Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ με τις νέες προδιαγραφές για τον Βασιλικό Πολτό

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως  η απόφαση 135/2018 του Ανώτατου Χημικού Συμβουλίου για τον «Βασιλικό πολτό».

 

Πλέον θεσπίζονται ποιοτικές προδιαγραφές για το εν λόγω προϊόν.

Για το βασιλικό πολτό δεν υπήρχαν έως τώρα ποιοτικά κριτήρια σε εθνικό επίπεδο, ενώ εξακολουθεί να υπάρχει απουσία διατάξεων για τη ρύθμιση του εν λόγω θέματος σε ενωσιακό επίπεδο.

Αυτό είχε (έως τώρα) ως αποτέλεσμα την αδυναμία στον έλεγχο της παραγωγής, αλλά και της διακίνησης του προϊόντος και συνεπώς και στη διασφάλιση των συμφερόντων του καταναλωτή αλλά ενδεχομένως και της δημόσιας υγείας, όσο και των συμφερόντων των παραγωγών.

Οι προδιαγραφές περιλαμβάνουν τόσο χημικές παραμέτρους, όσο και μικροβιολογικές παραμέτρους. Επιπλέον, εκτός της παραπομπής σε σχετικές ενωσιακές διατάξεις για την υγεινή, τα κατάλοιπα φυτοπροστευτικών ουσιών και τις πληροφορίες που πρέπει να παρέχονται στους καταναλωτές, προβλέπεται και η δυνατότητα αναγραφής επί της συσκευασίας της χώρας συλλογής του εν λόγω προϊόντος.

Σημειώνεται ότι η εν λόγω διάταξη αναφέρεται μεν σε προαιρετική και όχι υποχρεωτική αναγραφή της χώρας συλλογής, παρέχει όμως μία σημαντική δυνατότητα, δεδομένου ότι, με βάση επιστημονικά στοιχεία, η χώρα συλλογής συνδέεται άμεσα με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του προϊόντος.

Βασιλικός πολτός είναι το μίγμα των εκκρίσεων μαπό τους υποφαρυγγικούς και γναθικούς αδένες των εργατριών μελισσών του είδους Apis mellifera L. Έχει κρεμώδη ή ζελατινώδη παχύρευστη υφή σε κανονική θερμοκρασία και είναι γαλακτόχρουν ή υποκίτρινο ιριδίζον.

Η οσμή του είναι οξεία και διαπεραστική και η γεύση του είναι δριμεία και πικάντικη.

Το προϊόν πρέπει να είναι απαλλαγμένο από φυσαλίδες και ξένες ουσίες. Η ελάχιστη παρουσία μικροκρυσταλλικών δομών μπορεί να είναι αποδεκτή ως αποτέλεσμα
της αποθήκευσης του προϊόντος.

Ο βασιλικός πολτός δεν πρέπει να περιέχει προνύμφες ή συνθλιμμένους ιστούς προνυμφών μελισσών. Δεν πρέπει να έχει αλλοιωθεί το χρώμα, η γεύση και το άρωμά του, ούτε να έχει αρχίσει να υφίσταται ζύμωση.

Δεν επιτρέπεται η προσθήκη άλλου συστατικού, συμπεριλαμβανομένων των προσθέτων τροφίμων και οποιασδήποτε μορφής επεξεργασία.

Υπάγεται στα ευαλλοίωτα τρόφιμα, κατά την έννοια του άρθρου 20 του παρόντος Κώδικα και, ως εκ τούτου, συντηρείται και διακινείται σε ψύξη και για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα σε κατάψυξη.

Πηγή: newsbeast.gr

Αγροτικές Ειδήσεις

  • Σημαντικές ζημιές προκλήθηκαν σε αμπελοκαλλιέργειες στον δήμο Παγγαίο Καβάλας από το πέρασμα της σφοδρής χαλαζόπτωσης το απόγευμα της Παρασκευής.

  • Τριήμερη ταχύρρυθμη εκπαίδευση μελισσοκόμων, στα πλαίσια του Εθνικού Προγράμματος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, 1.3 “Εκπαιδεύσεις Μελισσοκόμων”

  • Σε τροχιά "ανάστασης" φαίνεται πως έχουν µπει οι συνεταιρισµοί στη χώρα µας, βελτιώνοντας σταδιακά την αρνητική εικόνα κακοδιαχείρισης, υπερχρέωσης και χρεοκοπίας των τελευταίων δεκαετιών, που είχε οδηγήσει σε απαξίωση τη συνεταιριστική ιδέα.

  • Την παράταση του χρόνου της εμπρόθεσμης καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς έτους 2018, έως τις 31 Ιουλίου 2019, αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛ.Γ.Α, κατά τη συνεδρίασή του στις 22/03/2019 με την με την αριθ. 42/22.3.2019 απόφασή του.

  • Τα τιμολόγια των αρδευτικών υπηρεσιών προσδιορίζονται από τους παρόχους των υπηρεσιών αυτών (ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ, ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού) και αυτό πρέπει να γίνει έως το τέλος Ιουνίου 2019. Αυτό τονίστηκε στη συνάντηση εργασίας που πραγματοποίησε ο Αν. ΥΠΕΝ κ. Σωκράτης Φάμελλος με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστό και Προέδρους ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ της Θεσσαλίας. Επίσης το «περιβαλλοντικό τέλος», δηλαδή η οικονομική συνεισφορά του τελικού χρήστη ανά κυβικό μέτρο καταναλωθέντος ύδατος, που αντιστοιχεί στο περιβαλλοντικό κόστος και στο κόστος πόρου, θα το τεκμηριώσει ο φορέας άρδευσης. Όπως επισημαίνει το ΥΠΕΝ, οι πάροχοι των αρδευτικών υπηρεσιών πρέπει να υπολογίσουν το…

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Έρευνα

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
DMC Firewall is a Joomla Security extension!