Στεγνώνει η Κύπρος από νερό

Το σκληρό της πρόσωπο δείχνει η κλιματική αλλαγή στην Κύπρο, καθώς η χώρα πλήττεται από ξηρασία για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι Κύπριοι καλλιεργητές γνωρίζουν ότι και φέτος θα έχουν πολύ μικρές διαθέσιμες ποσότητες νερού

για τις εκμεταλλεύσεις τους. Αυτήν τη φορά, μάλιστα, θα είναι ακόμα λιγότερες από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, τη στιγμή που τα νοικοκυριά φαίνεται ότι θα γλιτώσουν τις διακοπές ύδρευσης… εις βάρος τους.

Σε ετήσια βάση, οι μονάδες αφαλάτωσης που λειτουργούν στην Κύπρο παράγουν 68 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού. Παρ’ όλα αυτά, το νερό αυτό δεν επαρκεί για να καλύψει τις αυξανόμενες απαιτήσεις της οικιακής κατανάλωσης. Σύμφωνα με τον Ανώτερο Τεχνικό Μηχανικό στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων του υπουργείου Γεωργίας της Κύπρου, Φαίδρο Ρουσή, για την κάλυψη των ανθρωπίνων αναγκών απαιτούνται συνολικά 83 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, επομένως θα χρειαστεί να αντληθεί πολύ νερό από τις δεξαμενές αποθήκευσης υδάτων της χώρας. «Πέρυσι, οι ανάγκες ανέρχονταν σε 81 εκατομμύρια, όμως συνεχίζουν να αυξάνονται, κυρίως λόγω του τουρισμού», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Ρουσής.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Cyprus Mail, το νερό που είναι αποθηκευμένο στις κυπριακές δεξαμενές νερού αγγίζει το 22,8% της συνολικής χωρητικότητας. Το περασμένο έτος, η κατάσταση ήταν ελαφρώς καλύτερη, καθώς το ποσοστό ανερχόταν σε 29,7%. Συνεπώς, η θέση των αγροτών είναι δυσχερέστερη από ό,τι το 2017, όταν και καλύφθηκε το 33% των αναγκών τους από το αποθηκευμένο νερό. Φέτος, σύμφωνα με τον κ. Ρουσή, η παροχή θα μειωθεί στο 25%.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Κύπριου υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστα Καδή, η διανομή του νερού θα πρέπει να σχεδιαστεί προσεκτικά. Αυτήν τη στιγμή, προτεραιότητα είναι η διάσωση των πορτοκαλιών και των ελιών, καθώς και η παροχή νερού στα θερμοκήπια.

Μέχρι τέλος Μαΐου κλείνει η κάνουλα για την πατάτα

Αξίζει να σημειωθεί ότι το νερό για εποχιακές καλλιέργειες, όπως αυτές της πατάτας και αρκετών άλλων λαχανικών, θα συνεχίσει να είναι διαθέσιμο μέχρι τα τέλη Μαΐου. Από εκεί και πέρα, η κάνουλα των δεξαμενών κλείνει.

ypaithros.gr

Αγροτικές Ειδήσεις

  • Σε τροχιά "ανάστασης" φαίνεται πως έχουν µπει οι συνεταιρισµοί στη χώρα µας, βελτιώνοντας σταδιακά την αρνητική εικόνα κακοδιαχείρισης, υπερχρέωσης και χρεοκοπίας των τελευταίων δεκαετιών, που είχε οδηγήσει σε απαξίωση τη συνεταιριστική ιδέα.

  • Την παράταση του χρόνου της εμπρόθεσμης καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς έτους 2018, έως τις 31 Ιουλίου 2019, αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛ.Γ.Α, κατά τη συνεδρίασή του στις 22/03/2019 με την με την αριθ. 42/22.3.2019 απόφασή του.

  • Τα τιμολόγια των αρδευτικών υπηρεσιών προσδιορίζονται από τους παρόχους των υπηρεσιών αυτών (ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ, ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού) και αυτό πρέπει να γίνει έως το τέλος Ιουνίου 2019. Αυτό τονίστηκε στη συνάντηση εργασίας που πραγματοποίησε ο Αν. ΥΠΕΝ κ. Σωκράτης Φάμελλος με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστό και Προέδρους ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ της Θεσσαλίας. Επίσης το «περιβαλλοντικό τέλος», δηλαδή η οικονομική συνεισφορά του τελικού χρήστη ανά κυβικό μέτρο καταναλωθέντος ύδατος, που αντιστοιχεί στο περιβαλλοντικό κόστος και στο κόστος πόρου, θα το τεκμηριώσει ο φορέας άρδευσης. Όπως επισημαίνει το ΥΠΕΝ, οι πάροχοι των αρδευτικών υπηρεσιών πρέπει να υπολογίσουν το…

  • Υπογράφτηκαν σήμερα από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρο Αραχωβίτη, οι αποφάσεις που καθορίζουν το ύψος των συνδεδεμένων με την παραγωγή ενισχύσεων για επτά σημαντικές καλλιέργειες το έτος 2018. Δείτε  στον παρακάτω πίνακα αναλυτικά τα ποσά ανά στρέμμα:

  • Η ελιά (Olea europaea L.) είναι το πιο εμβληματικό δένδρο της Μεσογείου και καλλιεργείται από την αρχαιότητα σε όλες τις χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο θάλασσα.

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Έρευνα

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
DMC Firewall is a Joomla Security extension!