Το σχέδιο της Κομισιόν για τη διαφύλαξη των πληθυσμών των επικονιαστών

Με την Ευρωπαϊκή Ένωση να βρίσκεται μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, όσον αφορά τη βιοποικιλότητα των εδαφών της, νεότερα στοιχεία δείχνουν ότι ένα στα δέκα έντομα επικονίασης βρίσκονται στα πρόθυρα της εξαφάνισης,

ενώ το 1/3 των ειδών μελισσών και πεταλούδων παρουσιάζουν μείωση στους πληθυσμούς τους. 

Ανταποκρινόμενη στα αιτήματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των θορυβημένων κρατών-μελών, που ζητούν τη λήψη μέτρων για την προστασία των επικονιαστών και των οικοτόπων τους, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε στη διατύπωση της πρώτης –στα χρονικά– ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για την αντιμετώπιση αυτής της δύσκολης συγκυρίας.

Αναλυτικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει τη λήψη μέτρων για:

  • Τη βελτίωση της γνώσης σχετικά με τη μείωση των επικονιαστών, συμπεριλαμβανομένων των αιτιών και των συνεπειών. Μια διαδικασία παρακολούθησης των επικονιαστών μπορεί να παράσχει ποιοτικά δεδομένα σχετικά με την κατάσταση και τις τάσεις των ειδών. Η Κομισιόν προτείνει, επίσης, την εισαγωγή ενός καταλόγου των οικότοπων που είναι σημαντικοί για τους επικονιαστές και την αξιολόγηση της κατάστασής τους με βάση εκθέσεις που θα υποβάλλονται από τα κράτη-μέλη στο πλαίσιο της οδηγίας για τους οικότοπους. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγείται την έναρξη ενός σχεδίου για την παρακολούθηση της παρουσίας των φυτοφαρμάκων στο φυσικό περιβάλλον. Το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» θα συνεχίσει να προωθεί την έρευνα και την καινοτομία στον τομέα αυτόν.
  • Την αντιμετώπιση των αιτίων της μείωσης, με πρωτοβουλίες όπως σχέδια δράσης για την προστασία των οικότοπων των απειλούμενων επικονιαστών και τον προσδιορισμό προσεγγίσεων σχετικά με τη διατήρηση και τη διαχείριση των πληθυσμών τους, ώστε να βοηθηθούν τα κράτη-μέλη. Η Κομισιόν προτείνει επίσης τον μετριασμό της δράσης της ΕΕ στους τομείς της υγείας, της γεωργίας, της έρευνας, των κλιματικών και των περιβαλλοντικών πολιτικών ώστε να επιτευχθούν καλύτερα αποτελέσματα.
  • Την ευαισθητοποίηση των πολιτών και την προώθηση της συνεργασίας. Η Κομισιόν θα καθοδηγήσει και θα ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις -ιδίως του τομέα των αγροδιατροφικών προϊόντων- να συμβάλουν στην προστασία των επικονιαστών. Στα σχολεία θα παρέχεται εκπαιδευτικό υλικό για τους επικονιαστές, ενώ θα ενθαρρύνεται η εθελοντική δράση σε έργα που ωφελούν τις κοινότητες και το περιβάλλον.

«Το μέλλον των αγροτών μας και η ευημερία των αγροτικών μας κοινοτήτων εξαρτώνται από τα υγιή οικοσυστήματα με την πλούσια βιοποικιλότητα. Η ακούραστη δουλειά των επικονιαστών διασφαλίζει την ύπαρξη του πλούτου αυτού. Είναι επείγουσα ανάγκη να ενεργήσουμε για να εμποδίσουμε τη μείωσή τους», δήλωσε σχετικά ο Ευρωπαίος επίτροπος Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν.

 

Πηγή: ypaithros.gr / euractiv.gr

Αγροτικές Ειδήσεις

  • Σε τροχιά "ανάστασης" φαίνεται πως έχουν µπει οι συνεταιρισµοί στη χώρα µας, βελτιώνοντας σταδιακά την αρνητική εικόνα κακοδιαχείρισης, υπερχρέωσης και χρεοκοπίας των τελευταίων δεκαετιών, που είχε οδηγήσει σε απαξίωση τη συνεταιριστική ιδέα.

  • Την παράταση του χρόνου της εμπρόθεσμης καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς έτους 2018, έως τις 31 Ιουλίου 2019, αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛ.Γ.Α, κατά τη συνεδρίασή του στις 22/03/2019 με την με την αριθ. 42/22.3.2019 απόφασή του.

  • Τα τιμολόγια των αρδευτικών υπηρεσιών προσδιορίζονται από τους παρόχους των υπηρεσιών αυτών (ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ, ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού) και αυτό πρέπει να γίνει έως το τέλος Ιουνίου 2019. Αυτό τονίστηκε στη συνάντηση εργασίας που πραγματοποίησε ο Αν. ΥΠΕΝ κ. Σωκράτης Φάμελλος με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστό και Προέδρους ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ της Θεσσαλίας. Επίσης το «περιβαλλοντικό τέλος», δηλαδή η οικονομική συνεισφορά του τελικού χρήστη ανά κυβικό μέτρο καταναλωθέντος ύδατος, που αντιστοιχεί στο περιβαλλοντικό κόστος και στο κόστος πόρου, θα το τεκμηριώσει ο φορέας άρδευσης. Όπως επισημαίνει το ΥΠΕΝ, οι πάροχοι των αρδευτικών υπηρεσιών πρέπει να υπολογίσουν το…

  • Υπογράφτηκαν σήμερα από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρο Αραχωβίτη, οι αποφάσεις που καθορίζουν το ύψος των συνδεδεμένων με την παραγωγή ενισχύσεων για επτά σημαντικές καλλιέργειες το έτος 2018. Δείτε  στον παρακάτω πίνακα αναλυτικά τα ποσά ανά στρέμμα:

  • Η ελιά (Olea europaea L.) είναι το πιο εμβληματικό δένδρο της Μεσογείου και καλλιεργείται από την αρχαιότητα σε όλες τις χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο θάλασσα.

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Έρευνα

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
Our website is protected by DMC Firewall!