Η φετινή ανομβρία, ξεραίνει χιλιάδες στρέμματα σιτηρών στον Θεσσαλικό κάμπο

Τη δυσοίωνη κατάσταση, που λόγω ανομβρίας το τελευταίο χρονικό διάστημα διαφαίνεται αναφορικά με τις καλλιέργειες δημητριακών στον νομό Λάρισας αλλά και όλης της Θεσσαλίας, επισημαίνουν αγρότες και γεωπόνοι της περιοχής, καθώς ο καιρός φέτος δεν είναι σύμμαχός τους.

 

Έτσι στον θεσσαλικό κάμπο «χάνεται» το πράσινο. Ο τόπος κιτρινίζει. Η γη ξερή και διψασμένη, τα φυτά φαίνεται να γερνούν πρόωρα, μοιάζουν άρρωστα. Τι χρειάζονται; Μα τι άλλο, το νερό, που φέτος ξέχασε τον αγρότη. Με αγωνία παραγωγοί βλέπουν τον καιρό να περνά χωρίς βροχές. Μακροπρόθεσμα το φάντασμα της απερήμωσης πλανάται πάνω από τον θεσσαλικό κάμπο. Αν Η Πολιτεία δεν πάρει άμεσα δραστικές αποφάσεις που θα εμπλουτίσουν τον υδροφόρο ορίζοντα, θα οδηγήσει σε καταστροφή την περιοχή, αλλά και στην ανεργία τον πρωτογενή τομέα.

Λίγες μέρες πριν φύγει ο Ιανουάριος η κατάσταση στις καλλιέργειες δημητριακών είναι δραματική. Σιτηρά και κριθάρι έχουν χάσει το "χρώμα" τους από την παρατεταμένη ανομβρία σε συνδυασμό με τις σχεδόν καθημερινές παγωνιές, εξαφανίζοντας το καταπράσινο σκηνικό που θα έπρεπε να έχουν αυτή την εποχή, δίνοντας κίτρινες «αρρωστημένες» αποχρώσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την παρατεταμένη ανομβρία πήγε πίσω και η λίπανση, καθώς το σύνολο των αγροτών περιμένει την πρώτη βροχόπτωση, ώστε να ρίξει τα λιπάσματα στις καλλιέργειες. Στην πλειοψηφία τους πρόκειται για χωράφια ξηρικά που «αρδεύονται» μονάχα με φυσικό τρόπο. Ήδη στις λοφώδεις περιοχές η ζημιά που έχει προκληθεί από την ξηρασία είναι εμφανής, διασχίζοντας τον δρόμο Φαρσάλων - Λάρισας. Συνέπεια όλων αυτών είναι να έχει πάει πίσω και η καλλιέργεια με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις παραγωγές των αγροτών. Όλοι πλέον κοιτούν με αγωνία ψηλά στον ουρανό.

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Γ. Γκαντέλου

Last modified on Παρασκευή, 14 Φεβρουάριος 2020 08:29

Αγροτικές Ειδήσεις

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 54 επισκέπτες και κανένα μέλος

Δωρεά στο e-geoponoi

Κέρασε μας ένα καφέ με 1,50 €Είσοδος μέλους

  

 

 

 

Έρευνα

Περιβάλλον

Διατροφή

  • Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), την περίοδο 2015-2019 οι συνολικές εισαγωγές τροφίμων και ζώντων ζώων στη χώρα μας ανήλθαν σε αξίες 28 δισ. ευρώ περίπου, εκ των οποίων τα 9,3, δηλαδή το 33%, αφορούσαν τρόφιμα ζωικής προέλευσης (κρέας, αυγά, γάλα, τυριά, γαλακτοκομικά προϊόντα). 

  • Ο ΕΦΕΤ, σε συνέχεια των μέτρων για την αποφυγή διάδοσης του νέου κορωνοϊού συνιστά στις επιχειρήσεις τροφίμων αυξημένη επαγρύπνηση και λήψη πρόσθετων μέτρων για τη διασφάλιση υψηλού επιπέδου λειτουργικής υγιεινής και ασφαλούς παραγωγής και διάθεσης/έκθεσης των τροφίμων.

  • Όπως αναφέρει η SCMP ερευνητές στην Κίνα πήραν δείγμα αίματος από 2000 ασθενείς μολυσμένους από τον COVID-19 στην Ουχάν, το επίκεντρο της επιδημίας και συνέκριναν τα δείγματα αυτά, με αντίστοιχα ανθρώπων που δεν είχαν νοσήσει.

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd