Νόμο για τη σήμανση πρωταρχικών συστατικών θέσπισε η Κομισιόν

Νέοι κανόνες, οι οποίοι απαιτούν τη σήμανση προέλευσης του κύριου συστατικού των αγροδιατροφικών προϊόντων, όταν το πρώτο διαφέρει από τη χώρα ή την περιοχή που αναγράφεται στην ετικέτα του εκάστοτε προϊόντος,

θα ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση από την 1η Απριλίου 2020. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέσπισε στις 28 Μαΐου τον νόμο που αλλάζει το μέχρι τώρα καθεστώς.

Η ανακοίνωση της Κομισιόν εξηγεί ότι, σύμφωνα με τον κανονισμό, σχετικά με την παροχή πληροφοριών για τα τρόφιμα στους καταναλωτές («FIC»), η προέλευση του πρωταρχικού συστατικού πρέπει να αναφέρεται εάν διαφέρει από την προέλευση του τροφίμου, «προκειμένου να μην εξαπατώνται οι καταναλωτές και να είναι εναρμονισμένη η παρουσίαση αυτών των πληροφοριών». Ο νόμος της 28ης Μαΐου είναι εκτελεστικός κανονισμός για τον FIC.

Ο νέος κανονισμός έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις σε ομάδες καταναλωτών εξαιτίας του γεγονότος ότι προωθεί τη χρήση ετικετών προέλευσης από την «ΕΕ» και «εκτός ΕΕ», αντί της υποχρέωσης αναγραφής μιας συγκεκριμένης χώρας ή περιοχής. Επιπλέον, αμφισβητείται και από εταιρείες τροφίμων, υπό το σκεπτικό ότι επηρεάζει τη δυνατότητά τους να αλλάζουν ελεύθερα τους προμηθευτές τους. Πάντως, η Κομισιόν υπόσχεται ευελιξία, όσον αφορά τις επιχειρήσεις και υψηλότερο επίπεδο διαφάνειας, όσον αφορά τους καταναλωτές.

Πηγές: ypaithros.gr / euractiv.gr

Αγροτικές Ειδήσεις

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Έρευνα

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd