‘Έρευνα : Επέκταση της διάρκειας ζωής των τροφίμων με νανοϋλικά

Ένα ευρωπαϊκό χρηματοδοτούμενο έργο απέδειξε ότι η συσκευασία τροφίμων με βάση τη νανοτεχνολογία μπορεί να αυξήσει τη διάρκεια ζωής τους. Η συγκεκριμένη συσκευασία, με το όνομα NanoPack, δοκιμάστηκε σε πολλά είδη διατροφής με επιτυχία.

 

Συγκεκριμένα, όπως παρουσιάστηκε από τους επικεφαλής του έργου, στο Παγκόσμιο Συνέδριο της Ένωσης Βιομηχανιών Συσκευασίας Active & Intelligent Packaging Industry 2019, η συσκευασία καλύπτει μία σειρά προϊόντων όπως ψωμί, νωπό κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά προϊόντα, φρούτα και λαχανικά. Συγκεκριμένα, οι δοκιμές έδειξαν ότι η συσκευασία εμπόδισε την ανάπτυξη μούχλας στο ψωμί τουλάχιστον τρεις εβδομάδες και αύξησε επίσης τη διάρκεια ζωής των νωπών κερασιών και του κίτρινου τυριού κατά 40% και 50% αντίστοιχα.

Λειτουργία

Σε δελτίο Τύπου οι επικεφαλής του προγράμματος αναφέρουν ότι το NanoPack συνδυάζει φυσικά νανοϋλικά και αιθέρια έλαια για την ενίσχυση της ασφάλειας των τροφίμων με σκοπό τη μείωση των αποβλήτων. Τα νανοϋλικά διασκορπίζονται στις πλαστικές μεμβράνες συσκευασίας διατηρώντας τα φυσικά αιθέρια έλαια που εξάγονται από φυτά όπως ρίγανη και το θυμάρι που έχουν αντιμικροβιακές ιδιότητες. Τα νανοϋλικά απελευθερώνουν αργά τα αντιμικροβιακά έλαια από τη μεμβράνη στον κεντρικό χώρο της συσκευασμένης τροφής. Αυτό ενεργά επιβραδύνει την οξείδωση, τις αλλαγές υγρασίας και την ανάπτυξη μικροβίων.

Last modified on Παρασκευή, 14 Φεβρουάριος 2020 08:38

Αγροτικές Ειδήσεις

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 61 επισκέπτες και κανένα μέλος

Δωρεά στο e-geoponoi

Κέρασε μας ένα καφέ με 1,50 €Είσοδος μέλους

  

 

 

 

Έρευνα

Περιβάλλον

Διατροφή

  • Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), την περίοδο 2015-2019 οι συνολικές εισαγωγές τροφίμων και ζώντων ζώων στη χώρα μας ανήλθαν σε αξίες 28 δισ. ευρώ περίπου, εκ των οποίων τα 9,3, δηλαδή το 33%, αφορούσαν τρόφιμα ζωικής προέλευσης (κρέας, αυγά, γάλα, τυριά, γαλακτοκομικά προϊόντα). 

  • Ο ΕΦΕΤ, σε συνέχεια των μέτρων για την αποφυγή διάδοσης του νέου κορωνοϊού συνιστά στις επιχειρήσεις τροφίμων αυξημένη επαγρύπνηση και λήψη πρόσθετων μέτρων για τη διασφάλιση υψηλού επιπέδου λειτουργικής υγιεινής και ασφαλούς παραγωγής και διάθεσης/έκθεσης των τροφίμων.

  • Όπως αναφέρει η SCMP ερευνητές στην Κίνα πήραν δείγμα αίματος από 2000 ασθενείς μολυσμένους από τον COVID-19 στην Ουχάν, το επίκεντρο της επιδημίας και συνέκριναν τα δείγματα αυτά, με αντίστοιχα ανθρώπων που δεν είχαν νοσήσει.

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd