Χρήση γεωργικών αποβλήτων για την δημιουργία νέων υλικών στην Βιομηχανία και μείωση των υπολειμμάτων

Λύση στο πρόβλημα με τα αγροτικά απόβλητα δίνουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αλικάντε. Ο λόγος για το project Barbara, το οποίο αποτελεί μια σύμπραξη του προαναφερθέντος ισπανικού πανεπιστημίου με άλλους Ευρωπαίους εταίρους

(Ισπανία, Ιταλία, Σουηδία και Βέλγιο) οι οποίοι χρησιμοποιούν τα απόβλητα από λεμόνια, ρόδια, μπρόκολα και τα κελύφη από αμύγδαλα δίνοντάς του έτσι μια δεύτερη ευκαιρία. Μεταξύ των τελικών προϊόντων που προκύπτουν από αυτά τα αγροτικά απόβλητα περιλαμβάνονται υλικά για αντιμικροβιακές χρήσεις, ως αρωματικά και νέα χρώματα για τα αυτοκίνητα.

Η επικεφαλής της έρευνας κα Maria Carmen Garrigós μιλώντας στις ιστοσελίδες FreshFruitPortal.com και Freshplaza.com ανέφερε ότι απώτερος στόχος είναι να αξιοποιηθούν και να μειωθούν τα αγροτικά απόβλητα.

Η ομάδα διερευνά μεταξύ άλλων πώς μέρη από τα λαχανικά και τα φρούτα μπορούν να γίνουν πάνελ, χερούλια και πόρτες αυτοκινήτων. Επιπλέον οι χρωστικές ουσίες του λεμονιού, του μπρόκολου και του ροδιού τους επέτρεψαν να δημιουργήσουν νέες σειρές χρωμάτων διαφορετικών από τα συνθετικά.

Το αιθέριο έλαιο των λεμονιών παρέχει αντιμικροβιακές ιδιότητες και απελευθερώνει ένα άρωμα, γεγονός που ενδιαφέρει ιδιαιτέρως ορισμένες βιομηχανίες. Επίσης, το κέλυφος του αμυγδάλου παρέχει την όψη του ξύλου και φυσικές ιδιότητες ενίσχυσης, δηλαδή βελτιώνει τις μηχανικές ιδιότητες του υλικού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εταιρείες όπως η FIAT έχουν δείξει ενδιαφέρον για το project Barbara, το οποίο διαθέτει προϋπολογισμό ύψους 2,7 εκατ. ευρώ και αποτελεί μέρος του προγράμματος της ΕΕ Ορίζοντας (Horizon) 2020 για την Έρευνα και την Καινοτομία.

 

Last modified on Παρασκευή, 14 Φεβρουάριος 2020 08:39

Αγροτικές Ειδήσεις

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 39 επισκέπτες και ένα μέλος

Δωρεά στο e-geoponoi

Εξόφληση ΥπηρεσιώνΕίσοδος μέλους

  

 

 

 

Έρευνα

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
Our website is protected by DMC Firewall!