Το σχέδιο της Κομισιόν για τη διαφύλαξη των πληθυσμών των επικονιαστών

Με την Ευρωπαϊκή Ένωση να βρίσκεται μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, όσον αφορά τη βιοποικιλότητα των εδαφών της, νεότερα στοιχεία δείχνουν ότι ένα στα δέκα έντομα επικονίασης βρίσκονται στα πρόθυρα της εξαφάνισης,

ενώ το 1/3 των ειδών μελισσών και πεταλούδων παρουσιάζουν μείωση στους πληθυσμούς τους. 

Ανταποκρινόμενη στα αιτήματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των θορυβημένων κρατών-μελών, που ζητούν τη λήψη μέτρων για την προστασία των επικονιαστών και των οικοτόπων τους, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε στη διατύπωση της πρώτης –στα χρονικά– ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για την αντιμετώπιση αυτής της δύσκολης συγκυρίας.

Αναλυτικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει τη λήψη μέτρων για:

  • Τη βελτίωση της γνώσης σχετικά με τη μείωση των επικονιαστών, συμπεριλαμβανομένων των αιτιών και των συνεπειών. Μια διαδικασία παρακολούθησης των επικονιαστών μπορεί να παράσχει ποιοτικά δεδομένα σχετικά με την κατάσταση και τις τάσεις των ειδών. Η Κομισιόν προτείνει, επίσης, την εισαγωγή ενός καταλόγου των οικότοπων που είναι σημαντικοί για τους επικονιαστές και την αξιολόγηση της κατάστασής τους με βάση εκθέσεις που θα υποβάλλονται από τα κράτη-μέλη στο πλαίσιο της οδηγίας για τους οικότοπους. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγείται την έναρξη ενός σχεδίου για την παρακολούθηση της παρουσίας των φυτοφαρμάκων στο φυσικό περιβάλλον. Το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» θα συνεχίσει να προωθεί την έρευνα και την καινοτομία στον τομέα αυτόν.
  • Την αντιμετώπιση των αιτίων της μείωσης, με πρωτοβουλίες όπως σχέδια δράσης για την προστασία των οικότοπων των απειλούμενων επικονιαστών και τον προσδιορισμό προσεγγίσεων σχετικά με τη διατήρηση και τη διαχείριση των πληθυσμών τους, ώστε να βοηθηθούν τα κράτη-μέλη. Η Κομισιόν προτείνει επίσης τον μετριασμό της δράσης της ΕΕ στους τομείς της υγείας, της γεωργίας, της έρευνας, των κλιματικών και των περιβαλλοντικών πολιτικών ώστε να επιτευχθούν καλύτερα αποτελέσματα.
  • Την ευαισθητοποίηση των πολιτών και την προώθηση της συνεργασίας. Η Κομισιόν θα καθοδηγήσει και θα ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις -ιδίως του τομέα των αγροδιατροφικών προϊόντων- να συμβάλουν στην προστασία των επικονιαστών. Στα σχολεία θα παρέχεται εκπαιδευτικό υλικό για τους επικονιαστές, ενώ θα ενθαρρύνεται η εθελοντική δράση σε έργα που ωφελούν τις κοινότητες και το περιβάλλον.

«Το μέλλον των αγροτών μας και η ευημερία των αγροτικών μας κοινοτήτων εξαρτώνται από τα υγιή οικοσυστήματα με την πλούσια βιοποικιλότητα. Η ακούραστη δουλειά των επικονιαστών διασφαλίζει την ύπαρξη του πλούτου αυτού. Είναι επείγουσα ανάγκη να ενεργήσουμε για να εμποδίσουμε τη μείωσή τους», δήλωσε σχετικά ο Ευρωπαίος επίτροπος Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν.

 

Πηγή: ypaithros.gr / euractiv.gr

Αγροτικές Ειδήσεις

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Έρευνα

  • Το πρόγραμμα αυτό, που εντάσσεται στο ευρύτερο πρόγραμμα «Ευρώπη για τους Πολίτες», προσφέρει έως 130.000 ευρώ ανά έτος και για τέσσερα χρόνια σε προτάσεις δράσης COST

  • Μεγάλη είναι η δυναμική των κοιτασμάτων μετάλλων που υπάρχουν στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Βασίλειο Μέλφο, ο οποίος βραβεύτηκε πρόσφατα από την Ακαδημία Αθηνών. Το ενδιαφέρον εστιάζεται ιδιαίτερα στα λεγόμενα μέταλλα υψηλής τεχνολογίας που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία, αλλά και σε σπάνια μέταλλα που υπάρχουν στον ελλαδικό χώρο.

  • Η ουρία συντέθηκε για πρώτη φορά από το Γερμανό χημικό Friedrich Wöhler το 1828. Πριν από αυτό το διάστημα, οι μοναδικές οργανικές πηγές αζώτου για το έδαφος ήταν τα ούρα, η κοπριά και τα κομπόστ.

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd