Η παρατεταμένη ανομβρία καίει ολόκληρη την Κρήτη. Ξηρασία χειρότερη από το 1990

Κατά 75% είναι μειωμένες φέτος οι βροχοπτώσεις στην Κρήτη σε σχέση με το μέσο όρο της τελευταίας 7ετίας και με βάσει τα δεδομένα 35 μετεωρολογικών σταθμών από μετρήσεις που αφορούν μέχρι και τον περασμένο Ιανουάριο.

 

Τα στοιχεία είναι απογοητευτικά και ιδιαιτέρως ανησυχητικά αν υπολογιστούν οι ελάχιστες βροχές που έπεσαν το τρίμηνο που ακολούθησε μέχρι σήμερα. Σημαντικό είναι και το γεγονός ότι διανύουμε το τρίτο κατά σειρά έτος με μειωμένες βροχές. Σύμφωνα με στοιχεία της Δ/νσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης το τελευταίο έτος που χαρακτηρίστηκε υγρό με σημαντικές βροχωπτώσεις, ήταν το 12μηνο (Σεπτέμβριος 2014 – Αύγουστος 2015).

Από κει κι έπειτα ακολούθησαν δύο ξηρά έτη από Σεπτέμβριο 2015 έως και τον Αύγουστο του 2017

Η φετινή χρονιά, χαρακτηρίζεται – σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά – ως πολύ ξηρό έτος, αφού οι βροχές που έπεσαν στην Κρήτη τους μήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο είναι ελάχιστες.

Ενδεικτικό είναι ότι από τον Σεπτέμβριο 2017 μέχρι και τον Μάρτιο 2018 έπεσαν μόλις 3,8 δισ. κυβικά μέτρα νερού, ενώ το χαρακτηρισμένο ώς ξηρό έτος 1989-1990 η ποσότητα των βροχοπτώσεων ήταν 4,1 δισ. κ.μ! Όσο για καλό βροχομετρικά έτος 2002-2003, η ποσότητα ήταν 12 δισ. κμ.μ.

Τα προληπτικά μέτρα αντιμετώπισης της λειψυδρίας που προτείνει η Δ/νση Υδάτων της Αποκεντρωμένης διοίκησης Κρήτης αφορούν α) στην διατήρηση της προσφοράς νερού, β) στην ελάττωση της ζήτησης και γ) στον περιορισμό της σπατάλης του.

Α. Διατήρηση προσφοράς νερού

Στο πλαίσιο αυτών, πρέπει να επιταχυνθεί η ολοκλήρωση των υδραυλικών έργων, η ετοιμότητα σε εναλλακτικές πηγές υδροδότησης, η συστηματική παρακολούθηση των δικτύων για τυχόν διαρροές και η ετοιμότητα του τεχνικού προσωπικού για την άμεση αντιμετώπισή τους.

Η ενημέρωση των χρηστών του νερού θα πρέπει να είναι συνεχής και εξαντλητική για σημαντικότητα του προβλήματος που θα αντιμετωπίσουν το επόμενο διάστημα. Να γίνεται προληπτικός έλεγχος δεξαμενών και δικτύων για διαρροές και επιδιορθώσεις.

Β. Ελάττωση της ζήτησης

Τα μέτρα ελάττωσης της ζήτησης περιλαμβάνουν:

 • Έλεγχο και συστηματική καταγραφή της στάθμης των πηγών υπόγειων και επιφανειακών.
 • Καθορισμό προστίμων για την αλόγιστη χρήση νερού Καθορισμό ελλειμματικής άρδευσης
 • Περιορισμό εποχιακών υδροβόρων καλλιεργιών και
 • Ενημέρωση από τους ξενοδόχους στους πελάτες τους για περιορισμό της κατανάλωσης νερού.

Γ. Περιορισμός σπατάλης

Τα κατασταλτικά μέτρα τώρα αφορούν:

 • στην απαγόρευση των ποτισμάτων και στην επιβολή προστίμων
 • στην επιβολή και τήρηση της ελλειμματικής άρδευσης ανά καλλιέργεια και περιοχή
 • στην απαγόρευση πλύσης αυτοκινήτων και κοινόχρηστων χώρων
 • στις περιοδικές διακοπές νερού
 • στην εφαρμογή κλιμακωτού τιμολογίου και
 • στην εφαρμογή με όρους της δυνατότητας ανόρυξης μικρών ιδιόκτητων γεωτρήσεων.

Τέλος εκτός από απ’ όλα αυτά προτείνεται οι αρμόδιες υπηρεσίες να εντατικοποιήσουν τον έλεγχο τήρησης των όρων των αδειών χρήσης νερού για τις ιδιωτικές γεωτρήσεις και ειδικότερα της απολήψιμης ποσότητας.

Πηγή: ekriti.gr

Αγροτικές Ειδήσεις

 • Σε τροχιά "ανάστασης" φαίνεται πως έχουν µπει οι συνεταιρισµοί στη χώρα µας, βελτιώνοντας σταδιακά την αρνητική εικόνα κακοδιαχείρισης, υπερχρέωσης και χρεοκοπίας των τελευταίων δεκαετιών, που είχε οδηγήσει σε απαξίωση τη συνεταιριστική ιδέα.

 • Την παράταση του χρόνου της εμπρόθεσμης καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς έτους 2018, έως τις 31 Ιουλίου 2019, αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛ.Γ.Α, κατά τη συνεδρίασή του στις 22/03/2019 με την με την αριθ. 42/22.3.2019 απόφασή του.

 • Τα τιμολόγια των αρδευτικών υπηρεσιών προσδιορίζονται από τους παρόχους των υπηρεσιών αυτών (ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ, ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού) και αυτό πρέπει να γίνει έως το τέλος Ιουνίου 2019. Αυτό τονίστηκε στη συνάντηση εργασίας που πραγματοποίησε ο Αν. ΥΠΕΝ κ. Σωκράτης Φάμελλος με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστό και Προέδρους ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ της Θεσσαλίας. Επίσης το «περιβαλλοντικό τέλος», δηλαδή η οικονομική συνεισφορά του τελικού χρήστη ανά κυβικό μέτρο καταναλωθέντος ύδατος, που αντιστοιχεί στο περιβαλλοντικό κόστος και στο κόστος πόρου, θα το τεκμηριώσει ο φορέας άρδευσης. Όπως επισημαίνει το ΥΠΕΝ, οι πάροχοι των αρδευτικών υπηρεσιών πρέπει να υπολογίσουν το…

 • Υπογράφτηκαν σήμερα από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρο Αραχωβίτη, οι αποφάσεις που καθορίζουν το ύψος των συνδεδεμένων με την παραγωγή ενισχύσεων για επτά σημαντικές καλλιέργειες το έτος 2018. Δείτε  στον παρακάτω πίνακα αναλυτικά τα ποσά ανά στρέμμα:

 • Η ελιά (Olea europaea L.) είναι το πιο εμβληματικό δένδρο της Μεσογείου και καλλιεργείται από την αρχαιότητα σε όλες τις χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο θάλασσα.

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Έρευνα

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
Our website is protected by DMC Firewall!