Η φετινή ανομβρία, ξεραίνει χιλιάδες στρέμματα σιτηρών στον Θεσσαλικό κάμπο

Τη δυσοίωνη κατάσταση, που λόγω ανομβρίας το τελευταίο χρονικό διάστημα διαφαίνεται αναφορικά με τις καλλιέργειες δημητριακών στον νομό Λάρισας αλλά και όλης της Θεσσαλίας, επισημαίνουν αγρότες και γεωπόνοι της περιοχής, καθώς ο καιρός φέτος δεν είναι σύμμαχός τους.

 

Έτσι στον θεσσαλικό κάμπο «χάνεται» το πράσινο. Ο τόπος κιτρινίζει. Η γη ξερή και διψασμένη, τα φυτά φαίνεται να γερνούν πρόωρα, μοιάζουν άρρωστα. Τι χρειάζονται; Μα τι άλλο, το νερό, που φέτος ξέχασε τον αγρότη. Με αγωνία παραγωγοί βλέπουν τον καιρό να περνά χωρίς βροχές. Μακροπρόθεσμα το φάντασμα της απερήμωσης πλανάται πάνω από τον θεσσαλικό κάμπο. Αν Η Πολιτεία δεν πάρει άμεσα δραστικές αποφάσεις που θα εμπλουτίσουν τον υδροφόρο ορίζοντα, θα οδηγήσει σε καταστροφή την περιοχή, αλλά και στην ανεργία τον πρωτογενή τομέα.

Λίγες μέρες πριν φύγει ο Ιανουάριος η κατάσταση στις καλλιέργειες δημητριακών είναι δραματική. Σιτηρά και κριθάρι έχουν χάσει το "χρώμα" τους από την παρατεταμένη ανομβρία σε συνδυασμό με τις σχεδόν καθημερινές παγωνιές, εξαφανίζοντας το καταπράσινο σκηνικό που θα έπρεπε να έχουν αυτή την εποχή, δίνοντας κίτρινες «αρρωστημένες» αποχρώσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την παρατεταμένη ανομβρία πήγε πίσω και η λίπανση, καθώς το σύνολο των αγροτών περιμένει την πρώτη βροχόπτωση, ώστε να ρίξει τα λιπάσματα στις καλλιέργειες. Στην πλειοψηφία τους πρόκειται για χωράφια ξηρικά που «αρδεύονται» μονάχα με φυσικό τρόπο. Ήδη στις λοφώδεις περιοχές η ζημιά που έχει προκληθεί από την ξηρασία είναι εμφανής, διασχίζοντας τον δρόμο Φαρσάλων - Λάρισας. Συνέπεια όλων αυτών είναι να έχει πάει πίσω και η καλλιέργεια με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις παραγωγές των αγροτών. Όλοι πλέον κοιτούν με αγωνία ψηλά στον ουρανό.

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Γ. Γκαντέλου

Last modified on Παρασκευή, 14 Φεβρουάριος 2020 08:29

Αγροτικές Ειδήσεις

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 89 επισκέπτες και 2 μέλη

Δωρεά στο e-geoponoi

Κέρασε μας ένα καφέ με 1,50 €Είσοδος μέλους

  

 

 

 

Έρευνα

  • Πολλοί παραγωγοί φοβούνται ότι θα επαναληφθούν οι χαμηλές θερμοκρασίες της προηγούμενης εβδομάδας που προκάλεσαν παγετό στα κεντρικά και στα βόρεια πεδινά, σε μία περίοδο που ορισμένα δέντρα βρίσκονται στην ανθοφορία και άλλα έχουν ήδη σχηματίσει το πρώτο καρπίδιο.

  • Είναι μία από τις πιο δυνατές ερευνητικές ομάδες στην Ευρώπη, με μακρά παράδοση σε κορυφαίες ανακαλύψεις, η ομάδα Μοριακής Εντομολογίας του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας.

  • Eχοντας στην επιστημονική τους φαρέτρα τα πιο σύγχρονα τεχνολογικά μέσα οι επιστήμονες προσπαθούν να αποτρέψουν τις νέες επιδρομές ακρίδων στις καλλιέργειες της Κένυας. Ηδη ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών χαρακτήρισε την επιδρομή των καταστροφικών εντόμων στο Κέρας της Αφρικής

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
Our website is protected by DMC Firewall!