Πράσινη απορρύπανση : Μεταλλαγμένα φυτά καθαρίζουν πεδία βολής από τα εκρηκτικά.

Αριστερά, μια άγρια ποικιλία προσπαθεί να επιζήσει σε χώμα με TNT. H μεταλλαγμένη ποικιλία στα δεξιά δεν έχει κανένα πρόβλημα (Πηγή: Liz Rylott)

 

Όταν σκάει μια βόμβα ή ένα φουρνέλο με τρινιτροτολουόλιο (TNT), η καταστροφή συνεχίζεται για καιρό μέσα στο χώμα:

Η εκρηκτική ουσία είναι δηλητηριώδης για τη βλάστηση και δύσκολα απομακρύνεται από το έδαφος. Τη λύση θα μπορούσαν να δώσουν μεταλλαγμένα φυτά που απορροφούν και συγκρατούν την επικίνδυνη ουσία. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Υόρκης ανακάλυψαν ζιζάνια του είδους Arabidopsis thaliana (φυτού που χρησιμοποιείται ευρέως στην έρευνα) τα οποία έφεραν μια φυσική μετάλλαξη στο γονίδιο του ενζύμου MDHAR6, το οποίο σχετίζεται πιθανώς με την προστασία από στρεσογόνους παράγοντες.

Τα μεταλλαγμένα φυτά αναπτύσσονται χωρίς πρόβλημα σε εδάφη μολυσμένα με TNT, αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό Science. Η μετάλλαξη με κάποιο τρόπο εμποδίζει το ένζυμο MDHAR6 να αντιδράσει με τo τρινιτροτολουόλιο και να παραγάγει τοξικό υπεροξείδιο του υδρογόνου.

Ποικιλίες φυτών που διαθέτουν τη μετάλλαξη θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για απορρύπανση του εδάφους σε πεδία βολής, ζώνες εμπόλεμης σύγκρουσης και παλιά ορυχεία που χρησιμοποιούσαν φουρνέλα.

Όπως επισημαίνει η ερευνητική ομάδα σε ανακοίνωσή της, λόγω της μεγάλης ζήτησης για εκρηκτικά στρατιωτικής χρήσης, το TNT «θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται μαζικά σε παγκόσμια κλίμακα».

Μια άλλη εφαρμογή που θα μπορούσε να προκύψει από τη μελέτη, λένε οι ερευνητές, είναι η ανάπτυξη νέων ζιζανιοκτόνων που θα στοχεύουν στο ένζυμο MDHAR6.

Newsroom ΔΟΛ

Αγροτικές Ειδήσεις

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 53 επισκέπτες και κανένα μέλος

Δωρεά στο e-geoponoi

Κέρασε μας ένα καφέ με 1,50 €Είσοδος μέλους

  

 

 

 

Έρευνα

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
DMC Firewall is a Joomla Security extension!