4 νέα βαριά στοιχεία στον Περιοδικό Πίνακα

Τέσσερα νέα χημικά στοιχεία προστέθηκαν στον Περιοδικό Πίνακα του Μεντελέγιεφ σε μια πολύ σημαντική αλλαγή για τον τομέα της Χημείας και την επιστήμη γενικότερα.

 

Τα τέσσερα νέα χημικά στοιχεία, με τα οποία συμπληρώνεται η έβδομη γραμμή του Περιοδικού Πίνακα έχουν ατομικούς αριθμούς 113, 115, 117 και 118.

Τα τέσσερα στοιχεία επιβεβαίωσε η Διεθνής Ένωση Καθαρής και Εφαρμοσμένης Χημείας (International Union of Pure and Applied Chemistry-IUPAC) στις 30 Δεκεμβρίου, ωστόσο ακόμα δεν τους έχουν αποδοθεί ονομασίες ή σύμβολα. Την «ονοματοδοσία» θα αναλάβει πάντως η διεθνής ομάδα χημικών που τα ανακάλυψε η οποία απαρτίζεται από αμερικανούς, ρώσους και ιάπωνες επιστήμονες.

Πιο συγκεκριμένα, η πατρότητα της πραγματικής ανακάλυψης αποδίδεται τώρα σε ερευνητές του Εθνικού Εργαστηρίου «Λόρενς Λίβερμορ» στις ΗΠΑ και του Κοινού Ινστιτούτου Πυρηνικής Έρευνας της Ρωσίας, οι οποίοι έχουν δικαίωμα να το ονομάσουν επίσημα.

Ο ατομικός αριθμός είναι ο αριθμός των πρωτονίων που υπάρχουν στον πυρήνα κάθε στοιχείου και αποτελεί το βασικό κριτήριο για την κατάταξη των στοιχείων στον Περιοδικό Πίνακα της Χημείας.

 

—Τεχνητά στοιχεία

To πρώτο στοιχείο του πίνακα είναι το υδρογόνο, του οποίου ο πυρήνας έχει ένα πρωτόνιο, ενώ το βαρύτερο στοιχείο που απαντάται στη Γη είναι το ουράνιο, με ατομικό αριθμό 92.

Ακόμα βαρύτερα στοιχεία μπορούν να παραχθούν στο εργαστήριο από τη σύγκρουση ελαφρύτερων στοιχείων, είναι όμως ασταθή και διασπώνται σε ελαφρύτερα στοιχεία. Σε γενικές γραμμές, όσο βαρύτερο είναι ένα τεχνητό στοιχείο τόσο λιγότερο ζει.

Ένα τέτοιο είναι και το 118 που μαζί με τα 115 και 117 ανακαλύφθηκε στο Εθνικό Εργαστήριο του Όουκ Ριτζ στις ΗΠΑ. Το ελαφρύτερο στοιχείο της τετράδας, το 113, ανακαλύφθηκε στο Ινστιτούτο RIKEN της Ιαπωνίας και είναι το πρώτο που θα βαφτιστεί επίσημα από επιστήμονες στην Ασία.

Πρόκειται για τις πρώτες προσθήκες στοιχείων στον Περιοδικό Πίνακα μετά τα 114 και 116 που ανακαλύφθηκαν το 2011.

Ήδη επιστήμονες σε όλο τον κόσμο εργάζονται για τη δημιουργία των στοιχείων 119 και 120, έργο που δυσχεραίνεται μαζί με την αύξηση του ατομικού αριθμού.

Πάντως, όπως έδειξαν και οι τελευταίες επιτυχημένες προσπάθειες, η ύπαρξη ακόμα βαρύτερων, αλλά σταθερότερων στοιχείων δεν θα πρέπει να αποκλειστεί.

 

Πηγή: econews

Αγροτικές Ειδήσεις

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 202 επισκέπτες και κανένα μέλος

Δωρεά στο e-geoponoi

Κέρασε μας ένα καφέ με 1,50 €Είσοδος μέλους

  

 

 

 

Έρευνα

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
DMC Firewall is a Joomla Security extension!