Προκηρύσσεται το Μέτρο 5.2 του ΠΑΑ ως το τέλος 2017

Ως το τέλος του 2017 θα προκηρυχθεί το μέτρο 5.2 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-20 που αφορά την αποκατάσταση ζημιών από φυσικές καταστροφές και καταστροφικά συμβάντα στο φυτικό, ζωικό και πάγιο κεφάλαιο

καθώς και στον εξοπλισμό των γεωργικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεών τους ή των δημόσιων υποδομών.

Αυτό ανακοίνωσε στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλης Αποστόλου εξηγώντας ότι «αναθέσαμε την αρμοδιότητα διαχείρισης του συγκεκριμένου μέτρου στον ΕΛΓΑ για να μπορέσουμε, μέσα από διαδικασίες και ανάθεση σε συμβούλους, να υλοποιήσουμε όσο γίνεται γρηγορότερα το συγκεκριμένο μέτρο. Περιμένουμε αυτή την ώρα να υποβληθούν οι αντίστοιχες μελέτες, διότι μιλάμε για επενδύσεις ουσιαστικά, αποκαταστάσεις ζημιών, και πρέπει οπωσδήποτε να υποβληθούν οι απαραίτητες μελέτες», πρόσθεσε.

ΤΟ ΜΕΤΡΟ 5.2

Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-20, δικαιούχοι των ενισχύσεων του Μέτρου είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα με την ιδιότητα του ενεργού γεωργού, σύμφωνα με το εθνικό θεσμικό πλαίσιο ή ομάδες γεωργών (όπως ομάδες παραγωγών, οργανώσεις παραγωγών, συλλογικές αγροτικές οργανώσεις).

Με βάση το Μέτρο προβλέπεται να καλύπτονται δαπάνες για:

- Την αποκατάσταση κτιριακών εγκαταστάσεων και μηχανημάτων που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές ή την αγορά νέων μηχανημάτων.

-Την ανασύσταση φυτικού και ζωικού παραγωγικού δυναμικού, που έχει πληγεί από φυσικές καταστροφές ή καταστροφικά γεγονότα, με εξαίρεση την αγορά ετήσιων φυτών.

-Και την αποκατάσταση των υποδομών για τη διατήρηση του παραγωγικού δυναμικού.

Σε περίπτωση αποκατάστασης υφιστάμενης αρδευτικής εγκατάστασης θα πρέπει να τηρούνται συγκεκριμένοι όροι και προϋποθέσεις.

ΔΕΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΝΕΤΑΙ

ΑΠΩΛΕΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ

Δεν είναι επιλέξιμες οι δαπάνες για:

- Απώλεια εισοδήματος που προκλήθηκε από τις ανωτέρω ζημιές.

- Ζημιές, οι οποίες καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛ.Γ.Α., καθώς και ζημιές που κατά τους γενικούς και ειδικούς όρους των Κανονισμών Ασφάλισης των διαφόρων ασφαλιστικών φορέων όταν υπάρξουν, η ζημία αυτή αποζημιώνεται.

- Ζημιές οι οποίες αφορούν σε:

-Αυτοκίνητα οχήματα που υποχρεούνται στην ασφάλιση της αστικής ευθύνης, σύμφωνα με τα αναγραφόμενα στο Νόμο 489/1976 όπως ισχύει σήμερα, εκμεταλλεύσεις που έχουν εγκαταλειφθεί ή δεν έχουν το χαρακτήρα συστηματικής εκμετάλλευσης.

-Εκμεταλλεύσεις εκτροφής σαλιγκαριών, σε σηροτροφικές επιχειρήσεις, σε επιχειρήσεις μανιταριών, σε επιχειρήσεις γουνοφόρων ζώων, σε ιπποστάσια ίππων αθλήσεων και ιπποφορβεία, σε κυνοτροφεία, σε εκμεταλλεύσεις ειδών άγριας πανίδας, σε εκτροφεία θηραμάτων για βρώση, αναψυχή ή αθλητισμό, σε πάρκα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

-Ζωικό κεφάλαιο ή ζωική παραγωγή εκμεταλλεύσεων που διατηρούν ζώα, τα οποία έχουν ηλικία μεγαλύτερη της παραδεκτά παραγωγικής ζωής.

ΩΣ ΤΟ 100%

Η ενίσχυση χορηγείται με τη μορφή επιχορήγησης και το ύψος της υπολογίζεται, ως ποσοστό των επιλέξιμων δαπανών και μπορεί να φθάσει ως το 100% των δαπανών. Η ενίσχυση χορηγείται απευθείας στον δικαιούχο γεωργό ή σε ομάδα ή οργάνωση παραγωγών της οποίας είναι μέλος ή σε περίπτωση που δικαιούχος είναι δημόσιος φορέας, στο φορέα υλοποίησης των μέτρων αποκατάστασης.

Τροποποιήσεις σε παλιά σχέδια βελτίωσης

Μέχρι τις 17 Ιουλίου θα μπορούν να οριστικοποιούν τις τροποποιήσεις τους οι δικαιούχοι Σχεδίων Βελτίωσης που μπήκαν με την πρόσκληση του 2011, σύμφωνα με απόφαση του γενικού γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων κ. Χαράλαμπου Κασίμη.

Συγκεκριμένα, στην απόφαση αναφέρεται ότι τροποποιήσεις μπορούν να οριστικοποιούνται από το μηχανογραφικό σύστημα σε επίπεδο μελετητή ή δικαιούχου μέχρι τις 17 Ιουλίου 2017 και μέσα σε δύο εργάσιμες ημέρες από την παρέλευση της ανωτέρω ημερομηνίας τα αιτήματα τροποποίησης να υποβάλλονται στις αρμόδιες Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής.

 

Εφημερίδα Ελευθερία 

Αγροτικές Ειδήσεις

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Έρευνα

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
Our website is protected by DMC Firewall!