Λυκίσκος βήτα οξέος (ΗΒΑ) για την σωτηρία των μελισσών

Ένα βασικό συστατικό που βρίσκεται στη μπύρα μπορεί να σώσει τις μέλισσες από την κατακόρυφη πτώση του πληθυσμού τους, σύμφωνα με την αμερικανική Υπηρεσία Γεωργικής Έρευνας.

 

Τα τελευταία χρόνια ο πληθυσμός των μελισσών σημειώνει δραματική πτώση λόγω της λεγόμενης «διαταραχής κατάρρευσης αποικίας».

Πρόκειται για ένα φαινόμενο κατά το οποίο ολόκληρες αποικίες πεθαίνουν μυστηριωδώς, και το οποίο εμφανίζεται σε όλο και περισσότερες κυψέλες.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι ένας από τους παράγοντες που συμβάλλουν στο φαινόμενο είναι η ύπαρξη της βαρρόας, ενός ακάρεος που εμφανίστηκε πρώτη φορά στη Σιγκαπούρη το 1951 και τη δεκαετία του 1970 σχεδόν αφάνισε τη μελισσοκομία στην Ελλάδα.

Οι μελισσοκόμοι από τότε αναζητούν μια εναλλακτική λύση που να βοηθά τις μέλισσες να καταπολεμήσουν αυτά τα παράσιτα.

Το συγκεκριμένο ακάρι προσκολλάται στις μέλισσες και ρουφά το αιμολέμφο των εντόμων, ένα υγρό που ισοδυναμεί με αίμα στα περισσότερα ασπόνδυλα. Αυτό προκαλεί έναν ιό που ονομάζεται ιός παραμορφωμένων φτερών και εξαπλώνεται γρήγορα στην αποικία.

Σημειώνεται πως η βαρρόα μπορεί να αναπαραχθεί μόνο σε κηρήθρες.

Ενδεικτικά ο αριθμός μελισσιών στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει πέσει από 6 σε 2,5 εκατομμύρια τα τελευταία χρόνια.

Οι επιστήμονες ανησυχούν καθώς με την απώλεια των μελισσών, ο πλανήτης θα χάσει τα πιο ικανά έντομα-επικονιαστές. Οι μέλισσες είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή τροφίμων και τη συντήρηση των καλλιεργειών.

Για την καταπολέμηση της βαρρόας έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν σκόνη θυμόλης, μηρμυκικό οξύ, οξαλικό οξύ, χημικά φάρμακα, αιθέρια έλαια και το κοινό ξύδι. Μία από τις νέες λύσεις που ανέπτυξαν οι επιστήμονες είναι η χρήση του λυκίσκου βήτα οξέος (ΗΒΑ) στις κηρήθρες.

Οι ερευνητές δοκίμασαν σταγονίδια HBA σε μια κηρήθρα με μέλισσες και βαρρόα και ανακάλυψαν ότι οι μέλισσες ήταν αρκετά δυνατές ώστε να επιβιώσουν, ενώ τα παράσιτα σημείωσαν 100 τοις εκατό θνησιμότητα.

Εξάλλου, μια άλλη ομάδα ερευνητών από τα Πανεπιστήμια του Σαουθάμπτον και του Ρέντινγκ διαπίστωσε πρόσφατα ότι τα καυσαέρια ντίζελ προκαλούν επίσης θανάτους μελισσών.

Συγκεκριμένα οι αναθυμιάσεις ντίζελ που περιέχουν υποξείδιο του αζώτου μπορούν να μεταβάλλουν χημικά τις κοινές ενώσεις των λουλουδιών.

Οι μέλισσες χρησιμοποιούν την όσφρηση για να βρουν λουλούδια να επικονιάσουν, και επειδή το άρωμα των λουλουδιών τροποποιείται χημικά, δεν μπορούν να τα βρουν και καταλήγουν να λιμοκτονούν.

Άλλοι παράγοντες που προκαλούν το θάνατο των μελισσών είναι η απώλεια των ενδιαιτημάτων, διάφορες ασθένειες, εντομοκτόνα, η περιβαλλοντική ρύπανση και η κακή διατροφή.

naftemporiki.gr

Last modified on Πέμπτη, 26 Νοέμβριος 2015 00:22

Αγροτικές Ειδήσεις

  • Σε τροχιά "ανάστασης" φαίνεται πως έχουν µπει οι συνεταιρισµοί στη χώρα µας, βελτιώνοντας σταδιακά την αρνητική εικόνα κακοδιαχείρισης, υπερχρέωσης και χρεοκοπίας των τελευταίων δεκαετιών, που είχε οδηγήσει σε απαξίωση τη συνεταιριστική ιδέα.

  • Την παράταση του χρόνου της εμπρόθεσμης καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς έτους 2018, έως τις 31 Ιουλίου 2019, αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛ.Γ.Α, κατά τη συνεδρίασή του στις 22/03/2019 με την με την αριθ. 42/22.3.2019 απόφασή του.

  • Τα τιμολόγια των αρδευτικών υπηρεσιών προσδιορίζονται από τους παρόχους των υπηρεσιών αυτών (ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ, ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού) και αυτό πρέπει να γίνει έως το τέλος Ιουνίου 2019. Αυτό τονίστηκε στη συνάντηση εργασίας που πραγματοποίησε ο Αν. ΥΠΕΝ κ. Σωκράτης Φάμελλος με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστό και Προέδρους ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ της Θεσσαλίας. Επίσης το «περιβαλλοντικό τέλος», δηλαδή η οικονομική συνεισφορά του τελικού χρήστη ανά κυβικό μέτρο καταναλωθέντος ύδατος, που αντιστοιχεί στο περιβαλλοντικό κόστος και στο κόστος πόρου, θα το τεκμηριώσει ο φορέας άρδευσης. Όπως επισημαίνει το ΥΠΕΝ, οι πάροχοι των αρδευτικών υπηρεσιών πρέπει να υπολογίσουν το…

  • Υπογράφτηκαν σήμερα από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρο Αραχωβίτη, οι αποφάσεις που καθορίζουν το ύψος των συνδεδεμένων με την παραγωγή ενισχύσεων για επτά σημαντικές καλλιέργειες το έτος 2018. Δείτε  στον παρακάτω πίνακα αναλυτικά τα ποσά ανά στρέμμα:

  • Η ελιά (Olea europaea L.) είναι το πιο εμβληματικό δένδρο της Μεσογείου και καλλιεργείται από την αρχαιότητα σε όλες τις χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο θάλασσα.

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Έρευνα

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd