Οι Ιταλοί αντιδρούν στην νέα σήμανση τροφίμων. Στην Ελλάδα;

Οι ευρωσκεπτικιστές του Ματέο Σαλβίνι βρήκαν ακόμα έναν λόγο για να επιτεθούν στις Βρυξέλλες, έχοντας αυτήν τη φορά την καθολική υποστήριξη των Ιταλών, καθώς επιδιώκουν να καταρρίψουν την αυξανόμενη χρήση της χρωματικής επισήμανσης στα τρόφιμα.

 

Οι υποστηρικτές του νέου τρόπου σήμανσης λένε ότι μια χρωματική επισήμανση στα τρόφιμα σε κλίμακα από το κόκκινο έως το πράσινο, η οποία χαρακτηρίζει την περιεκτικότητα του προϊόντος σε αλάτι, ζάχαρη και λίπος, είναι ένας τρόπος προειδοποίησης των καταναλωτών σε ό,τι τρώνε, αλλά ο Σαλβίνι θεωρεί το σύστημα ως επίθεση στην ιταλική βιομηχανία τροφίμων, μιας και εμβληματικά ιταλικά προϊόντα, όπως το τυρί και το ζαμπόν της Πάρμας ή το ελαιόλαδο, επισημαίνονται ως κόκκινα.

Οι παρατηρήσεις του Σαλβίνι αφορούσαν το Nutri-Score, ένα σύστημα διατροφικής επισήμανσης που κερδίζει έδαφος σε χώρες και επιχειρήσεις της ΕΕ και το οποίο έχει προσελκύσει την προσοχή των υπευθύνων για τη χάραξη πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίοι είναι έτοιμοι να εισηγηθούν για την καθολική εφαρμογή του νέου συστήματος σε όλη την ήπειρο. Η εφαρμογή του Nutri-score δεν προκάλεσε μόνο αντιδράσεις από τον Σαλβίνι, αλλά στην πραγματικότητα ένωσε όλη τη χώρα. Η ιταλική κυβέρνηση πρόκειται να προτείνει μια εναλλακτική εφαρμογή του, με την Ιταλίδα υπουργό Γεωργίας να δηλώνει ότι «είμαστε εναντίον του Nutri-Score και θα παρουσιάσουμε μια επιστημονική μελέτη, με την ελπίδα ότι και άλλες χώρες θα καταλάβουν ότι δεν πρέπει να τιμωρήσουμε τους καταναλωτές, αλλά να τους εκπαιδεύσουμε».

Διάφορες οργανώσεις και ορισμένα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θέλουν οι Βρυξέλλες να προτείνουν να καταστεί υποχρεωτικό το Nutri-Score, αλλά αυτό είναι εξαιρετικά απίθανο. Ο μεγαλύτερος φόβος της Ρώμης είναι ότι η έγκριση από την Κομιισιόν, έστω και της εθελοντικής χρήσης των ετικετών επισήμανσης, θα το κάνει να εξαπλωθεί ταχύτερα σε ολόκληρη την Ευρώπη και θα αποτρέψει τους καταναλωτές από το να αγοράζουν ιταλικά τυριά και αλλαντικά.

«Προτείνουμε μια διαφορετικού τύπου ετικέτα, που θα παρουσιάσει η κυβέρνησή μας στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα τις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε ο Ετόρε Πραντίνι, πρόεδρος της μεγαλύτερης ιταλικής συνεταιριστικής οργάνωσης, Coldiretti.<

Η ιταλική πρόταση θα είναι μια αναθεωρημένη έκδοση των υφιστάμενων εικονιδίων «κατευθυντήριων ημερησίων ποσών», τα οποία δείχνουν το ποσοστό της ενέργειας και των θρεπτικών ουσιών από τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη ανά μερίδα. Το πρόβλημα για τους Ιταλούς είναι ότι πολλές χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Γερμανίας, του Βελγίου και της Ολλανδίας, χρησιμοποιούν το Nutri-Score, καθώς επίσης έχει υιοθετηθεί από κορυφαίους παραγωγούς τροφίμων, όπως η Nestle και η Danone.

Ο Ιταλός ευρωβουλευτής Πάολο Ντι Κάστρο δήλωσε ότι το σύστημα Nutri-Score προδιαθέτει τους καταναλωτές αρνητικά απέναντι σε κάποια προϊόντα, ενώ η ευρωβουλευτής Σαρντόνε είπε ότι «το Nutri-Score μεροληπτεί και δεν αξιολογεί την ποιότητα των τροφίμων, χαρακτηρίζοντας το ελαιόλαδο ως ανθυγιεινό.

Πηγή: https://www.euractiv.gr/

Last modified on Παρασκευή, 14 Φεβρουάριος 2020 08:35

Αγροτικές Ειδήσεις

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 96 επισκέπτες και 3 μέλη

Δωρεά στο e-geoponoi

Κέρασε μας ένα καφέ με 1,50 €Είσοδος μέλους

  

 

 

 

Έρευνα

  • Πολλοί παραγωγοί φοβούνται ότι θα επαναληφθούν οι χαμηλές θερμοκρασίες της προηγούμενης εβδομάδας που προκάλεσαν παγετό στα κεντρικά και στα βόρεια πεδινά, σε μία περίοδο που ορισμένα δέντρα βρίσκονται στην ανθοφορία και άλλα έχουν ήδη σχηματίσει το πρώτο καρπίδιο.

  • Είναι μία από τις πιο δυνατές ερευνητικές ομάδες στην Ευρώπη, με μακρά παράδοση σε κορυφαίες ανακαλύψεις, η ομάδα Μοριακής Εντομολογίας του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας.

  • Eχοντας στην επιστημονική τους φαρέτρα τα πιο σύγχρονα τεχνολογικά μέσα οι επιστήμονες προσπαθούν να αποτρέψουν τις νέες επιδρομές ακρίδων στις καλλιέργειες της Κένυας. Ηδη ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών χαρακτήρισε την επιδρομή των καταστροφικών εντόμων στο Κέρας της Αφρικής

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
Our website is protected by DMC Firewall!