Πιο αυστηρά μέτρα για τα Αστικά απόβλητα φέρνει η ΕΕ

Νέα δέσμη μέτρων για την ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας ενέκριναν τα κράτη-μέλη στα πλαίσια της νομοθεσίας της ΕΕ για τα αστικά απόβλητα και τις συσκευασίες.

 

Η νέα νομοθεσία ενισχύει την «ιεράρχηση των αποβλήτων», και συγκεκριμένα απαιτεί από τα κράτη μέλη να καταργήσουν σταδιακά την υγειονομική ταφή και να λάβουν ειδικά μέτρα με προτεραιότητα την πρόληψη, την επαναχρησιμοποίηση υλικών και την ανακύκλωση.

Οι νέοι ενωσιακοί κανόνες αποτελούν την πλέον σύγχρονη νομοθεσία για τα απόβλητα στο πεδίο της κυκλικής οικονομίας και της ανακύκλωσης. Έως το 2025 στόχος είναι το 55% των αστικών αποβλήτων να ανακυκλώνεται, ποσοστό που αναμένεται να αυξηθεί κατά 5% κάθε πέντε χρόνια έως το 2035.

Στο εξής, θα προωθηθεί επίσης η χρήση των οικονομικών μέσων, όπως τα προγράμματα διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού.

«Η τελική έγκριση νέων ενωσιακών κανόνων για τα απόβλητα από το Συμβούλιο σηματοδοτεί μια σημαντική στιγμή για την κυκλική οικονομία στην Ευρώπη. Οι νέοι στόχοι για την ανακύκλωση και την υγειονομική ταφή χαράζουν μια αξιόπιστη και φιλόδοξη πορεία για την καλύτερη διαχείριση των αποβλήτων στην Ευρώπη. Από εδώ και στο εξής, η κύρια αποστολή μας είναι να διασφαλίσουμε ότι οι υποσχέσεις που περιλαμβάνονται στην εν λόγω δέσμη μέτρων για τα απόβλητα θα επιτευχθούν στην πράξη», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Περιβάλλοντος, Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας, Καρμένου Βέλα.

Τα επικίνδυνα οικιακά απόβλητα θα πρέπει να συλλέγονται χωριστά έως το 2022, τα βιολογικά απόβλητα έως το 2023 και τα κλωστοϋφαντουργικά έως το 2025.

Νέοι στόχοι θεσπίστηκαν επίσης όσον αφορά την ανακύκλωση όλων των απορριμάτων που προέρχονται από συσκευασίες παντός υλικού.

Για την ανακύκλωση όλων των συσκευασιών, στόχος είναι η Ευρώπη να αγγίξει το 70% έως το 2030.

Σγκεκριμένα για τα πλαστικά, στόχος είναι να ανακυκλώνεται το 55% εκ του συνόλου ως το 2030 ενώ για το αλουμίνιο, το γυαλί και το χαρτόνι στόχος είναι το 60%, το 75% και το 85% αντίστοιχα.

Η Επιτροπή είχε υποβάλει την αρχική της πρόταση για τα απόβλητα το 2014, η οποία αντικαταστάθηκε με πιο φιλόδοξες προτάσεις τον Δεκέμβριο του 2015 και εγκρίθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Ευρωπαϊκή Πράσινη Εβδομάδα 2018

Στα πλαίσια των δράσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κυκλική οικονομία, πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα σε όλες τις χώρες της Ένωσης η Ευρωπαϊκή Πράσινη Εβδομάδα. Οι δράσεις εγκαινιάστηκαν επίσημα στις 21 Μαΐου στην Ουτρέχτη και  στις 25 Μαΐου στη Μαδρίτη.

Από τις 22 έως τις 24 Μαΐου έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες και η Σύνοδος Κορυφής για τις Πράσινες Πόλεις υψηλού επιπέδου της ΕΕ.

Στην Ελλάδα έχουν προγραμματιστεί έως τα μέσα Ιουνίου εννέα δράσεις και εκδηλώσεις στην Αθήνα, στις Σέρρες, στη Σίφνο, στη Λάρισα, στη Μονεμβασιά και στη Κρήτη.

Οι δράσεις αυτές απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες και σε όλες τις τοπικές κοινότητες. Στόχος είναι οι πολίτες να έρθουν σε επαφή με την κυκλική οικονομία και την ανακύκλωση, να κινητοποιηθούν μέσω περιβαλοντικών δράσεων και να κατανοήσουν καλύτερα την έννοια της πράσινης επιχειρηματικότητας και της μετάβασης σε μια πιο φιλική προς το περιβάλλον συμπεριφορά.

Από Σοφία Ελανίδου | EurActiv.gr

Αγροτικές Ειδήσεις

  • Σε τροχιά "ανάστασης" φαίνεται πως έχουν µπει οι συνεταιρισµοί στη χώρα µας, βελτιώνοντας σταδιακά την αρνητική εικόνα κακοδιαχείρισης, υπερχρέωσης και χρεοκοπίας των τελευταίων δεκαετιών, που είχε οδηγήσει σε απαξίωση τη συνεταιριστική ιδέα.

  • Την παράταση του χρόνου της εμπρόθεσμης καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς έτους 2018, έως τις 31 Ιουλίου 2019, αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛ.Γ.Α, κατά τη συνεδρίασή του στις 22/03/2019 με την με την αριθ. 42/22.3.2019 απόφασή του.

  • Τα τιμολόγια των αρδευτικών υπηρεσιών προσδιορίζονται από τους παρόχους των υπηρεσιών αυτών (ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ, ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού) και αυτό πρέπει να γίνει έως το τέλος Ιουνίου 2019. Αυτό τονίστηκε στη συνάντηση εργασίας που πραγματοποίησε ο Αν. ΥΠΕΝ κ. Σωκράτης Φάμελλος με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστό και Προέδρους ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ της Θεσσαλίας. Επίσης το «περιβαλλοντικό τέλος», δηλαδή η οικονομική συνεισφορά του τελικού χρήστη ανά κυβικό μέτρο καταναλωθέντος ύδατος, που αντιστοιχεί στο περιβαλλοντικό κόστος και στο κόστος πόρου, θα το τεκμηριώσει ο φορέας άρδευσης. Όπως επισημαίνει το ΥΠΕΝ, οι πάροχοι των αρδευτικών υπηρεσιών πρέπει να υπολογίσουν το…

  • Υπογράφτηκαν σήμερα από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρο Αραχωβίτη, οι αποφάσεις που καθορίζουν το ύψος των συνδεδεμένων με την παραγωγή ενισχύσεων για επτά σημαντικές καλλιέργειες το έτος 2018. Δείτε  στον παρακάτω πίνακα αναλυτικά τα ποσά ανά στρέμμα:

  • Η ελιά (Olea europaea L.) είναι το πιο εμβληματικό δένδρο της Μεσογείου και καλλιεργείται από την αρχαιότητα σε όλες τις χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο θάλασσα.

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Έρευνα

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd