Οι Δασικοί χάρτες καταδεικνύουν την αναρχία πολιτών και κράτους

Την αναρχία στη δόμηση που επικρατεί σε πολλές περιοχές της χώρας με υψηλή αξία γης ανέδειξε η ανάρτηση 33 δασικών χαρτών, η οποία ολοκληρώνεται την ερχόμενη Πέμπτη.

Προκαλούν εντύπωση, αν και δεν εκπλήσσουν τους γνωρίζοντες τα πολεοδομικά ζητήματα, τα στοιχεία που αφορούν τους αυθαίρετους οικισμούς – αλλιώς «οικιστικές πυκνώσεις» – εντός δασών και δασικών εκτάσεων.

«Δάσος» αυθαιρεσίας

Στην Ανατολική Αττική, η… σκληρή γλώσσα των αριθμών καταδεικνύει το «δάσος» της αυθαιρεσίας. Στα περίπου 130.000 στρέμματα που καλύπτει ο δασικός χάρτης, τα 8.314  καταλαμβάνουν αυθαίρετοι οικισμοί σε δάση και μόλις τα 2.112 στρέμματα είναι εγκεκριμένα σχέδια πόλης ή μη εγκεκριμένα, δηλαδή βρίσκονται στη διαδικασία ένταξης στο σχέδιο. Παρότι φαίνεται παράδοξο, οι εκτάσεις των παράνομων κοινοτήτων που έχουν αναπτυχθεί, ακόμη και εντός καταπατημένων δημόσιων δασικών εκτάσεων, είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερες σε σύγκριση με εκείνη που καταλαμβάνουν οι νόμιμοι οικισμοί.

Μόνο στον Δήμο Λαυρεωτικής καταγράφονται περί τους 40 οικισμούς στις περιοχές του Λαυρίου και της Κερατέας. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και άλλος δήμος της Ανατολικής Αττικής, με ιδιαιτέρως υψηλή αξία γης. Εκεί, όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου, η Δημοτική Αρχή αποτύπωσε το μεγαλύτερο τμήμα του δάσους στις περιοχές με εγκεκριμένο σχέδιο.

Επιπλέον, πολλοί δήμοι εκμεταλλεύτηκαν τον ορισμό των πυκνώσεων, ο οποίος προβλέπει κατ’ ελάχιστον 50 αυθαίρετα σε 25 στρέμματα και αύξηση της έκτασης όσο αυξάνει ο αριθμός των κτισμάτων. Προκειμένου να συμπεριλάβουν αυθαίρετα που βρίσκονται σε διάσπαρτα σημεία και όχι συγκεντρωμένα, τα πολεοδομικά γραφεία των δήμων άρχισαν να διαμορφώνουν στους χάρτες περίεργα πολύγωνα οικισμών ενώνοντας κτίρια με λεπτές λωρίδες γης. Στόχος τους είναι να χωρέσουν στις πυκνώσεις και μεμονωμένα αυθαίρετα που διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να εξαιρεθούν από την ανάρτηση του δασικού χάρτη. Τέτοιες πυκνώσεις αποτυπώνονται σε περιοχές της Δυτικής Αττικής, όπως στη Μάνδρα και στον Ασπρόπυργο.

Συνολικά, βάσει των στοιχείων που παρείχαν οι περισσότεροι δήμοι στις 33 περιοχές όπου έγινε ανάρτηση δασικών χαρτών προκύπτει ότι οι οικιστικές πυκνώσεις καλύπτουν συνολικά περί τα 62.000 στρέμματα. Ωστόσο, από τους 120 δήμους που έπρεπε να στείλουν στην ΕΚΧΑ (Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση) αποτυπωμένες τις οικιστικές πυκνώσεις που υπάρχουν στην περιοχή τους, λείπουν οι εννιά. Σε αυτούς περιλαμβάνονται, όλως περιέργως, δήμοι με περιοχές-φιλέτα, όπως της Μυκόνου, της Σιθωνίας Χαλκιδικής και της Πύλου Νέστορος στη Μεσσηνία.

Αναζητούνται λύσεις

Ο όρος «οικιστική πύκνωση» έλυσε τα χέρια της Διοίκησης που καίγεται να τρέξει τη διαδικασία ανάρτησης και κύρωσης των δασικών χαρτών. Ο,τι αποτυπώνεται από τους δήμους, με μοβ χρώμα, ως πύκνωση, εξαιρείται από τη διαδικασία της ανάρτησης και μένει ανοιχτός ο δρόμος για την κύρωση του υπόλοιπου χάρτη. Η διαδικασία έως σήμερα καθυστερούσε καθώς ήταν αδύνατο για τις αρμόδιες Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων να εξετάσουν, σε σύντομο χρονικό διάστημα, τις χιλιάδες αντιρρήσεις που κατέθεταν οι αυθαιρετούχοι. Η τύχη των αυθαίρετων χωριών μετατίθεται για το μέλλον, οπότε θα πρέπει το υπουργείο να αναζητήσει λύσεις.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

 

 

Αγροτικές Ειδήσεις

  • Τα τιμολόγια των αρδευτικών υπηρεσιών προσδιορίζονται από τους παρόχους των υπηρεσιών αυτών (ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ, ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού) και αυτό πρέπει να γίνει έως το τέλος Ιουνίου 2019. Αυτό τονίστηκε στη συνάντηση εργασίας που πραγματοποίησε ο Αν. ΥΠΕΝ κ. Σωκράτης Φάμελλος με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστό και Προέδρους ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ της Θεσσαλίας. Επίσης το «περιβαλλοντικό τέλος», δηλαδή η οικονομική συνεισφορά του τελικού χρήστη ανά κυβικό μέτρο καταναλωθέντος ύδατος, που αντιστοιχεί στο περιβαλλοντικό κόστος και στο κόστος πόρου, θα το τεκμηριώσει ο φορέας άρδευσης. Όπως επισημαίνει το ΥΠΕΝ, οι πάροχοι των αρδευτικών υπηρεσιών πρέπει να υπολογίσουν το…

  • Υπογράφτηκαν σήμερα από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρο Αραχωβίτη, οι αποφάσεις που καθορίζουν το ύψος των συνδεδεμένων με την παραγωγή ενισχύσεων για επτά σημαντικές καλλιέργειες το έτος 2018. Δείτε  στον παρακάτω πίνακα αναλυτικά τα ποσά ανά στρέμμα:

  • Η ελιά (Olea europaea L.) είναι το πιο εμβληματικό δένδρο της Μεσογείου και καλλιεργείται από την αρχαιότητα σε όλες τις χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο θάλασσα.

  • Μόνο στη Δυτική Ελλάδα, μέχρι στιγμής, έχουν υποβληθεί περισσότερες από 2.600 αιτήσεις για αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, περισσότερες από 1.800 στους νομούς Αχαΐας και Ηλείας, ενώ άλλες 620 αιτήσεις έχουν υποβληθεί από παραγωγούς της Αιτωλοακαρνανίας.

  • Στα Αρωματικά & Φαρμακευτικά Φυτά είναι αφιερωμένη η 5η επιστημονική συνάντηση ενημέρωσης της παραγωγικής βάσης, που διοργανώνει το Κέντρο ΔΗΜΗΤΡΑ Δράμας σε συνεργασία με το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Ανατολικής Μακεδονίας.

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Έρευνα

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
DMC Firewall is a Joomla Security extension!