Μέτρα για το νερό ζητάνε στην Αρκαδία

Κάτι παραπάνω από επιτακτική φαίνεται να είναι η δημιουργία ενός ταμιευτήρα νερού στο ανατολικό τμήμα της κοιλάδας του Τράγου ποταμού στην Αρκαδία.

Σήμερα, τα πηγαία νερά οδηγούνται στην κεντρική συλλεκτήρια τάφρο που υπάρχει στην Κανδήλα, και από εκεί, μέσω σήραγγας, στον ποταμό Τράγο, για να καταλήξουν στη θάλασσα.

Την τελευταία δεκαετία, μέσω του Συνδέσμου Δαρέων έχουν γίνει διάφορες κινήσεις προς τους αρμόδιους φορείς, για να πειστούν ότι τα νερά δεν πρέπει να χάνονται στη θάλασσα και με δεδομένο ότι οι βροχοπτώσεις μειώνονται συνεχώς, η κατάσταση μπορεί να εξελιχθεί σε μη αναστρέψιμη .

Άλλωστε, όπως έχει επισημανθεί, μέχρι το 1990, η περιοχή της κοιλάδας του Τράγου έχασε πάνω από το 80% του φυτικού κεφαλαίου της, που αποτελούταν από δεντροκαλλιέργειες μηλιάς, αχλαδιάς και ροδακινιάς. Οι πηγές που τροφοδοτούνταν από τις φυσικές καταβόθρες της αποξηραμένης πεδιάδας της Κανδήλας στέρεψαν. Ο εποχικός υδροβιότοπος εξαφανίστηκε και μαζί με αυτόν εγκατέλειψαν την περιοχή πουλιά και ζώα. Ο ποταμός Τράγος έχει καταντήσει ξεροπόταμο.

Η βασική πρόταση του Συνδέσμου Δαρέων είναι να δημιουργηθεί ένας πολύτιμος ταμιευτήρας σε μία έκταση 300 στρεμμάτων, στην περιοχή που ονομάζεται «βάλτος». Αποτελούσε και αποτελεί το μοναδικό μέχρι στιγμής σχέδιο για να σταματήσει η κατασπατάληση των επιφανειακών υδάτων της περιοχής.

Σύλλογος

Αρωγός σε αυτή την προσπάθεια ήταν και παραμένει ο Ανεξάρτητος Αγροτικός Σύλλογος Μαντινείας. Ο πρόεδρος του Συλλόγου, Χρήστος Τσάμης, επισημαίνει ότι: «Είναι αδιανόητο να αφήνουμε να χάνονται υδάτινοι πόροι σε μία εποχή που όλοι γνωρίζουμε την αξία του νερού για τους παραγωγούς. Στην περιοχή μας καταλήγουν όλα τα νερά που κατεβαίνουν από τη βόρεια πλευρά του Μαινάλου και πάνε στον ποταμό Τράγο. Όλες οι προσπάθειές μας έχουν θετική αντιμετώπιση στα λόγια, αλλά πρακτικά δεν γίνεται τίποτα».

Πηγή: gargalianoionline.gr

Αγροτικές Ειδήσεις

  • Σημαντικές ζημιές προκλήθηκαν σε αμπελοκαλλιέργειες στον δήμο Παγγαίο Καβάλας από το πέρασμα της σφοδρής χαλαζόπτωσης το απόγευμα της Παρασκευής.

  • Τριήμερη ταχύρρυθμη εκπαίδευση μελισσοκόμων, στα πλαίσια του Εθνικού Προγράμματος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, 1.3 “Εκπαιδεύσεις Μελισσοκόμων”

  • Σε τροχιά "ανάστασης" φαίνεται πως έχουν µπει οι συνεταιρισµοί στη χώρα µας, βελτιώνοντας σταδιακά την αρνητική εικόνα κακοδιαχείρισης, υπερχρέωσης και χρεοκοπίας των τελευταίων δεκαετιών, που είχε οδηγήσει σε απαξίωση τη συνεταιριστική ιδέα.

  • Την παράταση του χρόνου της εμπρόθεσμης καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς έτους 2018, έως τις 31 Ιουλίου 2019, αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛ.Γ.Α, κατά τη συνεδρίασή του στις 22/03/2019 με την με την αριθ. 42/22.3.2019 απόφασή του.

  • Τα τιμολόγια των αρδευτικών υπηρεσιών προσδιορίζονται από τους παρόχους των υπηρεσιών αυτών (ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ, ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού) και αυτό πρέπει να γίνει έως το τέλος Ιουνίου 2019. Αυτό τονίστηκε στη συνάντηση εργασίας που πραγματοποίησε ο Αν. ΥΠΕΝ κ. Σωκράτης Φάμελλος με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστό και Προέδρους ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ της Θεσσαλίας. Επίσης το «περιβαλλοντικό τέλος», δηλαδή η οικονομική συνεισφορά του τελικού χρήστη ανά κυβικό μέτρο καταναλωθέντος ύδατος, που αντιστοιχεί στο περιβαλλοντικό κόστος και στο κόστος πόρου, θα το τεκμηριώσει ο φορέας άρδευσης. Όπως επισημαίνει το ΥΠΕΝ, οι πάροχοι των αρδευτικών υπηρεσιών πρέπει να υπολογίσουν το…

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Έρευνα

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
Our website is protected by DMC Firewall!