Εφαρμογή υγρών αποβλήτων ελαιοτριβείων για λίπανση

Τα υγρά απόβλητα ελαιοτριβείων (ΥΑΕ) παράγονται κατά την επεξεργασία του ελαιοκάρπου για την παραγωγή του ελαιολάδου.

 

Μέχρι σήμερα, οι προτεινόμενες συμβατικές μέθοδοι επεξεργασίας/διαχείρισης είναι οικονομικά ασύμφορες για τα μεγέθη των -κυρίως οικογενειακών- ελαιουργείων στην Ελλάδα, ενώ η κοινωνική αποδοχή περί εδαφικής διάθεσης/ορθής διαχείρισης των ΥΑΕ είναι φτωχή. Σε μεγάλο βαθμό η αρνητική αυτή προκατάληψη οφείλεται στη διαχείριση που γινόταν μέχρι πρόσφατα στα ελαιοτριβεία που βρίσκονταν εντός των οικισμών, όπου σε μικρό χρονικό διάστημα συσσωρευμένη-μη ελεγχόμενη ποσότητα από τα παραγόμενα απόβλητα συχνά κατέληγε σε παρακείμενες καλλιέργειες με δυσμενείς επιπτώσεις. Ενώ λοιπόν το ελαιόλαδο ανήκει στους παραγωγούς, δεν ισχύει το ίδιο και για τα ΥΑΕ, τα οποία και παράγονται από τον ίδιο ελαιόκαρπο, καθώς θεωρούνται και υφίστανται διαχείριση ως απόβλητα.

Ελεγχόμενη όμως εφαρμογή των ΥΑΕ αμέσως μετά την παραγωγή τους σε ελαιώνες με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων (ελαιουργοί, αγρότες/τοπική κοινωνία, νομοθέτες/τοπική αυτοδιοίκηση), θα έχει ως αποτέλεσμα την αλλαγή του τρόπου αντιμετώπισης αυτών από «απόβλητο» σε «(υπο)προϊόν», καθώς θα επιτευχθούν πολλαπλά οφέλη όπως μείωση λιπαντικών αναγκών του ελαιώνα, αντικατάσταση των υφιστάμενων μη ελεγχόμενων εξατμισοδεξαμενών αποθήκευσης ΥΑΕ με ελεγχόμενες μικρότερες δεξαμενές αποθήκευσης για βραχεία παραμονή αυτών, οικονομικό όφελος εμπλεκόμενων φορέων, δημιουργία θέσεων εργασίας, δυνατότητα θέσπισης θεσμικού πλαισίου κ.α.

Προτείνεται λοιπόν η ποσότητα ΥΑΕ που παράγεται από ένα ελαιώνα να εφαρμόζεται άμεσα πίσω σε αυτόν. Σκοπός του έργου είναι «το υποπροϊόν που παράγει η ελιά να επιστρέφει άμεσα πίσω σε αυτή». Πιο αναλυτικά, προτείνεται η διάθεση/επιστροφή των ΥΑΕ αμέσως ή το αργότερο εντός ολίγων ημερών από την παραγωγή τους πίσω στους ελαιώνες, με την ενεργή συμμετοχή των ίδιων των παραγωγών/ελαιουργών στη διαδικασία. Η εφαρμογή αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα:

1.    Τη μείωση των λιπαντικών κυρίως αναγκών των ελαιώνων, με παράλληλα οικονομικά οφέλη.

2.    Την επεξεργασία των ΥΑΕ μέσω της εδαφικής εφαρμογής αυτών με παράλληλη ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την υφιστάμενη διαχείριση των ΥΑΕ, με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.

3.    Τη δημιουργία θέσεων εργασίας για τη μεταφορά και εδαφική εφαρμογή των ΥΑΕ.

4.    Την κοινωνική αποδοχή μέσω της παρακολούθησης της ελεγχόμενης εδαφικής εφαρμογής των ΥΑΕ και της παρουσίασης των αποτελεσμάτων, αναλύσεων και προτάσεων.

Το έργο εντάσσεται στην Πράξη «Εκπόνηση Σχεδίων Ερευνητικών και Τεχνολογικών Αναπτυξιακών Έργων Καινοτομίας (ΑγροΕΤΑΚ) MIS 453350, στο πλαίσιο του ΕΠ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ (ΕΠΑΝΑΔ ΕΣΠΑ 2007-2013). Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και από εθνικούς πόρους (ΕΣΠΑ 2007-2014) το οποίο συντονίζεται από το ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου, Ηράκλειο με υπεύθυνο παρακολούθησης: Δρ Εμμανουήλ Καμπουράκης.

Για πληροφορίες και διευκρινήσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται σχετικά με το έργο στο Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου, Ηράκλειο Κρήτη. τηλ.: 2810 302300

(email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. & Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).

Δρ. Ιωσήφ Εμμ. Καπελλάκης

PhD, MSc, BSc(Hons), BEng

 

Το παρόν μας εστάλη με e-mail 19-11-2015

Last modified on Τετάρτη, 25 Νοέμβριος 2015 23:09

Αγροτικές Ειδήσεις

  • Σε τροχιά "ανάστασης" φαίνεται πως έχουν µπει οι συνεταιρισµοί στη χώρα µας, βελτιώνοντας σταδιακά την αρνητική εικόνα κακοδιαχείρισης, υπερχρέωσης και χρεοκοπίας των τελευταίων δεκαετιών, που είχε οδηγήσει σε απαξίωση τη συνεταιριστική ιδέα.

  • Την παράταση του χρόνου της εμπρόθεσμης καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς έτους 2018, έως τις 31 Ιουλίου 2019, αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛ.Γ.Α, κατά τη συνεδρίασή του στις 22/03/2019 με την με την αριθ. 42/22.3.2019 απόφασή του.

  • Τα τιμολόγια των αρδευτικών υπηρεσιών προσδιορίζονται από τους παρόχους των υπηρεσιών αυτών (ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ, ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού) και αυτό πρέπει να γίνει έως το τέλος Ιουνίου 2019. Αυτό τονίστηκε στη συνάντηση εργασίας που πραγματοποίησε ο Αν. ΥΠΕΝ κ. Σωκράτης Φάμελλος με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστό και Προέδρους ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ της Θεσσαλίας. Επίσης το «περιβαλλοντικό τέλος», δηλαδή η οικονομική συνεισφορά του τελικού χρήστη ανά κυβικό μέτρο καταναλωθέντος ύδατος, που αντιστοιχεί στο περιβαλλοντικό κόστος και στο κόστος πόρου, θα το τεκμηριώσει ο φορέας άρδευσης. Όπως επισημαίνει το ΥΠΕΝ, οι πάροχοι των αρδευτικών υπηρεσιών πρέπει να υπολογίσουν το…

  • Υπογράφτηκαν σήμερα από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρο Αραχωβίτη, οι αποφάσεις που καθορίζουν το ύψος των συνδεδεμένων με την παραγωγή ενισχύσεων για επτά σημαντικές καλλιέργειες το έτος 2018. Δείτε  στον παρακάτω πίνακα αναλυτικά τα ποσά ανά στρέμμα:

  • Η ελιά (Olea europaea L.) είναι το πιο εμβληματικό δένδρο της Μεσογείου και καλλιεργείται από την αρχαιότητα σε όλες τις χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο θάλασσα.

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Έρευνα

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
Our website is protected by DMC Firewall!