Πορτοκαλιές-Λεμονιές –Γκότζι-Μύρτιλα στο πρόγραμμα αντιχαλαζικής προστασίας του ΕΛΓΑ

Στην εκπόνηση μελέτης µε σκοπό την αξιολόγηση και δυνατότητα ένταξης νέων καλλιεργειών, όπως οι όψιµες ποικιλίες πορτοκαλιάς, οι δίφορες και πολύµορφες ποικιλίες λεµονιάς, τα µύρτιλα και τα γκότζι µπέρι, στο Μέτρο 5.1

που αφορά την ενίσχυση αντιχαλαζικών συστηµάτων θα προχωρήσει στο επόµενο διάστηµα εξωτερικός φορέας, για λογαριασµό του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του ΕΛΓΑ.

Συγκεκριµένα σύµφωνα µε την απόφαση µε θέµα: Ένταξη πράξης µε τίτλο: «Μελέτη για την ένταξη νέων καλλιεργειών στο Υποµέτρο 5.1 του ΠΑΑ» στο Μέτρο 20 του Προγράµµατος Αγροτικής Ανάπτυξης (Αρ.Πρωτ.: 3180) η εν λόγω µελέτη θα έχει σκοπό να εξετάσει το ενδεχόµενο ένταξης των παραπάνω καλλιεργειών καθώς και τις ευδόκιµες και ευπαθείς γεωγραφικές περιοχές που αυτές αναπτύσσονται. Επίσης, όπως αναφέρει η σχετική απόφαση, κρίνεται αναγκαίο η µελέτη να περιγράφει τον τρόπο κάλυψης αυτών σύµφωνα µε το ύψος και της αποστάσεις φυτεύσεις των καλλιεργειών, λαµβάνοντας σε κάθε περίπτωση υπόψη τις ιδιαιτερότητες τους.

Σηµειώνεται εδώ, ότι στην πρώτη προκήρυξη κατατέθηκαν συνολικά 516 αιτήσεις ύψους 11.622.153,80 ευρώ και αιτούµενη δηµόσια επιχορήγηση 9.297.723,02 ευρώ. Όλες οι αιτήσεις προήλθαν από φυσικά ή νοµικά πρόσωπα (δηλαδή καµία οµάδα παραγωγών δεν ενδιαφέρθηκε παρά το 100% της ενίσχυσης), ενώ από τα 12,5 εκατ. ευρώ της προκήρυξης αναµένεται να περισσέψουν τουλάχιστον 3,2 εκατοµµύρια. Αυτό σηµαίνει αφενός πως αν οι φάκελοι των δικαιούχων τηρούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις (ελάχιστη µοριοδότηση, προδιαγραφές κατασκευής κ.λπ), τότε θα εγκριθούν όλοι. Αφετέρου, πως αυτά τα 3,2 εκατ. ευρώ και όποιο άλλο ποσό µπορεί να προκύψει από την αξιολόγηση, θα περάσουν στη νέα προκήρυξη.

Υπενθυµίζεται πως το Μέτρο 5.1 αφορά την ενίσχυση αγοράς και εγκατάστασης εξοπλισµού αντιχαλαζικής προστασίας, µε ενίσχυση 80% επί των δαπανών για φυσικά και νοµικά πρόσωπα. Μέχρι σήµερα οι καλλιέργειες που επιδοτούνταν ήταν τα µηλοειδή, τα πυρηνόκαρπα, τα ακτινίδια και τα αµπέλια. Μένει να φανεί αν οι συγκεκριµένες καλλιέργειες θα είναι και αυτές επιλέξιµες µαζί µε τις νέες, εφόσον φυσικά η µελέτη δικαιολογήσει την ενίσχυσή τους.

Παράλληλα, αναµένεται από τον ΕΛΓΑ ακόµα µία πρόσκληση, για το Μέτρο 5.2 µε το οποίο οι αγρότες ενισχύονται για αποκατάσταση ζηµιών. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα Μέτρο που θα παρέχει αποζηµιώσεις σε ζηµιές από φυσικές καταστροφές, που µέχρι στιγµής καλύπτονταν µέσω των ΠΣΕΑ, και έχει στόχο αφενός τη µείωση των καθυστερήσεων στις αποζηµιώσεις και αφετέρου στην εξοικονόµηση πόρων από τον εθνικό κορβανά εφόσον τα κονδύλια είναι ευρωπαϊκά

Πηγή: agronews.gr

 

Αγροτικές Ειδήσεις

  • Σημαντικές ζημιές προκλήθηκαν σε αμπελοκαλλιέργειες στον δήμο Παγγαίο Καβάλας από το πέρασμα της σφοδρής χαλαζόπτωσης το απόγευμα της Παρασκευής.

  • Τριήμερη ταχύρρυθμη εκπαίδευση μελισσοκόμων, στα πλαίσια του Εθνικού Προγράμματος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, 1.3 “Εκπαιδεύσεις Μελισσοκόμων”

  • Σε τροχιά "ανάστασης" φαίνεται πως έχουν µπει οι συνεταιρισµοί στη χώρα µας, βελτιώνοντας σταδιακά την αρνητική εικόνα κακοδιαχείρισης, υπερχρέωσης και χρεοκοπίας των τελευταίων δεκαετιών, που είχε οδηγήσει σε απαξίωση τη συνεταιριστική ιδέα.

  • Την παράταση του χρόνου της εμπρόθεσμης καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς έτους 2018, έως τις 31 Ιουλίου 2019, αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛ.Γ.Α, κατά τη συνεδρίασή του στις 22/03/2019 με την με την αριθ. 42/22.3.2019 απόφασή του.

  • Τα τιμολόγια των αρδευτικών υπηρεσιών προσδιορίζονται από τους παρόχους των υπηρεσιών αυτών (ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ, ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού) και αυτό πρέπει να γίνει έως το τέλος Ιουνίου 2019. Αυτό τονίστηκε στη συνάντηση εργασίας που πραγματοποίησε ο Αν. ΥΠΕΝ κ. Σωκράτης Φάμελλος με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστό και Προέδρους ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ της Θεσσαλίας. Επίσης το «περιβαλλοντικό τέλος», δηλαδή η οικονομική συνεισφορά του τελικού χρήστη ανά κυβικό μέτρο καταναλωθέντος ύδατος, που αντιστοιχεί στο περιβαλλοντικό κόστος και στο κόστος πόρου, θα το τεκμηριώσει ο φορέας άρδευσης. Όπως επισημαίνει το ΥΠΕΝ, οι πάροχοι των αρδευτικών υπηρεσιών πρέπει να υπολογίσουν το…

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Έρευνα

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
DMC Firewall is a Joomla Security extension!