντικό τέλος», δηλαδή η οικονομική συνεισφορά του τελικού χρήστη ανά κυβικό μέτρο καταναλωθέντος ύδατος, που αντιστοιχεί στο περιβαλλοντικό κόστος και στο κόστος πόρου, θα το τεκμηριώσει ο φορέας άρδευσης. Όπως επισημαίνει το ΥΠΕΝ, οι πάροχοι των αρδευτικών υπηρεσιών πρέπει να υπολογίσουν το…

  • Υπογράφτηκαν σήμερα από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρο Αραχωβίτη, οι αποφάσεις που καθορίζουν το ύψος των συνδεδεμένων με την παραγωγή ενισχύσεων για επτά σημαντικές καλλιέργειες το έτος 2018. Δείτε  στον παρακάτω πίνακα αναλυτικά τα ποσά ανά στρέμμα:

  • Η ελιά (Olea europaea L.) είναι το πιο εμβληματικό δένδρο της Μεσογείου και καλλιεργείται από την αρχαιότητα σε όλες τις χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο θάλασσα.

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Έρευνα

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
DMC Firewall is a Joomla Security extension!