Με υπέρυθρες υπολογίζουν τον χρόνο συγκομιδής της ελιάς στην Χιλή

Η παραγωγή ελαιολάδου στη Χιλή για το 2015 ανέρχεται στους 18.000 τόνους, 20% περισσότερο από το 2014 και με έσοδα πάνω από 15 εκατομμύρια δολάρια σε εξαγωγές.

Η χώρα διαθέτει περισσότερα από 25.000 εκτάρια ελαιώνων, σύμφωνα με την Ένωση παραγωγών ελαιολάδου.

Ερευνητές του Καθολικού Πανεπιστημίου της Maule (Χιλή), με την υποστήριξη τουΤαμείου για την Προώθηση της Επιστημονικής και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, εργάζονται στο έργο με τίτλο «Εκτίμηση της περιεκτικότητας του ελαίου με βάση μη-καταστρεπτικές τεχνολογίες", το οποίο έχει ως στόχο την εκτίμηση της ακριβούς χρονικής περιόδου συγκομιδής μέσω ενός συστήματος υπερύθρων.

Σήμερα, οι τρόποι υπολογισμού του χρόνου της συγκομιδής του ελαιοκάρπου είναι μέσω των οργανοληπτικών μεθόδων και της οπτικής επιθεώρηση του καρπού, που απαιτούν υψηλό επίπεδο γνώσεων. Εκτός από τα παραπάνω, η εξαγωγή του ελαιολάδου γίνεται με χημικές μεθόδους, που δημιουργούν απόβλητα τα οποία ρυπαίνουν.

"Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα σύστημα που θα μπορεί -χωρίς να καταστρέφει την ελιά- να υπολογίζει αυτόματα και χωρίς ρυπογόνα απόβλητα, την περιεκτικότητα σε λάδι, βασική παράμετρος για τον προσδιορισμό του χρόνου συγκομιδής της ελιάς", δήλωσε ο ερευνητής Dr. Mora, προσθέτοντας ότι ο υπολογισμός της περιεκτικότητας θα βασίζεται σ' εναν συνδυασμό πληροφοριών από το ορατό και κοντινό υπέρυθρο φάσμα.

Ο εξοπλισμός κοστίζει περίπου 60 εκατ. πέσος, και θα μπορεί να χρησιμοποηθεί και σε άλλες παρόμοιες έρευνες του Πανεπιστημίου. Για την εγχώρια βιομηχανία τα αποτελέσματα του έργου είναι σημαντικά, και αν καταστεί διαθέσιμο αυτό το σύστημα, τότε οι ελαιοπαραγωγοί θα έχουν στα χέρια τους ένα εργαλείο βελτίωσης της ποιότητας του παραγόμενου ελαιολάδου και θα μπορούν να ανταγωνιστούν με περισσότερα πλεονεκτήματα την διεθνή αγορά" τονίζει ο ερευνητής.

 

Από την πολύ καλή ιστοσελίδα http://www.olivenews.gr/

Last modified on Τετάρτη, 25 Νοέμβριος 2015 23:15

Αγροτικές Ειδήσεις

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 57 επισκέπτες και κανένα μέλος

Δωρεά στο e-geoponoi

Κέρασε μας ένα καφέ με 1,50 €Είσοδος μέλους

  

 

 

 

Έρευνα

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
Our website is protected by DMC Firewall!