Πράσινη απορρύπανση : Μεταλλαγμένα φυτά καθαρίζουν πεδία βολής από τα εκρηκτικά.

Αριστερά, μια άγρια ποικιλία προσπαθεί να επιζήσει σε χώμα με TNT. H μεταλλαγμένη ποικιλία στα δεξιά δεν έχει κανένα πρόβλημα (Πηγή: Liz Rylott)

 

Όταν σκάει μια βόμβα ή ένα φουρνέλο με τρινιτροτολουόλιο (TNT), η καταστροφή συνεχίζεται για καιρό μέσα στο χώμα:

Η εκρηκτική ουσία είναι δηλητηριώδης για τη βλάστηση και δύσκολα απομακρύνεται από το έδαφος. Τη λύση θα μπορούσαν να δώσουν μεταλλαγμένα φυτά που απορροφούν και συγκρατούν την επικίνδυνη ουσία. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Υόρκης ανακάλυψαν ζιζάνια του είδους Arabidopsis thaliana (φυτού που χρησιμοποιείται ευρέως στην έρευνα) τα οποία έφεραν μια φυσική μετάλλαξη στο γονίδιο του ενζύμου MDHAR6, το οποίο σχετίζεται πιθανώς με την προστασία από στρεσογόνους παράγοντες.

Τα μεταλλαγμένα φυτά αναπτύσσονται χωρίς πρόβλημα σε εδάφη μολυσμένα με TNT, αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό Science. Η μετάλλαξη με κάποιο τρόπο εμποδίζει το ένζυμο MDHAR6 να αντιδράσει με τo τρινιτροτολουόλιο και να παραγάγει τοξικό υπεροξείδιο του υδρογόνου.

Ποικιλίες φυτών που διαθέτουν τη μετάλλαξη θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για απορρύπανση του εδάφους σε πεδία βολής, ζώνες εμπόλεμης σύγκρουσης και παλιά ορυχεία που χρησιμοποιούσαν φουρνέλα.

Όπως επισημαίνει η ερευνητική ομάδα σε ανακοίνωσή της, λόγω της μεγάλης ζήτησης για εκρηκτικά στρατιωτικής χρήσης, το TNT «θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται μαζικά σε παγκόσμια κλίμακα».

Μια άλλη εφαρμογή που θα μπορούσε να προκύψει από τη μελέτη, λένε οι ερευνητές, είναι η ανάπτυξη νέων ζιζανιοκτόνων που θα στοχεύουν στο ένζυμο MDHAR6.

Newsroom ΔΟΛ

Αγροτικές Ειδήσεις

  • Σημαντικές ζημιές προκλήθηκαν σε αμπελοκαλλιέργειες στον δήμο Παγγαίο Καβάλας από το πέρασμα της σφοδρής χαλαζόπτωσης το απόγευμα της Παρασκευής.

  • Τριήμερη ταχύρρυθμη εκπαίδευση μελισσοκόμων, στα πλαίσια του Εθνικού Προγράμματος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, 1.3 “Εκπαιδεύσεις Μελισσοκόμων”

  • Σε τροχιά "ανάστασης" φαίνεται πως έχουν µπει οι συνεταιρισµοί στη χώρα µας, βελτιώνοντας σταδιακά την αρνητική εικόνα κακοδιαχείρισης, υπερχρέωσης και χρεοκοπίας των τελευταίων δεκαετιών, που είχε οδηγήσει σε απαξίωση τη συνεταιριστική ιδέα.

  • Την παράταση του χρόνου της εμπρόθεσμης καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς έτους 2018, έως τις 31 Ιουλίου 2019, αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛ.Γ.Α, κατά τη συνεδρίασή του στις 22/03/2019 με την με την αριθ. 42/22.3.2019 απόφασή του.

  • Τα τιμολόγια των αρδευτικών υπηρεσιών προσδιορίζονται από τους παρόχους των υπηρεσιών αυτών (ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ, ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού) και αυτό πρέπει να γίνει έως το τέλος Ιουνίου 2019. Αυτό τονίστηκε στη συνάντηση εργασίας που πραγματοποίησε ο Αν. ΥΠΕΝ κ. Σωκράτης Φάμελλος με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστό και Προέδρους ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ της Θεσσαλίας. Επίσης το «περιβαλλοντικό τέλος», δηλαδή η οικονομική συνεισφορά του τελικού χρήστη ανά κυβικό μέτρο καταναλωθέντος ύδατος, που αντιστοιχεί στο περιβαλλοντικό κόστος και στο κόστος πόρου, θα το τεκμηριώσει ο φορέας άρδευσης. Όπως επισημαίνει το ΥΠΕΝ, οι πάροχοι των αρδευτικών υπηρεσιών πρέπει να υπολογίσουν το…

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Έρευνα

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
DMC Firewall is a Joomla Security extension!